SPOLETO, na de Goten en de Byzantijnen werd Spoleto,  spur = stad, een Longobardisch hertogdom. In de 12e eeuw is de stad verwoest door Barbarossa. Eind 13e eeuw heerste de paus over de stad. In 1860 is de stad ingelijfd bij de Italiaanse staat. Naar regio UmbriŽ,  Naar Stedenlijst ItaliŽ.Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

       

Dom.
Is uit de 12e eeuw. Het  renaissance portaal werd in de 15e eeuw toegevoegd.
Er boven zijn 8 roosvensters en een mozaÔek. Midden portaal is Romaans. De grote klokkentoren is uit de 12e eeuw. Het interieur is in de 17e eeuw vernieuwd.  . We zien er fresco's, een crucifix uit de 11e eeuw, schilderijen en een icoon uit de 12e eeuw.

SpoletoS. Salvatore. 
Is een basiliek uit de 4e eeuw. Staat even buiten de stad. Is een oud Christelijk bouwwerk. Het presbyterium is van een kruisgewelf voorzien. Dit was een eerste poging tot overwelving bij de basiliek bouw. De kerk heeft een voorbeeld functie gehad in UmbriŽ.

S. Ponziano. 
Ligt in de buurt van de S. Salvatore. Deze Romaanse kerk heeft in het portaal cosmatenwerk. Dit is geometrisch marmer inlegwerk. Oude fresco's en archeologische vondsten ziet men in de crypte.

Ponte Sanguinario 
is een Romeinse brug uit de keizertijd.

Amfitheater 
ligt vlak bij de brug. Is wel erg beschadigd. Is in de 14e eeuw gebruikt als steengroeve voor de bouw van de stadsburcht.
Rechts van de Porta Garibaldi ligt de S. Gregorio, een vroegchristelijke kerk. Het heeft fresco's uit de 12e en 13e eeuw. Het interieur is Romaans en bestaat uit drie beuken en een verhoogd koor. De crypte heeft vijf beuken met zuiltjes uit diverse perioden. er zijn fragmenten van fresco's te zien. 

S. Eufemia. 
Deze staat op de binnenplaats van het aartsbisschoppelijke paleis. De kerk stamt uit de 12e eeuw. De vroegchristelijke bouwstijl is in het interieur  te herkennen aan de zuilen, pijlers en kapitelen met daar tussen halfzuilen. Gezamenlijk dragen ze de bogen en gewelven. Verder valt op het 13e eeuwse altaar, Romaans cosmatenwerk en een triptiek uit de 15e eeuw.

Van het raadhuis uit de 12e eeuw 
vlak bij de S. Eufemina is alleen de toren nog origineel.. Onder het raadhuis ligt een Romeins huis met mozaÔekvloeren, marmer versieringen en fresco's. Op de eerste verdieping is de pinacotheek. Crucifixen en een triptiek zijn de belangrijkste werken.

Het stedelijk Museum  
vindt u in de Via del Duomo. Er is christelijke kunst  te zien.
De boog van Drusus is opgericht in 23 v. Chr. na dat de Germanen waren verslagen. Hier was oorspronkelijk de toegang naar het forum.

Fonte Piazza 
is een indrukwekkende fontein. 

De San Domenico  
is een wit-roze gestreepte kerk uit de 13e eeuw. Binnen zien we fresco's uit de 13e en 14e eeuw. Let ook op het 14e eeuwse crucifix boven het altaar. 

S. Giovanni is uit de 12e eeuw. 

San Pietro 
op weg naar Monteluco heeft een prachtige faÁade uit de 13e eeuw. Vooral de reliŽfs aan weerszijden van het Portaal vallen op. 

De Rocca, 
uit de 14e eeuw, heeft twee mooie binnenplaatsen. Op de ommuring staan zes torens.

Omgeving

Een klim naar de 804 m hoog gelegen Monteluco is aan te bevelen. Was vroeger een kluizenaars oord. Op de kaart "Spoleto" worden twee tochten aangegeven. Eťn naar Monteluco-Campello sul Clitunno en de andere naar Castel Ritaldi-Giano dell' Umbria. De bezienswaardigheden die u tegenkomt staan op de kaart afgebeeld.

APT 

Piazza della Libertŗ, 7 - 06049 Spoleto - It.  -  Tel.: +39.0743.22.03.11 - Fax +39.0743.46.241  -  E-mail: info@iat.spoleto.pg.it
*   Een goede kaart is: Spoleto, Pianta Turistica.
*  Vraag ook om de brochure SPOLETO Umbria met Tariffe dell Strutture ricettive, Musei e Monumenti principale etc.. U vindt hier in alle adressen en openingstijden van te bezoeken bezienswaardigheden in Spoleto.
Camping. Monteluco - Loc. S. Pietro, ca 1 km van Spoleto. Tel./Fax +39.0743.220.358

www.mediasoft.it  -  Klik links op Piazze d'Italia, dan op Medioevale en bij Spoleto op Piazza del Duomo
/www.comune  -  Gemeente Spoleto
.spoleto.pg.it/

** Uw accommodatie in Spoleto 
kunt U goed boeken via Hotels/Spoleto.  Er zijn 19 hotels online boekbaar. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten!
Hotels op / nabij luchthaven: Sant'Egidio (PEG) 44.2 km  -  L AQUILA PRETURO (QAQ) 61.3 km
Hotels in de populairste steden rondom Spoleto: Sant'Anatolia di Narco 8.2 km  -  Trevi 14.9 km  - e. 10 a.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets