PERUGIA, universiteitsstad. Is de hoofdstad van  de regio. Ligt op een heuvel 500 m boven het dal van de Tiber. Was in de Etruskische tijd al een belangrijke stad. In de 4e eeuw viel de stad in handen van de Romeinen; naar regio UmbriŽ. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

Lange tijd daarna heeft de stad onder byzantijns bestuur gestaan. In de 8e eeuw tot de 12e eeuw stond de stad afwisselend onder pauselijk en keizerlijk gezag.
In de 12e eeuw was het een vrije commune. Ook Perugia is geteisterd door conflicten tussen Welfen en Ghibellijnen. In de 15e eeuw vestigde de paus er zijn macht weer. Misoogsten en zoutprijs verhoging leverden een volksopstand op. Deze werd bloedig onderdrukt. Er werd een Rocca (Paolina) gebouwd om de Perugianen geknecht te kunnen houden. In 19e eeuw is deze verwoest door de inwoners.

Perugia: Palazzo dei priori, rechts onder Fontana MaggiorePiazza IV Novembre. Op oudste en belangrijkste plein staat een grote fontein, Fontana Maggiore:   
twee boven elkaar gelegen marmeren bekkens met een klein bronzen bassin er nog boven.
Onderste bekken: 25 afdelingen door pilaartjes gescheiden met elk twee paneeltjes. Afbeeldingen: 12 maanden van het jaar met tekens van de dierenriem; een griffioen(symbool van Perugia) naast een leeuw( embleem van de Welfen); symbolen van wetenschappen; David en Goliath; Romulus en Remus.
Kleine bekken: figuren uit Oude Testament, heiligen en heersers van Perugia.

Duomo San Lorenzo is een gotische kerk uit 14e eeuw.  
Staat rechts op het plein. Tegen de gevel ligt de Loggia di Braccio, 15e eeuw, en een stuk van een Romeinse muur.

Palazzo dei Priori  staat links op het plein. Is gebouwd in de 14e eeuw.  
Waaiervormige trap leidt naar de Notariszaal, met acht grote bogen en prachtige fresco's. In de zijgevel is een ronde toegang tot het paleis. Leeuwen dragen pilaren en die weer een griffioen met een kalf onder de poten, symbolen  van slagers gilde. Op derde verdieping is de belangrijkste pinacotheek van UmbriŽ, 33 zalen. In Sala del Mercanzia, zaal van de kooplieden gilde, veel prachtige gotische versieringen. Aan het eind van Palazzo is de ingang van Collegio del Cambio, oude wisselbeurs. In grote zaal zijn fresco's en indrukwekkend houtsnijwerk, 15e eeuw.

perugiarocca.gif (62225 bytes)Rocca Paolina. Via de belangrijkste straat de Corso Vannuci komt men op Piazza Italia.  
Achter Palazzo Domini, nu provinciehuis, ligt de Carducci tuin met mooi uitzicht op Umbrisch landschap. Vanaf Piazza Italia daalt men af naar Via Marzia deze ligt lager dan het plein en loopt langs de oude Rocea Paolina. Een fort uit 16e eeuw gebouwd om Perugianen te kunnen bedwingen. Groot deel van de stad is er voor afgebroken. De Etruskische poort, de Porta Marzia, maakt deel van de vesting uit. Er binnen oude wegen, pleinen, gebouwen en torens.

Etruskische Boog. Van Piazza IV -Piazza Danti -LA -Via Roechi aan eind ligt de Etruskische Boog of boog van Augustus. Boog:  
aan beide zijden torens, linker heeft een loggia uit 16e eeuw, fontein tegen toren. Een tweede blinde boog is Romeins, 40 v.Chr.).Piazza San Francisco. Over de Via dei Priori komt men bij Piazza S. Francesco.
  
Hieraan staat de San Francesco, links oratorium, bidvertrek, van S. Bernardus. Is gebouwd in 13e eeuw door de franciscanen, veel families bouwden hier kapellen of grafmonumenten. San Bernardino is een renaissance kerk. Heeft een veel kleurige faÁade, is versierd    met beelden en bas-reliŽfs. In lunet afbeelding van St. Bernardus.

perugiapietro.gif (67023 bytes)San Pietro. Nu door Porta San Pietro naar de San Pietrokerk uit de 10e eeuw.  
De achthoekige klokkentoren steekt ver boven de kerk uit. Bevat een kunst collectie, plafond met kunstig houtwerk, pilaren uit oude Romeinse gebouwen, fraaie koorstoelen en lessenaar. Via ingelegde houten deur kan men op balkon komen, vanwaar Assisi te zien is( koster vragen om deur te openen).
 
San Domenico. Piazza i.v. Novembre -Piazza Matteotti - Via Oberdam - trap, er naast ligt S. Herculanuskerk, -Corso Cavour- San Domenico
.  
Grootste kerk van Perugia, een hallen kerk uit 14e eeuw. Bestaat uit drie schepen en verscheidene kapellen..

Nationaal Archeologisch Museum
Bevindt zich in deel van dominicanen klooster(  asurnen inscripties, sarcofagen, bronzen beeldjes).

Specialiteiten  
Geitenvlees, lamsvlees, gebraden gevogelte; zwarte truffels; Kaaskoek met kaas en als wijnen sacrantino en vinsanto.

Assessorato Turismo-Cultura-Commereio-Sport
 
Palazzo del Broletto - Via M.Angeloni, 63 - 06124 PERUGIA  -  Tel. +39.075 5041  Fax +39.075 5045887  -  E-mail: servizio-turismo@umbriaduemila.it

Internet  
www.mediasoft.it  -  Klik links op Piazze d'Italia, dan op Medioevali, Perugia - Piazza IV Novembre
Toscane.info  -  Stamland van de  Etrusken. Ontstaan van de steden. Internetportaal voor Toscane.
UmbriŽ.nl  -  Voor adressen in UmbriŽ
Etruskische kust  -  en boeiende streek tussen Livorno en Piombino

perugiawalking.gif (74880 bytes)Een praktische brochure  is walking around PERUGIA.  
Er staan wandelroutes in en een plattegrond van het historische centrum. 
Parkeer, als u met de auto bent bijv. op Piazzale Europa of Piazza Partgiani. Vandaar kunt u goed naar de roltrap lopen in de Rocca Paolina. U komt boven bij Piazza Italia.

Ipogeo dei Volumni
Ligt 5 km in zuidoostelijke richting. Dit is een Etruskische begraafplaats, uit de 2e eeuw v.Chr.die in de rotsen is uitgehouwen. Bestaat uit een Atrium en negen grafkamers. Het graf van de Volumni's is het grootste. Er zijn zes stŤles met namen van de  families. De grootste stŤle is het hoofd van de familie.

Torgiano  
Ligt 16 km, ook in zuidoostelijke richting van Perugia. Het beheerst het dal van de Tiber. In het 17e eeuwse paleis Graziani-Baglioni is een wijnmuseum gevestigd. Ook zijn er Etruskische en Romeinse archeologische verzamelingen. Verder is er keramiek. Veel is afkomstig uit Gubbio

** Uw accommodatie
in Perugia kunt U goed boeken via Hotels/Perugia.  Er zijn 31 hotels online boekbaar. n!
Hotels nabij: Golfbaan: Circolo del Golf Perugia  -  Monument of oriŽntatiepunt: Palazzo della Penna  -  Rocca Paolina  - e.a.
Hotels op / nabij luchthaven:
Sant'Egidio (PEG) 10.5 km  -  AMPUGNANO (SAY) 93.1 km  -  Falconara (AOI) 98.0 km
Hotels in de populairste steden rondom Perugia: San Martino in Campo 7.6 km  -  e.a.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets