MONREALE, het stadje Monreale ligt 8 km ten westen van Palermo, op de hellingen van de Monte Caputo. We verlaten Palermo via de Corso Calatafimi. De weg klimt en we kijken op de Conca d,Oro. Monreale ligt op een hoogte van 300m; naar overzicht regio SiciliŽ.   Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

Sicilie, de dom van MonrealeDe dom (40 bij 100 m), gesticht in 1174, is het belangrijkste bouwwerk  van de Noormannen
op SiciliŽ. De dom laat een mengeling zien van Arabische, Byzantijnse en Normandische stijlen. De faÁade heeft volgens Normandisch gebruik twee torens, die echter nooit afgebouwd zijn. De hoog oprijzende muren aan de oostzijde zijn bedekt met bogen,zuilen en veelkleurige decoraties. Het gebruik van oranje kalksteen en bruine lavasteen versterken het effect.

Het is een drieschepige kerk met een open dakstoel.
Er zijn twee rijen van negen antieke zuilen met Korintische kapitelen. Een is er van marmer de anderen van graniet. De wanden zijn versierd met Byzantijnse mozaÔeken uit de tweede helft van de 12de eeuw (6300 vierkante m). Ze geven een volledige cyclus weer van het Oude en Nieuwe Testament. De cyclus begint rechts boven met de schepping.

Het beroemde apsis mozaÔek stelt Christus Pantokrater voor.
Ze zijn gemaakt door Venetiaanse mozaisten. De cosmatenvloer is hier nog bewaard. Het Arabische houten plafond zit vol met kleurige en vergulde decoraties. Rechts vooraan in de kerk is een trap ,met 180 treden naar het dakterras. 

Het uitzicht op kloosterhof en tuin is zeer de moeite waard.
De bronzen deur van de hoofdingang heeft de zelfde verhalende reliŽfs als de deur van de dom in Pisa. De bronzen deur in de zij-ingang heeft reliŽfs (heiligen)in Byzantijnse stijl.   In het sanctuarium zijn de sarcofagen van de Noormannenkoningen.

De kloostergang is een rest van het gelijktijdig gestichte  Benedictijnenklooster.
Prachtig bewerkt zijn de rijen zuiltjes (216). De meeste zijn tweelingzuiltjes. Op de kapiteeltjes zijn Bijbelse, mythologische en wereldse taferelen afgebeeld. In de zuidwesthoek is een schilderachtig Moors fonteintje: een zuil met een bol van leeuwenkopjes, die water spuwen.

Aanbevolen

Het boek  MONREALE, de stad van het gouden Godshuis,  een uitgave van Mistretta in Palermo. Het staat vol met prachtige foto's van de mozaÔeken 

ATP
di Palermo e Monreale
Piazza Vittorio Emanuel, 4 90046 Monreale - It.   Tel.: +39.091.656.45.70.  -  ATP di Palermo. Piazza Castelnuovo, 35 - 90141 Palermo - It.   Tel.: +39.091.583.847 - Fax: +39.091331.854 of +39.091.586.338.   Inernet: - E-mail: aapit@gestenet.it  
** De brochure Duomo do cathedral Monreale, geeft volledige schema's van alle mozaÔeken in de kathedraal.
** Internet: Aapit.pa.it A.P.T. van Palermo; SiciliŽ  Geschiedenis en info over SiciliŽ
 

** Uw accommodatie
in Monreale kunt U goed boeken via Hotels/Appart./Monreale.  Er zijn 4 (37) hotels online boekbaar.
Hotels nabij:
Monument of oriŽntatiepunt The Monreale Duomo  -  La Cuba  -  Cappella Palatina  -  Museum International Marionettes Museum  -  OriŽntatiepunt Palazzo dei Normanni  -  Via Maqueda  -  Quattro Canti  -  Stadion of Arena La Favorita  -  Theater Teatro Massimo
Hotels op / nabij luchthaven:  Falcone-Borsellino (PMO) 20.1 km  -  Vincenzo Florio (TPS) 72.4 km 

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets