LORETO, Loreto is een druk bezocht bedevaartsoord. Volgens de legende zouden engelen, na de verovering van Palestina door de mohammedanen, het geboortehuis van Maria vanuit Nazareth naar hier hebben overgebracht; naar overzicht  regio Le Marche. ** Naar Stedenlijst ItaliŽ. -  Naar  Regiokaart ItaliŽ.. Naar uw accommodatie

    

Is een  stad in ItaliŽ, prov. Ancona,  in een kleine vlakte langs de Adriatische Zee, aan de Musone.

Santuario della Santa Casa
De drieschepige kerk heeft als grondvorm een Latijns kruis en is gebouwd boven het heiligdom van de S. Casa, het H. Huis van Maria. De verschillende stijlen van het bouwwerk wijzen op een lange bouwperiode. Vele kunstenaars zijn er bij betrokken geweest. In 1468 maakte men een begin met de nieuwbouw. Baccio Pontelli voorzag het dwarsschip en de apsis van weergangen als bescherming tegen aanvallen van piraten. De koepel werd tussen 1498 en 1500 gebouwd door Giuliano da Sangallo. De faÁade ontstond tussen 1571 en 1587, de campanile werd tussen 1750 en 1754 door L. Vanvitelli gebouwd. Het bronzen beeld van Sixtus V, dat op een sokkel voor de faÁade staat, is het werk van Antonio di Bernardino Ca1cagni (1589). Op de sokkelreliŽfs zijn de Deugden, de Verdrijving van de geldwisselaars, Christus intocht in Jeruzalem en typologieŽn van de wonderbaarlijke overbrenging van de S. Casa afgebeeld.

De faÁade bezit drie wonderschone bronzen portalen
Boven het middelste is in een nis een madonna van G. Lombardo (1583) geplaatst. Het linkerportaal is door Vergelli in 1596 versierd met taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament. Op het middelste portaal zien we taferelen uit het Leven van Adam en Eva en uit de kerkgeschiedenis, de gebroeders di Girolamo, circa 1600. In dezelfde tijd ontstond het rechterportaal met voorstellingen uit het Nieuwe Testament en uit het Leven van Maria, Calcagni, Seb. Sebastiani en T. Iacometti. In het drieschepige interieur is alle aandacht gericht op de zich onder de vie≠ringkoepel bevindende S. Casa die prachtig is bekleed met marmer (wel licht ontworpen door Bramante, 16de eeuw) en versierd is met beelden en reliŽfs. Bronzen deuren geven toegang tot dit door kaarsen zwart geblakerde 'Huis van Maria'. Op de muren zijn een kruis en resten van 14de-eeuwse fresco' s te zien.
De reliŽfs. op de deuren werden tussen 1568en 1576 gemaakt door Girolamo en Ludovico Lombardo, T. Vergeili en A. Ca1cagni.
Aan de zuidzijde zien we scŤnes uit Jezus' Kindsheid: de Verkondiging, de Aanbidding van de herders, de Aanbidding van de drie Koningen en de twaalfjarige Jezus in de tempel. De noordzijde is gewijd aan het Lijden: de Hof van Olijven, de Geseling, de Kruisweg en de Kruisiging. De marmeren reliŽfcyclus op de buitenwanden begint aan de noordzijde met de Geboorte en Verloving van Maria; aan de westzijde volgt Maria-Boodschap, Maria-Visitatie en de Lofprijzing; aan de zuidzijde de Geboorte van Christus en de Aanbidding van de drie Koningen. Het verhaal eindigt aan de oostzijde met de Dood van Maria en de Overbrenging van Santa Casa. De reliŽfs worden toegeschreven aan Baccio Bandinelli, Raffaello da Montelupo, Andrea Sansovino, Tribolo, Francesco da San≠gallo de Jongere en Domenico Aimo.

Het bronzen tabernakel en het grafmonument voor Niccolŗ Caetani zijn gemaakt door T. Vergelli en A. Calcagni.
De vijfarmige kandelaber werd rond 1550 gemaakt door de gebroeders Lom≠bardi. De achthoekige ruimten in de hoeken van de kruisarmen waren ontworpen als sacristieŽn die gewijd waren aan de vier evangelisten. Alleen de twee rechtersacristieŽn zijn nagenoeg voltooid en bewaard gebleven. De koepel van de westelijke Marcussacristie is na 1477 door Melozzo da Forli beschilderd met engelen en profeten. Van de voor≠genomen Lijdenscyc1us op de muren is alleen de Intocht in Jeruzalem uitgevoerd. De koepel van de oostelijke Johannessacristie is door Luca Signorelli in 1479 beschilderd met engelen, evangelisten en kerkvaders. Op de muren zijn de apostelen met de ongelovige Thomas en de bekering van Saulus afgebeeld. Luca Signorelli beschilderde ook het gewelf van het langhuis dat later verschillende malen opnieuw werd beschilderd. De schilderingen in de koorkapel zijn van Ludwig Seitz.
Vůůr de basilica strekt zich de Piazza della Madonna uit, met een door Carlo Maderno en Giovanni Fontana ontworpen fontein.
Het Palazzo Apostolico is gebouwd door achtereenvolgens Bramante, Antonio da Sangallo de Jongere en Luigi Vanvitelli

In het Palazzo Apostolico is een collectie schilderijen van Lorenzo Lotto, die van 1535 tot zijn dood in 1556 in Loreto als oblatenmonnik van het Santa Casa leefde. De rest van de stad bestaat  uit ťťn lange straat met commerciŽle activiteiten voor toeristen.

APT  

Via Solari, 3 - 60025 Loreto (AN) Italy - Tel.: +39.071.970276 - Fax: +39.071.970.020
Tourist Information Pro Loco
Piazza Garibaldi
Marche Region Tourism Department
Via Gentile da Fabriano 9 - 60125.   Tel.: +39.071.806.2284. Fax: +39.071.806.2154    E-mail:
servizio.turismo@regione.marche.it

Informatie
* APT geeft de folder Invitation to Loreto, City map uit, met een mooie overzichts foto en een goede plattegrond van de stad. Op de plattegrond zijn 8 belangrijke bezienswaardigheden met cijfers aangegeven. Er naast staat de beschrijving.
*
Bijzonder fraai is de brochure, 96 pag., The new gateway to Central Italy. Behandelt de regio Le Marche. History, Eating in the Marche, the wines, the story behind the Masterpieces, the best buildings etc. komen allen ter sprake.
* In een andere folder van het APT, Loreto, Potrecanati, Recanati en Montefano worden de genoemde plaatsen   behandeld.
* Touring Club Italiano geeft de kaart MARCHE, brief guide to the region with map uit: 1:250.000. Er staan plattegronden op van de steden: Urbino, Macerata, Ancona, Pesaro en Ascoli Piceno.

Internet
Welcome, Marche   Loreto  -  Le-marche.com/      ATP, Ancona. Hier kunt u ook brochures aanvragen over Le Marche. Marche Voyager is de belangrijkste info bron voor steden en interessante plaatsen in de regio Marche.  -  Paradise,  Possible  Combineert bruikbare info met mensen die een huis zoeken in deze regio.

** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Booking/Italie. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog veel andere talen.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets