TRASIMENO, naar overzicht regio Umbrië -  Zie kaart van regio Trasimeno. Naar Stedenlijst Italië.   Naar  Regiokaart Italië. Naar uw accommodatie!

Pietro Perugino en het Trasimeno gebied  
Rond de helft van de vijftiende eeuw maakte de schilderkunst in Trasimeno een ware bloeiperiode door. Dit mede door de uitstekende conditie van het meer. In 1422 legde men namelijk een aftakking aan van de rivier vanaf Braccio do Montone in de buurt van San Savlno, wat voor een aanzienlijke verlaging van het waterpeil zorgde. Daardoor werd de cultivering van vlas, hennep en diverse groenten mogelijk, met als gevolg een sterke economische ontwikkeling van de regio.

    

In 1482 werden de rivieren de Tresa en de Rio Maggiore   
omgeleid naar de Chiana vallei om de overstromingen van het meer tegen te gaan, Matteo dall'Isola, auteur van de Trasimenide, schreef omstreeks 1533: "Eenmaal bevrijd van het water lukte het Braccio om deze vallei geschikt te maken voor een rijkdom aan elk denkbaar type fruit." Ook Paus Pio II Piccolomini,
die in 1459 Trasimeno aandeed om de Franciscanen van Isola Maggore en de Olivetani van Isola Polvese te bezoeken, maakte in zijn memoires melding van een vruchtbaar en opgewekt landschap. En in die zelfde jaren sprak de humanist Glannantonio Campano over “ Trasino Felicitas” waarbij hij het meer aanduidde als volledig helder en een paradijs voor vissers en jagers. Hij roemde verder het delicate lijnenspel van het water, de vlakten, de heuvels en de bergen. Trasjmeno was een plaats voor contemplatie geworden..Kortom een landschap dat kunstenaars kon inspireren.

Zo kwam het dat kunstenaars 
uit de tweede helft van de veertiende eeuw het landschap adopteerden als model voor een compleet nieuwe interpretatie van licht en ruimte. Voor Perugino, Pintoricchio en de nog jonge Raffaello was het landschap niet zomaar een achtergrond maar een echte verfraaiing geworden. De compositiestijl van Petro Vannucci - 'Il Perugino' genoemd en omstreeks 1450 in Città della Pieve geboren - ontwikkelde zich van een simpele dialoog van afbeeldingen en landschap naar de "fusie van de gevoelsuitdrukkingen van de figuren en hun plaatsing in de ruimte met een poetisch dubbeleffect van perspectief en afstand" (Bruno Toscano).

De kunstenaar creëerde zo een perfect evenwicht 
 
tussen de realiteit en zijn mentale wereld. Het visuele geheugen van Perugino baseerde zich op plaatsen die hij uit zijn jeugd kende. Zo kunnen we in één werk links opeens de zachte heuveltop van Cetona zien en verschijnen rechts de heuvels van Paciano en Panicale met op de voorgrond - behalve het meer - de hellingen van de heuvels rond Cortona tegen de achtergrond van de Chianavallei!

De kunstroute die langs Città della Pieve loopt 
 
en gemarkeerd wordt door de werken van Perugino en zijn school (Giannicola di Paolo, Domenico Alfani, Giovan Battista Caporali, Giovanni Spagna, Eusebio da San Giorgio) is dus de moeite waard. Een route die in het bijzonder aantrekkelijk is omdat je ondergedompeld wordt in het landschap van zacht glooiende heuvels met uitzicht op het meer en op de ruimte van de Valdichlana, die zich richting van de horizon voor je ontvouwt.

Het is deze karakteristieke omgeving 
 
die als een handelsmerk steeds aanwezig is geweest in de geesten van de meesters uit de Pieve. Je kunt dan ook zien dat het door Vannucci afgebeelde landschap niet echt Umbrisch is - zoals de romantisch ingestelde critici gewoontegetrouw zeggen - maar afkomstig uit de streek tussen Umbrië en Toscane, tussen Trasimeno en Valdichiana. Ook al heeft Vannucci geen ,realistische gezichtspunten gekozen om een neoplatonisch ideaalbeeld te schetsen, toch onderstrepen de werken in deze kunstroute het directe verband tussen natuur en kunst.

Het Trasimeense dat door Il Perugino definitief verbonden 
 
is aan de kunstgeschiedenis en de literatuur, is op die manier voor de reiziger kenmerkend geworden voor het Italiaanse landschap. Op de route langs Città della Pleve, Paciano, Panicale en Castiglione del Lago, is naast de vele werken van Il Perugino en zijn school ook een belangrijke vertegenwoordiging aanwezig van de schilderkunst uit het Toscaans-Romaans Manierisme.

Deze stroming heeft als hoofdrolspelers  
 
Niccolà Circignani - ook wel 11 Pomerancio genoemd -, zijn zoon Antonio (geboren in Città della Pieve in 1568), Salvio Savini, Arrigo Fiammingo en Giovanni Antonio Pandolfi. De belangrijkste monumenten die we bezoeken zijn de residentie van de familie Della Corgna van Castiglione del Lago en Città della Pieve en de Santuario di Mongiovino te Panicale. Hier worden interessante voorbeelden getoond van hun werk in het zuidelijke deel van Trasimeno in de bovengenoemde steden. Een uitgelezen manier dus om te genieten van meer dan een eeuw aan Umbrische schilderkunst die zonder onderbreking bloeide van de late vijftiende eeuw tot aan het begin van de zeventiende eeuw.

Renaissance kunstroutes  

"I Santuari (Bedevaartsoorden) van het Trasimenogebied"
Van het Santuario di Mongiovino gelegen in de buurt van Tavernelle, buurtschap Panicale, met z'n fresco’s van Niccolà Circignani -  I Pomarancio - en van Arrigo Fiammingo, tot de middeleeuwse burcht van Castel Rigone in het buurtschap Passignano sul Trasimeno waar men tussen de meesterwerken uit de Umbrische Renaissance het Santuario della Madonna dei Miracoli kan bewonderen. Om vervolgens opnieuw af te dalen naar Passignano waar we even buiten de stadskern het Santuario della Madonna dell'Oliveto bezoeken om daar de schilderwerken van Salvio Savini te bezichtigen.
"De artistieke beschaving van de familie della Corgna" 
 
In Castiglione del Lago kunnen we het Palazzo della Corgna bewonderen dat in de tweede helft van de zestiende eeuw gebouwd werd door Galeazzo Alessi. Binnen vinden we fresco's van Niccolè Circignani en van Giovanni Antonio Pandolfi. Vandaar naar Città della Pieve waar dezelfde architect nog steeds in opdracht van Ascanio della Corgna, het gelijknamige paleis bouwde met binnen groteske decoraties van Niccolè Circignani en Salvio Savini.

Tocht met de mountain bike 
 
Fietsroute rond het Trasimeno meer
Het fietspad rond het Trasimeno meer is mede opgezet om mensen kennis te laten maken met de prachtige natuur rondom dit grote Umbrische meer. Het natuurpad is bestemd voor voetgangers en fietsers en loopt door de velden en langs de rietkragen van het meer. Op dit moment is gedeelte tussen Castiglione del Lago en Torricella gereed, wat neerkomt op ongeveer de helft van de omtrek van het meer.
Met de mountain bike tussen het meer en de heuvels 
 
De Ronde van Trasimeno bestaat voornamelijk uit landwegen. De 116 km kunnen in drie etappes gedaan worden en men kan er meerdere dagen over doen. Uitrusten kan in de kleine stadjes of in boerderijen. 
Internet: www.itinerarieluoghi.it

Dit mag u niet missen!  
Coloriamo i Cieli
Al sinds 1984 komen beoefenaars van de vliegersport uit de hele wereld bij elkaar aan de oevers van het Trasimeno meer voor de manifestatie 'Coloriamo i Cieli'. Tijdens de manifestatie die eind april - begin mei wordt gehouden. kleuren duizenden vliegers in alle soorten en maten de hemel in prachtige harmonie met het landschap eronder. De manifestatie stelt zich mede ten doel mensen van ieder ras en sociale achtergrond bij elkaar te brengen. 

Aan dit vliegerfeest wordt actief deelgenomen 
 
door de bevolking van de streek en naast de manifestatie zelf worden er het gehele jaar talrijke activiteiten georganiseerd. Zo organiseren de Basis en Middelbare scholen lessen in het maken van vliegers, waar duizenden kinderen aan meedoen. In de loop der jaren is dit evenement ook een gelegenheid geworden om stil te staan bij thema's als het milieu, de vrede en de rechten van minderjarigen en organiseert men tentoonstellingen. discussies en ontmoetingen.

Trasimeno Blues Festival 
 
Het Trasimeno Bluesfestival is één van de belangrijkste evenementen in z'n genre in Italië en wordt gehouden In de laatste tien dagen van juli. Het festival speelt zich af op bijzondere locaties rondom het meer inde gemeenten Castiglione del Lago, Città della Pieve, Magione, Paciano, Panicale, Passignano sul Trasimeno, Piegaro en Tuoro sul Trasimeno. Gedurende tien dagen zijn er iedere avond concerten met artiesten van nationale en internationale bekendheid zoals: Maceo Parker, Sugar Blue, Brian Auger, Creedence Clearwater Revival, Alex Britti, Cheryl Porter, Roy Roberts, The James Taylor Quartet, Carl Palmer, Them, Sharrie Williams, Carvin Jones, Ten Years After, Charlie Musselwhite. De concerten zijn gratis toegankelijk met uitzondering van één concert waaraan een wereldster zijn medewerking verleent.
De concerten worden gehouden op de 'piazza's', na middernacht gevolgd door kleinere optredens in de beste muziekgelegenheden van Trasimeno. De warme klanken van de Blues harmoniëren met de schitterende cultuur en natuur van de regio en maken een verblijf aan het Trasimeno meer tot een onvergetelijke gebeurtenis.

Voor meer informatie over de programma's: www.trasimenoblues.net

Bianco Rosso & Blues    
De manifestatie 'Bianco Rosso & Blues' loopt van 10 augustus - de nacht van San Lorenzo - tot aan 18 november; een serie muzikale evenementen waarin de wijn en de blues elkaar ontmoeten. Concerten waarbij niet alleen topartiesten uit de soul, blues en folk centraal staan, maar ook de specifieke smaken en geuren van de keuken uit Trasimeno. De locaties zijn gekozen langs een route die ons op de mooiste plaatsen rond het meer brengt, waaronder musea, theaters en oude paleizen.

Met gebouwen die tot de mooiste restauratieprojecten   
 
van de regio behoren en waarbij het genieten van goede muziek en goede wijn de rode draad is. Het bijzondere van 'Wit, Rood en Blues 2005' is de combinatie van traditie en een nieuwe aanpak: de mogelijkheid om verschillende soorten voedsel en wijn uit de streek te proberen op mooie locaties onder het genot van goede muziek. De hoofdfiguren van deze evenementen zijn dus de schitterende plekken, de artiesten en de wijnen, ondersteund door lokale schotels zoals vis uit het meer, groenten en olijfolie, vleeswaren en kazen.

Soul Christmas 
 
Van 8 december tot 6 januari Soul Christmas is één van de belangrijkste evenementen in Umbrie  gedurende de kerstperiode. Het is de kersteditie van het bekende Trasimeno Blues Festival en is met name in trek vanwege de Gospelmuziek. De bekendste Gospelkoren uit Europa komen in die periode samen in Trasimeno om dit festival van emoties leven in te blazen. Het is met name het spirituele karakter van de gospelmuziek dat bijzonder passend is voor de kerstperiode en die door de beste Afro-Amerikaanse zangers en zangeressen wordt uitgevoerd.

Soul Christmas is een rondtrekkend evenement  
 
en is gratis toegankelijk in de mooiste kerken, theaters en kastelen van de omgeving. Een uitgelezen mogelijkheid dus om te genieten van de muziek, natuur en architectuur! Het evenement start met een try-out op 8 december. Daarna vullen de burchten van Trasimeno zich van 25 december tot 6 januari iedere avond met de 'soul' van de muziek. Op oudejaarsavond is er vervolgens een bijzonder concert op het 'piazza'.
Voor meer informatie: www.trasimenoblues.net

Palio delle Barche . Tussen de Middeleeuwen en de Renaissance-periode op de oevers van het Trasimeno-meer 
 
In 1495 bezette een klein leger uit Siena, ondersteund door politieke vluchtelingen uit Perugia, het kasteel van Passignano. De reactie van de stad Perugia was echter zo gewelddadig dat de bezetters hun boten op de schouders tilden en naar het meer vluchtten om naar de eilanden te roeien, zonder daar overigens in te slagen.

Deze gebeurtenis wordt herdacht in het huidige Palio dalle Barche, 
 
een spectaculaire en unieke wedstrijd die zich in drie fasen afspeelt: de eerste en derde te water, de tweede op het land met de boten op de schouders in de straatjes van het oude dorpscentrum. Deze wedstrijd wordt op de laatste zondag van juli gehouden met zo'n 160 deelnemers uit de vier wijken van het dorp: Centro Storico, Centro 2, Oliveto en San Donato. Als symbool hebben ze vier vissen uit het meer gekozen: Carpa Regina, Luccio, Capitone en Persico. Een andere wedstrijd die bij hetzelfde feest hoort, is de "Corsa delle Brocche", waar alleen vrouwen aan deelnemen.

Palio dei Terzieri
 
De 'Terzieri' zijn ontstaan toen de stad in de Middeleeuwen in drie wijken werd ingedeeld. In 1250 werkten deze wijken mee aan hun onderwerping aan Perugia. Dit gebeurde na een korte periode van vrijheid die men dankte aan de bescherming van keizer Frederik de II van Zwitserland. Het oude 'Castel della Pieve' werd daarna echter definitief geannexeerd door de stad van de Grito.

Volgens de locale overlevering
 
 
werden gedurende de vijftiende en zestiende eeuw net als in Siena, ook in het kasteel Della Pieve 'La Caccia del Toro' gehouden, een primitieve vorm van stierenvechten met gebruik van de lans. De stieren waren vanzelfsprekend van het prachtige Chinanina ras uit die tijd. Vandaag de dag herroepende Terzieri de oude stierengevechten met boogschietwedstrijden 'waarbij men bewegende dummy's van stieren op een rond houten plateau gebruikt.

De periode waarin de stierengevechten in zwang waren
 
was ook de tijd waarin de beroemde zoon van Città della Pieve, Pietro Vannucci, ofwel "Il Perugino' (1450 - 1523) leefde. De kleding van de zevenhonderd figuranten van de Corteo Storico del Palio dei Terzieri, is geïnspireerd op de tijd van deze grote meester van de stad. Van tien tot twintig augustus is er een veelheid van theater- en muziekmanifestaties die de sfeer herroepen van de Renaissance in de karakteristieke taveernes van de Terzieri. Een geschiktere plek om van de specialiteiten van de Umbro-Toscaanse keuken te genieten is er niet!

Culturele bezienswaardigheden van Passignano sul Trasimeno   
Het Botenmuseum
Het 'Centro di documentazione sulle imbarcazioni tradizionali delle acque interne Italiane', in Passignano sul Trasimeno dat in juli 2004 werd geopend, exposeert verschillende traditionele boten. De bekende puntvormige vissersboot van het Trasimeno meer, de Padule di Fucecchio van het meer van Piediluco - een boot gemaakt van moerasplanten - en de Stagno di Cabras uit Sardinië.

In de open lucht kan men een reconstructie bewonderen  
 
van de Barchetto del Gorro, die tot aan het einde van de jaren dertig voor de visvangst met het grote net (Gorro) gebruikt werd. Het belangrijkste exemplaar uit de omgeving Trasimeno bestaat uit de overblijfselen van een boot uit de dertiende eeuw, die van een uitgeholde stam van een eikenboom gemaakt is.
De expositie biedt uitleg door middel van panelen die de voorwerpen in hun context plaatsen. Vooral de illustraties van de verschillende boten die in Italië gevonden zijn, zoals zeilboten en vlotten voorde binnenwateren en voor de kust geven een goede indruk van het leven in de Italiaanse binnenscheepvaart.

Op weg naar het concertpodium  
 
Het dorp Castel Rigone ligt in de gemeente van Passignano sul Trasimeno, tussen de groene heuvels die uitkijken op het Trasimeno meer. Behalve dit schitterende uitzicht en de Middeleeuwse sfeer van het karakteristieke Piazzetta S. Agostino, biedt het dorp iedere zomer in juli en augustus het Festival voor Jonge Concertspelers. De locale Filarmonica 'G. Verdi' organiseert dit festival sinds 1998 met een specifiek doel: jonge muzikanten de kans te bieden op te treden voor een groot publiek.

Het festival is een belangrijk ontmoetingspunt 
 
geworden voor veeleisende muziekliefhebbers uit de regio van het meer. Er wordt dan ook een programma van hoge kwaliteit geboden. Het festival kan zich roemen op de deelname van belangrijke gasten zoals de winnaar van het laatste Festival van Straatsburg en Elio Pandolfi, de stem van de 'Boheme' van Puccini.

Levende Kerststal 
 
Een onvergetelijk evenement tijdens de kerstperiode is de levende kerststal in Passignano sul Trasimeno. De 'Gruppo Ricreativo Passignanese' maakt deze Kerststal al achttien jaar. Dankzij het werk van vele vrijwilligers kan men ieder jaar, in de karakteristieke gangen en ruimtes van het kasteel, de magie van de geboorte van Christus herbeleven in een omgeving gevormd door oude ambachten en andere activiteiten uit de Romeins-Joodse periode. De kerststal in Passignano wordt gezien als één van de meest geslaagde historische weergaven van het kerstwonder in Umbrië. Met behulp van de geur van wierook, houtvuren en toortsen, wordt de toeschouwer opgenomen in de magische en poëtische sfeer van de enscenering van het dorp Bethlehem.  

** Uw accommodatie in geheel Italië
kunt U goed boeken via Hotels/Appart.Itali
ë.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets