CREMONA, hoofdstad van de gelijknamige provincie. Ligt op de linkeroever van de Po. Industrie: glas, aardewerk, textiel, vleeswaren, confituren (torrone). Handel in granen en vlas uit de agrarische omstreken; naar regione Lombardije. Naar Stedenlijst ItaliŰ.   Naar  Regiokaart ItaliŰ. Naar uw accommodatie!

    

Geschiedenis:
De nederzetting van de Gallische Cenomanen werd in 218 v.C. een Romeinse kolonie. Tot aan de verwoesting, in 70 n.C. onder Titus, was het een bloeiende gemeenschap. In 553 stichtten de Byzantijnen naast de oude stad een nieuwe nederzetting die in 603 door Agilulfo werd ingenomen. In de 7de en 8ste eeuw maakte de stad onder de bescherming van de bisschoppen een nieuwe economische bloeiperiode door.

De stad was in de 13de eeuw in een Welfisch en een Gbibellijns kamp
verdeeld en had zwaar te lijden van heftige onderlinge aanvallen. In 1334 ten slotte kregen de Visconti van Milaan de macht in handen. In 1535 werd de stad ingenomen door Karel V als gevolg waarvan Cremona 172 jaar onder Spaans gezag kwam te staan. In 1796 namen de Oostenrijkers de macht over. Na de Franse bezetting onder Napoleon volgde weer een korte Oostenrijkse heerschappij. Pas in 1860 werd Cremona deel van het verenigd ItaliŰ.

Het is de geboorteplaats
van de grote componist Claudio Monteverdi, 1567- 1643. Met zijn werken Orfeo en lĺIncoronazione di Poppea heeft hij een aanzet gegeven tot het ontstaan van de moderne opera.

De stad heeft wereldfaam
verworven door de alhier gevestigde vioolbouwers Amati, Stradivari en Guarneri. Vanaf het einde van de 16de eeuw maakten zij schitterende violen en celloĺs. Nog altijd staan de instrumenten in hoog aanzien. Ook thans worden er nog violen en piano's gebouwd en is er een school voor vioolbouw en -reparatie. Ook was er sinds de middeleeuwen een bloeiende terracotta-industrie.

Stad 
Het huidige centrum van de stad weerspiegelt nog steeds het antieke stratensysteem van de Decumanus Maximus
- Via Jacini, Via Mazzini - en de Cardo Maximus - Corso Campi, Corso Guiseppe Verdi. De wijk rondom de S. Agata en het Palazzo del Popolo ademt daarentegen door de vele smalle en hoekige steegjes een middeleeuwse sfeer. De kern van de stad wordt gevormd door de Piazza del Comune met de Dom, de maar liefst 111 meter hoge Torazzo, het Baptisterium, het Palazzo Comunale en de Loggia dei Militi.

Dom 
Deze basiliek heeft als grondvorm een Latijns kruis met drie schepen, een eveneens drieschepig transept en een koor met drie absiden.
Boven de zijschepen bevinden zich galerijen. De van oorsprong 12de-eeuwse westfašade is in de loop der tijd ingrijpend gewijzigd. In het midden van de fašade bevindt zich de Porta Reggia uit het einde van de 13de eeuw, met een rijke sculptuur versiering, o.a. voorstellingen van de maanden in de stijl van Antelaini, 1220- 1230. Daarboven is een groot roosvenster geplaatst, 1274. De tempelfrontachtige bekroning door figuren in nissen en voluten stamt uit 1491. De middenzone wordt geopend door twee boven elkaar geplaatste dwerggalerijen. De Porta Reggia wordt geflankeerd door de Portico Bertazzola, 1492-1525, Lorenzo Trotti.

Het interieur van de dom biedt met zijn overvloedige versieringen een overtuigend beeld van een laatmiddeleeuws kerkinterieur,
ook al stammen delen van de aankleding uit de 16de eeuw. Men krijgt er bovendien een goed overzicht van de ontwikkeling van de door Boccaccio Boccaccino gestichte Schilderschool van Cremona, 15/16de eeuw. Enkele pijlers zijn bekleed met zeer waardevolle wandtapijten uit het atelier van Jean Raes te Brussel. Aan de muren en boven de bogen bevinden zich opmerkelijke,fresco's, 1506-1573, van diverse kunstenaars, onder wie Pordenone en il Boccaccino van Ferrara. Zeer fraai is ook het koorgestoelte.

Torre Campanaria
De zes verdiepingen hoge toren, die in de volksmond Torazzo heet, is het symbool van de stad. Is door een renaissancegalerij verbonden met de gevel van de kathedraal. Aan de massieve onderbouw is in de 14de eeuw een achthoekige bekroning toegevoegd. Het astronomische uurwerk valt op door de afbeeldingen van sterren en sterrenbeelden.

Baptisterium
Deze achthoekige doopkapel stamt uit 1167 maar werd in de 16de eeuw verbouwd. Het doopbekken is van L. Trotti, 1520-1527.

Palazzo del Comune
Het palazzo werd gebouwd tussen 1206 en 1246. In de renaissance werd het verbouwd en met terracotta's versierd. De raadzaal bevindt zich op de eerste verdieping. In de 13de eeuw was het palazzo de zetel van de Ghibellijnen, partij van de adel. Tegen de middelste pijler de zogenaamde Arrengario, de redenaarstribune. Hier bevinden zich vijf beroemde violen van vioolbouwers uit Cremona.

Loggia dei Militi
Links van het paleis. De hal, die in 1292 gebouwd is, bestaat uit twee arcaden en een bovenverdieping die door middel van triforia is geopend. Het was voorheen de zetel van de stadswacht.

S. Abbondio, Via Amati
Deze eenschepige kerk uit 1579 bezit enkele fraaie kunstwerken: frescoĺ van 0. Sammancchini en een retabel van Giulo Campi, 1527. De kloostergang is ge´nspireerd op die van de S. Maria della Pace in Rome, Bramante.

S. Agata, Piazza Garibaldi
De kerk werd in 1077 gesticht en in 1496 vrijwel volledig verbouwd. De schitterende classicistische fašade wordt beklemtoond door een porticus met zes zuilen, Luigi Voghera, 1845. De kerk is ook van binnen rijk versierd.

S. Agostino, Via Plasio
De kerk werd gebouwd tussen 1339 en 1345, gerestaureerd in 1951-1952. De derde kapel rechts is in 1452 door Bonifacio Bembo met fresco's gedecoreerd.

S. Luca, Corso Garibaldi/Porta Milano
Voor deze 13de-eeuwse kerk bevindt zich een octagonaal bouwwerk in de stijl van Bramante.

S. Pietro al Po, Via Cesari
Deze van oorsprong llde-eeuwse kerk werd in 1575 volledig verbouwd. In het fraaie interieur bevinden zich fresco's van A. Campi en G. B. Trotti. Het refectorium van het aangrenzende kloostercomplex wordt gesierd door een Wonderbaarlijke Broodvermenigvuldiging van B. Gatti, 1552.

Palazzo del Popolo, Piazza Garibaldi
Het palazzo dateert uit 1256 en was destijds de zetel van de Welfen en centrum van de middeleeuwse nieuwe stad.

Andere bezienswaardige palazzi
Het Palazzo Raimondi
,
aan de Corso Garibaldi, heeft een strenge fašade uit 1496. De twee verdiepingen worden geleed door dubbele pijlers.
Het Palazzo Fodri,
Corso Umberto, heeft een elegante arcadenhof met een terracottafries, vroege 16de eeuw.
Hetzelfde geldt voor het Palazzo Stanga
aan de Via Palestro.
Het Palazzo Pagliari,
aan de via Manzoni, stamt eveneens uit de 16de eeuw.
Het Palazzo Affaitati Magro
werd in 1561 door Dattaro gebouwd en bezit een schitterend trappehuis, Arrighi.

Musea
Het Musea Civico
bezit archeologische vondsten, keramiek en terracotta's uit Cremona. Ook de domschat is er ondergebracht. De pinacotheek is rijkelijk met stucwerk versierd.
Musea Stradivariano,
bevat voor werpen die herinneren aan de grote vioolbouwers, ontwerpen, modellen en gereedschappen,  alsmede manuscripten van Amilcare Ponchielli.

Teatro Ponchielli, Corso Vittorio Emanuele
Dit classicistische bouwwerk met een porticus, werd in 1808 gebouwd door Luigi Canonica.OMGEVING

Buiten de muren staat de  San Sigismondo kerk, 2,5 kilometer in de richting Casalmaggiore.
Deze vanaf 1463 door Bartolomeo Gadio gebouwde kerk was een stichting van Bianca Maria Visconti, ter herinnering aan haar op deze plaats gesloten huwelijk met Francesco Sforza. S. Sigismondo is de belangrijkste renaissancekerk in Lombardije uit de tijd vˇˇr Bramante. Het interieur is met fresco's versierd door Antonio, Bemardino en Giulo Campi, Gervasio en Bernardino Gatti alsmede door Boccaccino en Natali.
Quinzano d'Oglio
, 23 kilometer in de richting Brescia
Vlak voor het plaatsje bevindt zich het kerkhof met de 18de- eeuwse kerk S. Maria Assunta. Van de oorspronkelijke kerk uit de 12de eeuw is alleen de apsis bewaard gebleven (in de zogenaamde Cremona-stijl. Midden in het dorp ligt de Piazza Garibaldi met aan de oostzijde de opmerkelijke 19de- eeuwse berceaus van de architect Rodolfo Vantini. De parochiekerk uit de 15de-18de eeuw bezit een rijkversierd interieur.

Verolanuaya, 25 kilometer in de richting van Brescia.
In de S. Lorenzo, hoge koepel met grote bronzen engelen, bevinden zich twee uitnemende werken van G. B. Tiepolo, beide op groot formaat: de Mannaregen en het Offer van Melchizedek, 1738-1740.

Pizzighettone, 20 kilometer in de richting van Pavia
Het plaatsje ontstond toen de inwoners uit Lodi Vecchio, dat in 1158 werd verwoest, zich hier vestigden. Uit deze tijd stamt de drieschepige parochiekerk S. Bassano. De kerk werd in 1741 gedeeltelijk verbouwd. Aan de binnenzijde van de ingangsfašade een fresco van B. Campi, Kruisiging. In de derde kapel links zijn reliŰfs te zien waarin Franse invloeden onmiskenbaar zijn. Bij de rivier staat de toren waarin Frans 1 van Frankrijk na de Slag bij Pavia gevangen werd gehouden, 1525.

Cremona en zijn heerlijkheden, terug naar culinaria Lombardije
De stad Cremona, een belangrijke binnenhaven aan de Po, staat niet alleen bekend om zijn wereldberoemde violen -Antonio Stradivari is een zoon van deze stad- maar kan ook op twee culinaire specialiteiten bogen: de torrone, een vaak tamelijk zoete en kleverige lekkernij van honing en amandelen, en de mostarda genoemde gesuikerde vruchten in scherpe mosterd. Of Cremona het auteurschap van de torrone rechtmatig toekomt, is nog altijd niet duidelijk.

Torrone. Er wordt altijd graag beweerd dat de torrone in 1441 in Cremona naar aanleiding van het huwelijk van Bianca Maria Visconti met Francesco Sforza is uitgevonden.
Zo wordt er verteld dat de suikerbakker op 25 oktober van het genoemde jaar voor het huwelijksbanket een enorme koek met honing en amandelen bakte, in de vorm van de torrazzo, de grote toren op het belangrijkste plein van de stad. Omdat het banket op dit plein plaatsvond, moet het bakwerk de zesduizend gasten bijzonder ge´mponeerd hebben, want ze konden de koek met de echte toren vergelijken. Een historisch bewijs voor deze leuke anekdote is er evenwel niet.

De Romeinen pleegden ter afsluiting van hun feestmaal al een koek van honing en amandelen te eten.
Nog een vroeg bewijs dat de zoetigheid stamt uit de tijd tussen 1100 en 1150; in die tijd vertaalde een zekere Gherardo uit Cremona een boek van de arts Abdul Mutarrif, die een praktijk had in het Spaanse Cˇrdoba. In dit werk, De medicinis et cibis simplicibus, prees de geleerde niet alleen de goede eigenschappen van honing, maar sprak ook van een Arabische zoetigheid met de naam turun. Zeer waarschijnlijk heeft de torrone hier zijn taalkundige wortels en niet in de torrazzo van Cremona. Maar hoe het ook zij, uit Cremona komt altijd nog een heerlijke torrone.

Mostarda. Het Italiaanse woord mostarda is afgeleid van het Franse woord moutarde, mosterd, wat weer op het begrip mour ardent (scherpe mosterd) teruggaat.
Vroeger werd er namelijk gemalen mosterdzaad door druivenmost geroerd om een zeer scherpe kruidenpasta te verkrijgen. De mode di Cremona bestaat uit gesuikerde vruchten, bijvoorbeeld kersen, vijgen of peren, die enige tijd in een mengsel van suikerstroop en witte mosterd hebben gelegen Het resultaat is een pikante bijlage voor gekookt vlees, wild of gevogelte.
Nu wordt de mostarda di Cremona vooral industrieel geproduceerd.
In de fabriek worden echter geen gesuikerde vruchten meer gebruikt, maar een vruchtencompote waar mosterd doorgeroerd wordt. Om aan de smaak van de klanten tegemoet te komen, is de mosterd ook minder scherp. Net als de gebruikelijke industrieel gemaakte mosterdsoorten, verliest ook de mostarda aan aroma wanneer de pot eenmaal geopend is.
De kruidige, scherpe mostarda di Cremona
wordt als bijgerecht gegeven. Eenzelfde specialiteit kent men ook in Toscane, waar hij mostarda all'uso toscano heet.

Azienda di Promozione Turistica del Cremonese  -  P.za del Comune, 5 - 26100 Cremona - Tel. 0372/23233

** Uw accommodatie in Cremona kunt U goed boeken via Hotels/Appart./Cremona.  Er zijn 3 (6) hotels online boekbaar.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets