REGIO LOMBARDIJE, Lombardia, rijkste streek van ItaliŽ. De vruchtbare Lombardische laagvlakte, die zich uitstrekt aan de voet van de Alpen, wordt reeds lang beschouwd als de graanschuur van ItaliŽ. Naar regio kaart ItaliŽ.   Naar Stedenlijst ItaliŽ..  Naar kaart van LombardijŽ. Naar uw accommodatie

Brescia Bardolino   Bellagio
Bergamo Cernobbio Como
Cremona Desenzano del Garda Lazise
Mantova / Mantua Milaan Pavia
Peschiera Sirmione Tremezzo
Lago di  Como Lago di Garda Lago Maggiore
Culinaria Lombardije Zoals: groene asperges; risotte alla Milanese; ingewanden of trippa; cotoletta alla Milanese; ganzen fokken; de streek Valtellina; wijnbouw gebieden
Geschiedenis Musea in
Lombardije
    

** Uw accommodatiekunt U goed boeken via Hotels/Appart./Lombardije.
Er zijn 933 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden: Milaan  -  Bergamo  -  Somma Lombardo  -  Como  -  Cardano al Campo  -  Brescia  -  Varese  -  Sirmione  -  Lomazzo  -  Desenzano del Garda  -  Segrate  -  Orio al Serio
Hotels op / nabij luchthaven: Giuseppe Verdi (PMF)  -  Villafranca (VRN)  -  Montichiari (VBS)  -  Linate (LIN)  -  Malpensa (MXP)  -  Orio Al Serio (BGY)  -  Agno (LUG).
** U vindt bij
Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

Kaart vam Lombardije of LombardiaLombardije
of eigenlijk, Lombardia kende talrijke opeenvolgende bevolkingen: 
na LiguriŽrs en Etrusken behielden de GalliŽrs na hun nederlaag tegen de Romeinen een aparte status in Gallia Cisalpina. Het gebied werd eerst binnengevallen door Attila en vervolgens door de Ostrogoten, waarna de Longobarden er in de 6de eeuw hun naam aan gaven. De gemeenschappen die in de 11de eeuw ontstonden, verenigden zich in de 15de en 16de eeuw onder de bescherming van de Visconti en ver≠volgens van de Sforza, terwijl Mantova in handen van de Gonzaga bleef. In de 16de eeuw werd het 'Milanese' betwist door Karel V en Frans I. Toen deze laatste in 1525 was verslagen bij Pavia, schreef hij zijn moeder de beroemde woorden: 'Alles is verloren, behalve de eer.' De Spanjaarden droegen het over aan de Oostenrijkers, die op hun beurt moesten wijken voor de troepen van Napoleon Bonaparte, waarna ze terugkwamen na het Congres van Wenen, maar in 1859 definitief werden verjaagd.

Het vochtige vaderland van Vergilius is altijd een gebied van veeteelt en landbouw geweest
en deze laatste bedrijfstak is tegenwoordig een van de modernste ter wereld. Naast de graan- en rijstakkers op de vlakten en de wijnbouw met de Valtellina en Oltrepo Pavese, wordt in Lombardije ook de runderteelt uitgeoefend. Zonder zijn dynamische industrie zou dit gebied niet het rijkste van ItaliŽ zijn: het draagt voor 25% bij aan het bruto nationaal inkomen, terwijl er slechts 17% van de Italiaanse bevolking woont. Meegesleept door de geÔndustrialiseerde omgeving van Milaan, waar naast de giganten Montedison en Pirelli talrijke bedrijven werkzaam zijn in diverse takken van de in≠dustrie, biedt Lombardije 38% van de industriŽle werkgelegenheid van ItaliŽ.

Milaan

De bewogen geschiedenis van Milaan, dat vanaf de Romeinen tot aan Mussolini traditioneel tegen het gezag rebelleerde, is nauw verweven met die van Lombardia. In de 4de eeuw werd Milaan hoofdstad van het Westromeinse Rijk en later van het Napoleontische koninkrijk ItaliŽ. Als incarnatie van het 'Italiaanse wonder' in de jaren vijftig, waarin het met de Pirellitoren de eerste Europese wolkenkrabber kreeg, is het tegenwoordig onbetwist de economische hoofdstad van het land.

Pavia

Met de karakteristieke rode baksteen dankt Pavia, de vroegere hoofdstad van Lombardije, haar bedrijvigheid aan de universiteit, die in de 14de eeuw werd gesticht en onder haar studenten Petrarca en Christophorus Columbus telde. Pavia is rijk aan monumenten, maar vooral beroemd vanwege het kartuizerklooster Certosa di Pavia, het meesterwerk van de Lombardische renaissance van de architecten Amadeo en Lombardi. Het herbergt de grafmonumenten van Ludovico II en Isabella d'Este, alsmede koorstoelen en mozaÔeken.

Cremona

Is de geboortestad van Stradivarius, bezit een internationale school voor vioolbouwers. De Piazza del Commune is een van de fraaiste pleinen van ItaliŽ. In de Dom wordt een prominente plaats ingenomen door het werk van Pordenone, de belangrijkste rivaal van Titiaan. De klokkentoren (il Torrazzo) uit het eind van de 13de eeuw is de hoogste van ItaliŽ en biedt een schitterend uitzicht over de stad en de Povlakte.

Mantova

Sinds 1328 de stad van de Gonzaga, waar Isabella d'Este een verfijnd en beschaafd hof hield, werd tijdens de laatste wereldoorlog zwaar beschadigd. Als onderdeel van het enorme Palazzo Ducale herbergt het Castello di San Giorgio een meesterwerk van Mantegna: de Camera degli Sposi, geschilderd in trompe-l'oeil. Het Palazzo del TŤ, een maniŽristische villa, tussen 1525 en 1535 gebouwd en gedecoreerd door Giulio Romano, is een uitstekend voorbeeld van het gezichtsbedrog, waarin parken, architectuur en beschildering zijn bepaald door het trompe-l'oeil. Vooral de 'zaal van de reuzen' is verbazingwekkend: een duidelijk politieke verwijzing, waarmee de schilder Romano de vernietiging van een bouwwerk, dat identiek is aan het zijne, verbeeldt met een parodistische 'terribilitŗ' in de stijl van Michelangelo.

Bergamo

, waar in de 16de eeuw de commedia dell'arte ontstond, is de geboortestad van Arlecchino. Men vindt er de Capella Colleoni, in 1476 gebouwd door Amadeo, waarvan de marmeren voorgevel herinnert aan die in Pavia. Binnen kan men belangwekkende beelden, fresco's en mozaÔeken bewonderen, alsmede de graven van de condottiere en zijn dochter Medea. De Accademia Carrara bewaart een schitterende collectie van de plaatselijke portrettisten (Moroni en Fra Galgario) en een fraaie verzameling Venetiaanse tafels.

** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Booking/Italie. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog veel andere talen.
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ!