MATERA, de hoofdstad van de provincie, zal u verrassen met haar rijke geschiedenis, kunst, cultuur en haar volkswijsheden. In deze stad is het mogelijk het leven van de mens van het begin van de steentijd tot aan onze tijd te reconstrueren; overzicht regio Basilicata.  Naar Stedenlijst Italië.   Naar  Regiokaart Italië. Naar uw accommodatie!

    

Matera, overzichtLigt 400 meter boven zeespiegel. Afstanden: Rome 480 km, Napels 270 km, Potenza 100 km, Bari 65 km, Brindisi 140 km, Reggio Calabria 490 km
 De vestingplaatsjes van de Murgia en de talrijke archeologische vondsten die in het Nationale Museum “D. Ridola” te zien zijn, getuigen hiervan. De oude wijken van de stad van de “Sassi” (rotsen) hebben een ouderwetse charme en zijn door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. Ze bezitten bovendien een stedelijk patroon dat uniek is in de wereld. Matera is ook de stad die meer dan honderd rotskerken bezit. Ín de meeste hiervan zijn nog Latijnse en Byzantijnse fresco’s te zien, vruchten van een religieuze kunst die haar kracht putte uit het mysticisme van de kloostergemeenschappen.

Korte geschiedenis van de stad
Matera is een van de oudste steden ter wereld. Opgravingen onthulden de voortdurende aanwezigheid van de mens vanaf de Paleolithische tijd tot aan onze dagen. Domenico Ridola, de archeoloog van Matera naar wie het museum is genoemd, leverde een omvangrijke statiegrafische documentatie die inzicht geeft in de verschillende geschiedkundige perioden van de stad, vanaf de ijzertijd  tot aan de Grieks-Romeinse tijd. In 664 maakte Matera deel uit van het Lombardische Hertogdom. In 938 werd de stad door de Saracenen geplunderd en in 1043 door de Noormannen bezet met de benoeming van Guglielmo Braccio di Ferro tot graaf van Matera en Apulia. Na de overheersing door de Noormannen werd Matera door de Hohenstaufen onderworpen.  In 1497 werd de Napolitaan Giancarlo Tramontano benoemd als Graaf van Matera. Hij werd in 1514 gedood door de bevolking die zijn onophoudelijke woede-uitbarstingen niet meer verdroeg. In 1663 werd Matera, dat inmiddels al deel uitmaakte van het “Terra d’Otranto”, gevoegd bij Basilicata en werd hoofdstad van de streek tot 1806. Sinds 1927 is Matera de hoofdstad van de provincie.

De Civita en de “Sassi”
Matera, Op de afbeelding is een reconstructie te zien van een typische holwoning. De Civita  is het oudste deel van de stad. Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat  zij één van de prehistorische vestigingsplaatsen was van het gebied rondom Matera.
De oudste kern van Matera, die later door vestigingsmuren werd omringd, werd gesticht toen de in de versterkte dorpen van de “Murgia”(hoogvlakte) wonende stammen de rivier de Gravina overstaken om zich in de Civita te vestigen, misschien in de hoop er bescherming te vinden.
De Civita kijkt uit over twee karstdalen, die indertijd rijk aan vegetatie en grotten waren.
Door de toename van de bevolking was men echter gedwongen deze buiten de muren gelegen streek te bebouwen. Zo nam langzaam maar zeker de bevolking toe in de twee onder de Civita gelegen karstdalen, waarbij wijken werden gebouwd die Sassi werden genoemd. In de jaren vijftig werd een speciale wet aangenomen om de mensen uit Sassi weg te krijgen in verband met de ongezonde hygiënische omstandigheden. Wet 771 uit 1986 heeft als doel de bijzondere stedelijke structuur te behoeden voor verval. Tegenwoordig maken de Sassi deel uit van de werelderfgoed lijst van de Unesco.

Matera, Crypte van EustachioDe rotskerken – de tufsteengroeves
De morfologie en de bijzondere aard van de bodem en van de hoogvlakte van de Murgia trokken in de 7e en 8ste eeuw na Chr. kloostergemeenschappen aan. Deze veranderden de oude grotten/huizen in kloosters en veldkerken volgens de ontwerpen die de monniken kenden van hun land van herkomst. Op het platteland rondom Matera bevinden zich 130 van deze kloosters en kerken. Sommige bevinden zich onder de grond, andere zijn deels uitgegraven en vergroot met een aanbouw. Zij getuigen van de aanwezigheid van Grieks-Romeinse en Byzantijnse kloostergemeenschappen voor wie Matera eeuwenlang een belangrijke plaats van samenkomst was.
De meeste van deze ondergrondse kerken bevatten nog fresco’s van grote artistieke waarde (Crypte van de Madonna della Croce, die de erfzonde uitbeeldt) - Santa Luca alle Malve – San Nicola dei Greci – Santa Maria della Valle – Santa Barbara, etc.)
Het is mogelijk om rijdend over de autoweg “SS 7 Apia” vanuit S. Maria della Valle in de richting van Laterza aan de rechterhand de zeer bijzondere tufsteengroeves te zien die getuigen van het harde werk van de vroegere steenhouwers die tufsteen wonnen. Dit ruwe materiaal werd gebruikt voor de bouw van het nieuwe gedeelte van de stad.

Folklore – Het feest van de Madonna della Bruna
Paus Urbanus VI, die de bisshop van Matera was, voerde op 2 juli 1380 het feest van de Visitatie van de Maagd in. Misschien vieren de inwoners van Matera op 2 juli het feest van de Madonna della Bruna, een feest dat dateert uit de oudheid, om deze gebeurtenis te herdenken. Het programma is uitgebreid en spectaculair. Er is een “Processie van Herders” die bij zonsopgang de kathedraal verlaat, een kostuumrit en een triomfwagen van papier-maché die door plaatselijke kunstenaars wordt gebouwd. Het hoogtepunt van het feest is echter wanneer een vrolijke menigte, waaronder vele buitenlanders, de wagen aanvalt en vernielt. Een groots vuurwerk verlicht vervolgens de stad en sluit de avond af.De kathedraal

Dit in Romaans/Apulische stijl gebouwde indrukwekkende monument dateert uit 1270 en verheft zich boven het oude, maar ook boven het middeleeuwse en moderne stadsdeel. De buitenkant van de kerk is zeer harmonieus en eenvoudig. De façade heeft een groot roosvenster die het “levensrad” symboliseert terwijl zich aan de rechterzijde twee  rijkelijk gedecoreerde ingangsportalen bevinden. De kathedraal heeft een schip en twee zijbeuken. Binnen is een fresco van de Madonna della Bruna dat dateert van de 13e eeuw, een houten koor uit 1453 en een beeldhouwwerk 1534 door de beeldhouwer Altobello Persio werd gemaakt te zien.

S. Chiara – Nationaal Museum
Het nationale museum bevindt zich in het gebouw van het oude klooster van S. Chiara dat dateert uit 1698. Het dankt zijn naam aan de arts en archeoloog van Matera, Domenico Ridola wiens nooit aflatende onderzoekswerkzaamheden leidden tot de stichting van het museum. Hier zijn de vondsten, die stammen uit de periode vanaf de Paleolithische tijd tot de Neolithische tijd, tot het bronzen en het ijzeren tijdperk en de Griekse en Romeinse tijd op overzichtelijke wijze tentoongesteld

Palazzo Lanfranchi
Het in 1668 gebouwde Lanfranchi paleis deed dienst als een diocesaan seminarium en vervolgens als gymnasium waar ook de dichter Giovanni Pascoli onderwees. Tegenwoordig is er het “Centro Carlo Levi” in gehuisvest waar een enorme schildering “Luciania ‘61” te zien is en waar ook  de “Pinacoteca d’Errico”  met ongeveer 300 schilderijen van de Napolitaanse school uit de 17e en 18e eeuw kan worden bezocht. Vanaf het aangrenzende kleine plein “Piazetto Pascoli” kan men genieten van een prachtig uitzicht op de Sasso Caveoso en op de hoogvlakte van de Murgia die aan de andere zijde van de rivier de Gravina ligt.

Andere kerken en paleizen
Van de andere kerken die het waard zijn hier genoemd te worden, springen er drie uit:
de Chiesa del Purgatorio.
Deze dateert uit 1747 en is in late barokstijl is opgetrokken en versierd met boeiende allegorische elementen;
de kerk van San Francisco d’Assisi
dateert uit 1230 en bezit als gevolg van de herbouwing die in 1670 plaatsvond, een prachtige, monumentale barokfaçade;
de San Giovanni Battista kerk dateert uit 1233
en is een ander voorbeeld van Romaanse kunst.
Matera kent ook vele paleizen die stammen uit de Renaissance en uit de 18e eeuw.
Naast het Palazzo Lanfranchi, dat al eerder werd genoemd, noemen we: het Palazzo Sedile en Bronzini waarvan de vertrekken momenteel dienst doen als conservatorium en de paleizen die op de oude stadsmuur zijn gebouwd te weten het Palazzo Alvino, het Palazzo Firrao-Guidicepietro; het Palazzo Santoro-Padula dat aan de Via Duomo is gelegen, en het Palazetto Enselmi dat ligt aan de Via San Biagio.

Het kasteel
Met de bouw van het kasteel werd aan het einde van de 15e eeuw een begin gemaakt in opdracht van de Napolitaan Giancarlo Tramontana, graaf van Matera. Het kasteel, dat zich boven de stad verheft, bestaat uit een centrale toren en twee zijtorens. Het werd nooit afgebouwd want de gehate graaf werd bij een volksopstand in 1514 gedood.

A.P.T
.
Basilicata  -  Via Cavour, 15  -  Tel. 00.39.0971.411.839 Fax 0039.0971.36196
Uffici Informazioni 
Via Alianelli, 4 - 85100 Potenza  -  Tel. 0039.0971.218.12  -  E-mail: aptbasilicata.giubileo@powernet.it  -  Via De Viti De Marco, 9 - 75100 Matera  -  Tel. 0039.0835.331983 - Fax +39.0835.333.452  -  E-mail: apt.mt@netsystem.it
Piazza del Gesù - 85046 Maratea  -  Tel. 0039.0973.876.908 - Fax  0039.0973.877.454  -  Regions, Matera    Matera en de Sassi

Informatie

* Een bijzonder mooie gids is: Basilicata Region, Tourist guid with road map van het Instituto Geografico de Agostini. De gehele regio Basilicata wort hier in behandeld. O.a. ook Matera, Potenza, Maratea en Metaponto. Wie naar Basilicata gaat mag deze gids niet missen.
* Een ander belangrijk werk is Matera e provincia een uitgave van A.P.T Regionale. 

** Uw accommodatie in Matera kunt U goed boeken via Hotels/Matera.  Er zijn 12 (17) hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels op / nabij luchthaven Karol Wojtyla (BRI) 54.2 km
Hotels in de populairste steden rondom Matera: Gravina in Puglia 22.7 km  -  Gioia del Colle 30.5 km  -  Ginosa Marina 35.3 km  -  Castellaneta Marina 35.8 km  -  Mottola 36.9 km  -  Metaponto 37.3 km
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets