COMO, de stad werd door de  “insubri” gesticht, maar het gebied was ongetwijfeld ook al in prehistorische tijden bewoond. Toen de stad een Romeinse kolonie werd, werd ze strategisch van belang dankzij haar gunstige ligging. Tegenwoordig telt Como bijna 80.000 inwoners en is ze uitgegroeid tot een levendige handels- en industriestad die wereldberoemd is om haar productie van zijde. Como is ook rijk aan monumenten.naar overzicht regio Lombardije. Naar Stedenlijst Italië.   Naar  Regiokaart Italië. Naar uw accommodatie!
    

Como, rijk aan monumenten Beroemd is de  kathedraal,1396-1740. Ze werd gebouwd op de plaats van een andere kerk en pas na lange tijd voltooid.
De voorgevel dateert van 1455, de transepten stammen uit de 17e eeuw en de koepel werd gemaakt naar het ontwerp van Juvara. De versieringen op de voorgevel en van de zijportalen zijn in de 15e en 16e eeuw aangebracht en voor het merendeel het werk van de gebroeders Rodari. Van de kunstwerken die binnen te zien zijn, noemen wij de “Sacra Conversazione” van Luini, een fresco van Morazzone en negen wandtapijten uit de 16e eeuw. De kerk is 87m lang en de koepel is 78 m hoog.

Vlakbij de kathedraal, links, treft u de Broletto aan, het voormalige raadhuis dat is opgetrokken uit driekleurig marmer.
Het werd in 1215 gebouwd en in 1477 verbouwd in verband met de uitbreiding van de kathedraal. De benedenverdieping heeft arcaden, er boven zijn drielichtvensters aangebracht.

De Basilica di San Fedele werd in de 6e eeuw gebouwd op de plaats van een heidense tempel.
In 964 werd zij gewijd aan San Fedele. De buiten apsis is zeer interessant met een bovenste zuilengang en sierlijke ronde ramen. De gevel werd in 1914 volgens het oude ontwerp weer opgebouwd.

In het Palazzo Giovio, aan het Medaglie d’Oro plein,
vindt men het archeologisch stadsmuseum 10-B/C met overblijfselen uit de geschiedenis van de streek en in het Palazzo Olginati bevindt zich het  Museum van de Risorgimento 10-B/C G. Garibaldi.

De pinacotheek (schilderijenmuseum) bevindt zich in de Via Diaz, in Palazzo Volpi 
Hier zijn schilderijen te zien van de 14e tot de 18e en beeldhouwwerken, schilderijen en tekeningen uit de 19e en 20e eeuw. 

Van de torens uit de Middeleeuwen noemen we de  Porta Torre 11-C
die in 1192 werd gebouwd als onderdeel van het verdedigingssysteem waartoe ook het Castel Baradello  behoorde. 

Het kasteel werd onder leiding van Barberousse
12e eeuw) gebouwd en door de Spanjaarden in 1527 afgebroken. 

De San Abbondio kerk is een belangrijk voorbeeld van Romaanse architectuur.
Binnen, in de apsis, is een serie fresco’s van Lombardische schilders uit de 14e eeuw te zien. De kerk werd in 1013 door de Benedictijnen gesticht. Er zijn vijf schepen en twee klokkentorens.

Palazzo Terragni, Voormalig “Casa del Fascio”, gebouwd tussen 1932 en 1936.
Het wordt beschouwd als een fundamentele fase in de moderne architectuur en is een belangrijk voorbeeld van rationele bouwkunst.

Het Teatro Sociale, stadstheater,
gebouwd door G. Cusi (1811-1813) staat op de plaats van het vroegere kasteel van de “Ronde Toren”. De neoklassieke voorgevel bevindt zich achter een pronaos (voorportaal) met zes Korintische
zuilen.

De Tempi Voltiano, tempel van Volta,
werd in 1927 in neoklassieke stijl naar een ontwerp van de architect Frigerio gebouwd. Hier zijn de instrumenten van Alessandro Volta te zien die hij voor zijn studie gebruikte, waaronder de beroemde “batterij”.

De Villa Olmo werd in 1782 in neoklassieke stijl
gebouwd naar een ontwerp van Cantoni. Vanaf 1927 is ze eigendom van de stad en wordt ze gebruikt als congres- of conferentiecentrum. Voor het huis ligt een mooie Italiaanse tuin.

Villa Carlotta. Tremezzo lago di Como

Het zijdemuseum werd in 1990 geopend
en beslaat een oppervlakte van 800 vierkante meter. Hier worden allerhande machines voor de bewerking van zijde tentoongesteld.

Turistica del Comasco

Piazza Cavour, 17 - 22100 Como It..  -  Tel. +39.31.3300111 - Fax: +39.31.261.152  -  E-mail: lakecomo@tin.it
 
Informatie
* Voor Como is er een plattegrond, pianta della Città COMO, met veel gegevens.
* Guida al Ristorante del Comasco is een volledig Vademecum per Buongustai.
* In Annuario Alberghi e Campeggi  Lago di Como kunt u een hotel, een camping, appartement, een berghut, een jeugdherberg , een boerderij of een vakantie woning vinden.
* De brochure I Piccoli MUSEI, Milano Como Lecco, geeft een aantal kleine interessante musea.
* Welcome, Cuore del lago di Como, is een handig gidsje waarin kort een groot aantal plaatsenkort aangeduid worden. Op pagina 71-73 vindt u de adressen van de Tourist Office of Municipality of Local Tourist Board waar informatie ingewonnen kan worden. Zie ook internet.
* Carta delle Provincie, Como Lecco is een onmisbare kaart als u de gehele streek wilt verkennen

** Uw accommodatie
in Como kunt U goed boeken via Hotels/Appart./Como. Er zijn 14 hotels online boekbaar. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets