HET HART VAN DE TRADITIE.  Een ontdekkingsreis naar het ware hart van dit gebied, waar de tradities uit het verleden nooit worden vergeten, maar steeds worden herbeleefd, in de geest van de mannen en vrouwen die generaties lang de geheimen van het land, de technieken van het bewerken van metaal, de oude kunst van kantklossen en weven hebben doorgegeven. Naar regio UmbriŽ. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

Traditie en eenvoud: deze term overheerst de regionale keuken, bewijs van een nooit vergeten boerenbeschaving. 
Gerechten, eenvoudig maar puur, vaak verbonden met de agrarische en religieuze kalender, zijn ondanks de eenvoud van hun ingrediŽnten uniek van smaak. Als het klopt dat aan een maaltijd de geschiedenis en het karakter van een volk kan worden afgelezen, dan worden die van UmbriŽ uitstekend vertegenwoordigd in de exceptionele producten die deze regio rijk is. Valnerina is een van de belangrijkste centra van de duizend jaar oude gastronomische tradities. Hier kan men de kostbare en delicate zwarte truffel proeven, onbetwiste koning van de tafel. waaraan van oudsher magische krachten worden toegeschreven; de linzen van Castelluccio, zo zacht dat weken over bodig is, de aromatische geur van spelt, de verfijnde smaak van de rode garnalen uit de Nera en het gouden raffinement van honing.

De glorieuze traditie van het vleesgerecht vindt zijn ware hoogtepunt in de producten van varkens- en zwijnenvlees. 
Het bewerken van varkensvlees is in Norcia altijd beschouwd als een kunst waarin "norcini", de van oorsprong Benedictijnse artsen van Preci, zijn gespecialiseerd. Uniek van smaak is de gedroogde ham uit deze streek, die gegeten wordt met het traditionele zoutarme("sciapo") Umbrische brood (het lekkerste komt uit de bakkerijen in Terni). Maar de lijst met hoofdgerechten bevat meer dan alleen varkensvlees.

Rond Assisi kan men zich tegoed doen aan "faraone (parelhoen) alla ghiotta" genoemd naar de traditionele koperen ketel die, geplaatst onder het spit, diende om het gevogelte te braden.
Bij de gerechten uit Foligno staat wilde duif als specialiteit op het menu, klaargemaakt met ui, tomaten en twee lepels olijfolie. Ook al grenst UmbriŽ niet aan zee, niet alleen vlees maar ook vis, uit het Trasimeno meer, is beroemd en geliefd: de koninginskarper met kruiden, stoofpaling met verse tomaten, baarsfilet, zeelt met wilde venkel, tagliolini in een bouillon van snoek...

Ook zeer gevarieerd is het assortiment pastagerechten, dat met name in Zuid≠UmbriŽ bestaat uit huisgemaakte pasta, een soort boerse spaghetti, met de hand bereid, die in elke streek wel een andere naam heeft: 
in Terni "ciriole", in Gubbio "bigoli", in Lisciano Niccone "bringoli", in Perugia en Orvieto "umbricelli", in Todi "strozzapreti", in Baschi en Otricoli "manfricoli" en in Spoleto "strangozzi", omdat ze lijken op schoenveters. Uitzonderlijk lekker bij deze pasta is de kostbare en zeldzame witte truffel (tartufo bianco) die groeit in de Noordelijke Tiber Vallei, in de streek van Gubbio-Gualdo Tadino en in de steek rondom Orvieto.
Naast het brood wordt elk gerecht vergezeld van de traditionele "torta al testo" (brood op de schijf) die rondom Gubbio "crescia" wordt genoemd.

De ingrediŽnten zijn simpel:
water, meel en zout, maar het geheim schuilt in het bakken dat nauwkeurig gebeurt op een schijf ("testo"), vroeger van grindcement en tegenwoordig meestal van gietijzer. Wie het geluk heeft om tijdens de Paasdagen UmbriŽ te bezoeken, moet zeker de "torta di Pasqua" niet missen, geserveerd met gekookte eieren en verschillende vleeswaren.
Aparte vermelding verdienen de groenten
van de zwarte selderij van Trevi, de ui van Cannara tot de rode aardappel van Colfiorito.

Maar als klap op de vuurpijl, het moet gezegd worden, kan UmbriŽ zich ook beroemen op een rijke traditie op het gebied van zoete lekkernijen. 
In Perugia voert de chocola de boventoon, sinds in het begin van de vorige eeuw de historische fabriek Perugina begon met de productie van een soort bonbons, die al snel de beroemde naam kregen van "Baci" (kussen). De ingrediŽnten van de "panpepato" (ronde koek met honing en gekonfijte vruchten) van Terni vormen een harmonie van smaken door de perfecte balans tussen bitterzoet en pikant, die vooral tijdens de Kerstdagen niet mag ont≠breken.D.O.P. Olijfolie

Er is niets zo puur als een goede "bruschetta": een snee geroosterd brood op smaak gebracht met zout en Umbrische olijfolie van de eerste persing! Olijfolie is het product bij uitstek van p deze regio; al eeuwen worden haar zacht glooiende heuvels gesierd met olijfbomen, met name aan het begin al van de Apennijnen waar tegenaan Assisi, Spello, Foligno, Trevi en Spoleto liggen. GeÔntroduceerd door de Etrusken en gecultiveerd in de tijd van de Romeinen, is de verbouw van olijven een vast onderdeel van het beeld en de identiteit van deze regio, belangrijk voor de sociaal-economische ontwikkeling en een promotiemiddel voor het gebied. Sinds 1997 heeft de  Umbrische olijfolie, waarvan 90% van al eerste persing kwaliteit, van de Europese Unie de felbegeerde erkenning al 'Benaming van Beschermde Oorsprong' ("Denominazione d'Origine Protetta", DOP) gekregen voor de gehele productie in het gebied.

Op basis van de specifieke kenmerken van het gebied en de verschillende schakeringen in smaak en kleur, wordt UmbriŽ onderverdeeld in 5 productiezones:  
Colli Assisi-Spoleto, Colli Martani, Colli Amerini, Colli Orvietani en Colli del Trasimeno. Maar alle Umbrische olijfolie heeft een zeer lage zuurtegraad en een frisse en fruitige smaak, en benadrukt de lokale keuken het beste. De identiteit van Trevi, zetel van de "Associazione Nazionale Cittŗ dell'Olio", is in belangrijke mate verbonden aan de productie van olijfolie; zo is een "Museo della Civiltŗ dell'Ulivo" opgericht en worden het hele jaar allerlei activiteiten georganiseerd om dit heerlijke product nog mee te promoten. Het "Museo dell'Olivo Ť dell'Olio" in Torgiano heeft een nauwkeurige documentatie over de verspreiding van de olijfbouw.

Wijn: Boegbeeld van het land 

De kwaliteit van de Umbrische wijn is al sinds de oudheid bekend: Plinius de Oude prees in zijn "Historia Naturalis" al de kwaliteit van de Itriola druif in de buurt van Mevate, het huidige Bevagna. Toch is het pas vanaf 1960 dat de Umbrische wijnbouw kwaliteitswijn gaat produceren die zowel de nationale en internationale markten heeft weten te veroveren. Er zijn elf Benamingen van Gecontroleerde Oorsprong ("Denominazione d'Origine Controllata", DOC): Assisi, Colli Altotiberini, Colli Amerini, Colli del Trasimeno, Colli Martani, Colli Perugini, Lago di Corbara, Montefalco, Rosso Orvietano, Orvieto en Forgiano. Er zijn twee benamingen van gecontroleerde en gegarandeerde oorsprong ("Denominazione d'Origine controllata e garantita", DOCG): Montefalco Sagrantino en Torgiano rosso riserva. Bij het her ontdekken van de typische lokale karaktereigenschappen is gebleken dat de wijnhuizen een hoofdrol zijn gaan spelen. Het succes van het wijntoerisme, waardoor UmbriŽ een geliefde bestemming is geworden, heeft in 1999 bijgedragen aan het ontstaan van de "Strada del Vino", waarlangs men kan genieten van de vele kunstschatten, de prachtige natuur en de typische streekproducten.
De desbetreffende wijnroutes zijn: 
de Strada dei Vini del Trasimeno, de Strada del Sagrantino (Bevagna, Castel Ritaldi, Giano dell'Umbria, Massa Martana, Montefalco en Trevi), de Strada dei Vini del Cantico (in het gebied van Assisi) en de Strada dei Vini etrusco romana in de Provincie Temi, die de gebieden Orvieto, Amelia en Temi≠Nami omvat.

De kleuren van ambachtswerk 

Keramiek, weefstoffen, borduurkunst, smeedijzer en het bewerken van hout zijn niet slechts categorieŽn van een productiesector van de regionale economie, maar symboliseren vooral ook de vele gezichten van de geschiedenis en tradities van de Umbrische volk. De bekwaamheid en passie van de ambachtslieden houden al eeuwen lang de oude ambachten levend, waarbij zij oude tradities koppelen aan onderzoek, studie van het verleden en technische ontwikkelingen. De gemengde en veelzijdige culturele identiteit, type≠rend voor deze regio, is niet alleen terug te vinden in de kunstwerken, de architectuur en de schoonheid van de natuur, maar ook in de originele ambachtelijke producten, zelfs tot op lokaal niveau.

De kunst van keramiek 

Vele musea in UmbriŽ zijn gewijd aan keramiek. Zo laat het Regionaal Museum van de Keramiek in Deruta zien hoe rijk en gevarieerd deze productie in de loop van de eeuwen is geweest, ontstaan uit de behoefte om mensen te voorzien van gebruiksvoorwerpen die ook een kunstobject werden.
Maar een bezoek aan de ambachtswerkplaatsen en winkels in de gehele regio 
leert hoe verschillend de kleuren, de decoraties, de materialen en de technieken van majolica zijn, al naar gelang de streek waar men zich bevindt, omdat het artistieke, culturele en historische erfgoed zo verschillend is.

Al sinds de 13e eeuw wordt in Deruta aardewerk gemaakt. 
Maar de meest waardevolle productie vond plaats tijdens de renaissance, toen het gebruik van een specifieke glanstechniek, samen met het toepassen van decoraties afgeleid van de werken van Pietro Perugino, een goudkleurig en glanzend effect gaven aan de handgemaakte producten. In de 16e eeuw werd in Gubbio superieure keramiek met een dieprode glans vervaardigd door de Meester Giorgio Andreoli.

In het Gemeentemuseum van Gubbio is het mogelijk delen van zijn werk te bewonderen samen met beroemde voorbeelden van 14e eeuwse majolica
Zeer verfijnd is de majolica van Orvieto, waar men sinds de Etrusken de beroemde "buccheri" maakte, elegante vazen van zwarte klei gebakken op een temperatuur van meer dan 900T. Groot prestige genoot ook de productie in Gualdo Tadino, waar van≠daag de dag ambachtslieden, opnieuw gebruikmakend van de techniek van weerkaatsing en van oude modellen, artistiek keramiek vervaardigen, geÔnspireerd op de lokale tradities van de middeleeuwen en de renaissance.

De draden van de herinnering: stoffen, borduurwerk en kant 

De textieltraditie in UmbriŽ gaat terug tot de 13e eeuw, vooral in Perugia, waar in deze periode het "Tovaglia di Perugia" (Tafelkleed van Perugia, n.v.v.) naam maakt, een uniek laken geweven in "occhio di pernice" (patrijsoog, n.v.v.) van wit linnen met blauwe strepen. De textielproductie is vandaag de dag nog steeds een belangrijke sector in de Umbrische ambachtsnijverheid, en ook hier gaan traditie en vernieuwing hand in hand. Het zal niet moeilijk zijn in de stadsateliers handgemaakte stoffen te vinden die afbeeldingen laten zien die identiek zijn aan de stoffen in de musea, of om in het traditionele kant van Orvieto de motieven terug te zien van het wonderschone bas-reliŽf van de faÁade van de Dom. In Assisi vervaardigen geduldige vrouwenhanden net zoals in het verleden nog de "Punto Assisi" (Assisi steek), een techniek afkomstig van de Kopten die in de 14e eeuw werd overgenomen door lokale ambachtslieden. Ook het kant met het "Pizzo d'Irlanda" van het Trasimeno meer is vermeldenswaardig: een bewerking met haaksteken die in het begin van de 20e eeuw door Elena Guglielmi is geÔntroduceerd. Cittŗ di Castello huisvest de "Raccolta Tessile LaboratorioĒ Tela Umbria""(werkplaats voor de textielverzameling "Umbrisch Linnen")

Producten van hout 

Hout is van nature een eenvoudig te verkrijgen materiaal met vele bewerkingsmogelijkheden. Daarom werd het al sinds de Middeleeuwen uitgekozen om beelden en decoratieve meubels voor kerken en paleizen te maken. Om een idee te geven van de onuitputtelijke mogelijkheden die dit materiaal biedt, hoeven we slechts de 15e eeuwse uitzonderlijk mooie houten lambrisering van het Collegio della Mercanzia en het Collegio del Cambio in Perugia te vermelden. De ambachtelijke houtbewerking in UmbriŽ is traditioneel als het gaat om de specialisatie in restauraties en het vervaardigen van stijlmeubelen, maar toekomstgericht als het gaat om de ontwikkeling van levendige industriŽle vormen. Verspreid over de hele regio (Todi, Gubbio, Assisi en Perugia) zijn er werkplaatsen en winkels van ambachtslieden te vinden die gespecialiseerd zijn in de minutieuze kunst van inlegwerk en houtsnijkunst, terwijl de productie van stijlmeubelen zich vooral concentreert in Cittŗ di Castello, waar elk jaar de Expositie van Stijlmeubelen ("Mostra del Mobili in Stile) wordt georganiseerd.

Ook de bewerking van smeedijzer wordt sinds de Middeleeuwen in UmbriŽ overal toegepast,
hetgeen wordt geÔllustreerd door de geschiedenis van Norcia, dat in de 16e eeuw al beroemd was om zijn ijzeren chirurgengereedschap. Daarnaast vormen Cittŗ della Pieve, Assisi en Spoleto tegenwoordig de belangrijkste centra voor smeedijzerwerk. Speciale vermelding verdient Gubbio, waar identieke reproducties worden gemaakt van antieke wapens en armaturen.   

** Uw accommodatie  kunt U in UmbriŽ goed boeken via Hotels/Appart./Umbria.  Er zijn 236 hotels online boekbaar.
 Hotels in de populairste steden: Perugia  -  Assisi -  e.a.
 Hotels op / nabij luchthaven: Sant'Egidio (PEG)
 
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets