CULINARIA in LE MARCHE, de Marken hebben een boerentraditie, dus de keuken wordt meestal 'eerlijk' genoemd; naar regio overzicht Marche.  Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

Culinaire tradities in De Marken  
Eenvoudig en rijk aan smaak. Aan de kust staat er natuurlijk vooral vis op het menu, in het binnenland kaas, olijfolie, pasta, truffels en paddestoelen. De casciotta d'Urbino is een klassieker. Driekwart schapen en een kwart koeienkaas, gezouten en met de hand geboetseerd tot een ronde vorm. De pecorino di fosso wordt gemaakt in de regio Urbino in de plaatsjes Talamello en SantAgata Feltria. Alle grote chefs over de hele wereld willen dit bijzondere kaasje. Hij rijpt onder de grond in speciale putjes (de fosse).
De gigantische tuber magnatum pico, ofwel de witte (zomer)truffel
van het Montefeltro-gebied rond Urbino is wereldberoemd. Maar ook de trifolo nero, of zwarte wintertruffel (tuber melenosporum) wordt hier opgespoord. in restaurants moet je oppassen met truffelgerechten. Als men niet met een truffel en schaaf aan tafel komt, gebruikt men misschien surrogaten als Chinese truffel uit blik. Truffelmarkten zijn er vanaf begin oktober, vooral rond SantAngelo in Vado, Acqualagna en Sant'Agata Feltria. Ook truffelkaas is niet te versmaden.

Majolicanijverheid      
In de 16de eeuw viel de bloei van de stad als centrum van majolicanijverheid. Het belangrijkste bedrijf was dat van de familie Fontana. De schilder Nicola Pellipario heeft de beschildering in istoriato-stijl bevorderd: decoratie van vnl. borden met een historische, mythologische of religieuze voorstelling, die zich uitstrekt tot de rand van het bord. Vanaf 1545 werd in Urbino een nieuw genre ontwikkeld met voorkeur voor grotesken op een wit fond en veel reliŽfwerk. Bekend zijn kruiken met een handvat in de vorm van een slang, zoutvaten met leeuwen- of vogelkoppen en grote wijnkoelers, vazen, wijwaterbekkens, alle met overdadige versiering.

Uit eten in De Marken       
Ancona
La Moretta. Fraai restaurant met lokale gerechten als polenta met calamari en truffels. Op zondag gesloten. Piazza Plebiscito 52, tel. +39 071202317.
Passetto. Op het terras eten met zicht op zee. Vis is hier de specialiteit. Zondagavond en maandag gesloten. Piazza IV Novembre 1, tel. +39 071 33214.
Fano
Darpetti Quinta. Goede trattoria met eenvoudige gerechten. Zondag gesloten. Viale Adriatico 42, tel. +39 0721808043.
Da Giulio. Serveert smakelijke regionale gerechten. De antipasti met vis zijn een aanrader. Dinsdag gesloten. Viale Adriatico l00, tel. +39 0721 805680.
Loreto
Andreina. Al meer dan veertig jaar een uitstekende plek voor traditionele schotels. Op de kaart staat ook een vegetarisch menu. Via Buffolareccia 14, tel. +39 071970124.
Pesaro
Rifugio del Gabbiano. Hier vindt men traditionele gerechten uit Pesaro op de kaart, met de nadruk op visgerechten. Dinsdag gestoten. Strada Panoramica San Bartolo, tel. +39 0721279844.
Da Alceo. Beroemd visrestaurant omgeven door een tuin met uitzicht op zee. Op de kaart overheerlijke gerechten, zoals op verschillende wijzen bereide scampi. Zondagavond en maandag gesloten. Via Panoramica Ardizio 101, tel. +39 072151360.
Antica Osteria  La Guercia. De oudste osteria van Pesaro en biedt eenvoudige, maar smakelijke gerechten in keldergewelven. Zondag gesloten. Via Baviera 33 (achter Piazza del Populo), tel. +39 072133463.
San Marino
Righi Bistro op de Piazza della LibertŠ 10 heeft een zeer goede keuken. Tel. +39 0549 991196/991970. 

** Uw accommodatie kunt U goed boeken via Hotels/Appart./Marche. Er zijn 114 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets