STEDEN in LE MARCHE; bijv. Macerata, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, ten zuiden van Ancona.  Hoogte punt is de Dom, Piazza S. Vincenzo Strambi; naae regio Le Marche.  Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

Macerata
De nieuwe kerk, waarvan de faÁade niet voltooid is, werd tussen 1771 en 1790 door Cosimo Morelli gebouwd. De gerestaureerde campanile dateert uit 1478. Binnen, op het tweede altaar rechts, bevindt zich een Madonna met heiligen, in de sacristie der kanunniken een Madonna met heiligen van Al≠legretto Nuzi; uit 1369.


Biblioteca Comunale, Piazza Vittorio Veneto

In de bibliotheek is ook de pinacotheek ondergebracht, met schilderijen van Crivelli, Maratta en Andrea Boscoli.


Andere bezienswaardigheden

De Basilica della Madonna della Misericordia stamt uit 1797, de Chiesa S. Ciovanni uit 1621. Het Palazzo del Coverno, aan de Piazza della Libertŗ, werd in de 17de eeuw gebouwd. Het portaal stamt uit 1509.


Macerata, Loggia dei Mercanti uit 1504 / 1505Hiernaast bevindt zich de Loggia dei Mercanti uit 1504/1505.
Het Sferisterio, het stadion voor bal- en ruiterspelen, Piazza N. Sauro, is gebouwd tussen 1820 en 1829.

Omgeving

Op een heuvel bevindt zich de bedevaartkerk S. Maria delle Vergine
,
die in 1581 werd gesticht. De kerk heeft een centrale grondvorm en bezit fraaie fresco' s van Baglione en Gasparini.
Montecassiano.
De 15de-eeuwse S. Assunta bezit een altaar uit het atelier van della Robbia (1527).
Het Palazzo Municipale, van Antonio Lombardo, stamt uit de 15de eeuw. In het plaatsje kan men talrijke oude huizen bewonderen.
Santuario di Macerata.
Hier wordt een houten madonna vereerd, waarvoor men al in de 14de eeuw een kapel heeft gebouwd. Deze kapel is thans onderdeel vap een in het tweede kwart van de 16de eeuw gebouwd heiligdom dat als grondvorm een Grieks kruis heeft met afgeschuinde hoeken.

LAMOLI DI BORGO PACE
Is een gehucht rond het klooster van San Benedetto met accommodatie voor bergwandelaars. Aan de  tafel van de Oasi San Benedetto, het bijbehorende hotelrestaurant, kunt u genieten van stringhetti con funghi del bosco, een enorme schotel groene lintpasta Š la casa met bospaddestoelen uit de omgeving. De pasta is bereid met brandnetels. Dit is het terrein van de kostelijke witte truffel.

SANT'ANGELO IN VADO    
Twee dorpen verderop, is zelfs de trotse bezitter van het grootste experimentele centrum voor truffelcultuur van ItaliŽ. Daar worden truffels genetisch gemanipuleerd, met als doel de truffel kunstmatig te cultiveren. Als we na enig zoeken bij het truffelcentrum in het twintig kilometer verder op gelegen stadje arriveren, zijn we lichtelijk teleurgesteld: het is niet meer dan een eenvoudig gebouwtje, waarin we inderdaad enkele medewerkers in witte jassen in een laboratorium zien werken. Om het gebouw heen staan een paar kleine kassen met plantjes.

SAN LEO     
Even verderop ligt San Leo, een fort op een steile rots, net als San Marino. Leo heeft het minder ver geschopt dan Marino, al is ook hij heilig verklaard. in het geharnaste fort heeft Cagliostro gevangen gezeten, een chemicus annex heiligschenner uit de achttiende eeuw, die claimde een elixer voor het eeuwige leven gevonden te hebben en die volgens de legende spoorloos is verdwenen. Waarschijnlijker is het dat hij gewoon zijn laatste adem heeft uitgeblazen tussen de vochtige muren van zijn cel in het fort. Maar hij zou natuurlijk ook nog onder ons kunnen zijn, gezien zijn vinding.FANO      
Is een stadje dat is toegerust met een 'pittoreske vissershaven'. We zien er wel een hele vloot roestige bootjes, maar verder vooral veel oude vrachtwagens.

Dom
Deze tussen 1113 en 1140 gebouwde kerk werd in 1925 gerestaureerd. Uit het begin van de 12de eeuw stammen nog het portaal met cosmatenwerk en de uit oude delen gereconstrueerde kansel. De fresco's van Domenichino in de Cappella Nolfi stammen uit 1612. Zij stellen de Verheerlijking van Maria voor. Rechts van het presbyterium bevindt zich de madonna van Lodovico Carracci.

Fano, Rocca MalatestianoS. Domenico 
Deze kerk stamt uit de 13de eeuw maar is tussen 1703 en 1714 in barokstijl verbouwd. Binnen bevinden zich een Geboorte van Johannes de Doper van Federico Zuccari en een H. Thomas van Aquino van Palma il Giovane.

S. Maria Nuova

De kerk werd gebouwd in de 16de eeuw. Binnen kan men een Madonna met heiligen en een Verkondiging van Perugino alsmede een Maria-Boodschap van G. Santi bewonderen.

S. Pietro ad Vallum

De kerk werd tussen 1610 en 1613 door Giovanni Battista Cavagna ontworpen maar pas in 1696 voltooid (in 1966 gerestaureerd). De plafondschilderingen werden aangebracht door Antonio Viviani (1620). Uit datzelfde jaar stamt de Verkondiging van Guido Reni, op het eerste altaar links. De houten buste van de H. Petrus met een Romeinse bronzen kop, wordt toegeschreven aan D. da Volterra.

Arche Malatestiane

De kerk S. Francesco werd in 1930 bij een aardbeving verwoest. Alleen de ingangsmuur bleef gespaard. Daartegen bevinden zich de grafmonumenten van de Malatesta: Paola Bianca en Pandolfo.

Arco di Augusto

De triomfboog werd in de 2de eeuw n.C. ter ere van Augustus gebouwd en in de 4de eeuw vernieuwd. De bovenverdieping werd er in 1463 vanaf geschoten. De stadskant van de boog is in 1625 gerestaureerd.

Logge di S. Michele

Deze loggia's zijn in 1495 gebouwd, o.a. met bouwmateriaal dat van de boog van Augustus afkomstig was. Ernaast bevindt zich de faÁade van de voormalige kerk S. Michele uit 1503.

Basilica Vitruviana

De basilica werd gebouwd door de Romeinse architect Vitruvius Pollio. In de renaissance was deze basilica object van voortdurende studie omdat zij het enige bewaard gebleven bouwwerk is van deze architect, die met zijn tien boeken over de bouwkunst de belangrijkste bron was voor de Romeinse architectuur.

Case Malatestiane

Het oudste deel, waarin zich de ingang tot het museum bevindt, ontstond in 1413. De loggia dateert uit de 16de eeuw. Thans is er het Museo Civico Malatestiano gevestigd met Romeinse sculpturen, middeleeuwse zegels, wapens, munten, faienceproducten en schilderijen.

Andere bezienswaardigheden
Op de Piazza XX Settembre bevindt zich de Fortunafontein.
Het oorspronkelijke beeld van Ambrosi uit 1593 staat in het museum.
Het Palazzo della Ragione
dateert vanaf 1299. De toren ontstond in 1739, de kantelen werden pas in 1862 toegevoegd.
Het Palazzo Montevecchio
werd in de 18de eeuw door Arcangelo Vici gebouwd. Verder verdient de Rocca Malatestiano, zie afb.,  vermelding.

MONTE CONCRO      
Onder Ancona ligt de Monte Concro, een natuurreservaat met de mooiste kliffen van de Marken. Ze zijn het best te zien bij Sirolo, een badplaatsje dat om die reden door veel schilders wordt gefrequenteerd.

RECANATI       
Vanuit Loreto is het maar een kwartiertje naar Recanati, de geboorteplaats van een van ltaliŽ's grootste dichters, Giacomo Leopardi.

Dom
, Via Fallemni
De kerk. werd inde 14de eeuw vernieuwd, de faÁade op een later tijdstip, Plafond uit 1620, binnendecoratie uit de 18de eeuw,

S, Domenico, Piazza Leopardi

Het portaal van de in de 14de eeuw gerenoveerde kerk werd gemaakt naar een ontwerp van Giuliano da Maiano en dateert uit 1481. Fresco van L, Lotto uit 1515.

Palazzo Comunale
, Piazza Leopardi
In het gebouw uit 1898 bevindt zich de pinacotheek met enkele werken van Lorenzo Lotto, Op de tweede etage is het Museo Beniamino Gigli (1890.1957), met souvenirs van de zanger die in Recanati werd geboren.

Andere bezienswaardigheden
S, Agostino (Via Calcagni), Het portaal werd in 1484 gemaakt naar een ontwerp van Giuliano da Maianao,
Palazzo Leopardi, Piazza del Sabato del Villaggio,
18de.eeuws geboortehuis van de dichter G, Leopardi, 1798.1837.
.

PORTO D'ASCOLI     
Is een zustergemeente van de badplaats San Benedetto del Tronto in het uiterste zuiden van de Marken. Lijnrechte straten naar Romeins model, residenties en hotels in een fantasiestijl die ongetwijfeld herinneringen moet oproepen aan de RiviŤra en Capri. Ieder restaurant heeft een bord met specialitŗ pesce.

** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Booking/Italie. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog veel andere talen.   

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets