PESARO, is de hoofdstad van de provincies Pesaro en Urbino, aan de monding van de Foglia in de Adriatische Zee. Het is een havenstad en badplaats; regio Le Marche. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    
Pesaro kwam in 283 v.C. in Romeins bezit, werd in 184 v.C. een Romeinse kolonie, Pisaurum,  en kwam door de schenking van Pippijn aan de Kerkelijke Staat.
In 1521 schonk paus Julius II Pesaro aan zijn neef Francesco della Rovere, hertog van Urbino. De stad werd, ook in cultuur-artistiek opzicht, afhankelijk van Urbino en raakte na de terugkeer, 1631, in de Kerkelijke Staat geleidelijk in verval. Vooral in de 16de eeuw bloeide in Pesaro de majolicakunst. Ligt aan de monding van de Foglia, is het Romeinse Pisaurum. De nog steeds bestaande majolica productie bereikte in de 16de eeuw haar hoogtepunt. In 1792 werd de componist Rossini hier geboren.

Bezienswaardigheden  
De Dom met het 5de eeuwse mozaÔek waar de Terugkeer van Helena uit Troje naar Griekenland te zien is;
San Francesco met het gebeeldhouwde portaal; Palzzo Ducale met de 16de eeuwse beschilderde badkamer van Lucretia Borgia; Palazzo Vincenzo met de Musei Civici met de Pala di Pesaro van Bellini; Museo Oliveriano met archeologische vondsten; en de 15de eeuwse Cocca Costanza.
Stedelijk museum is ondergebracht in het Palazzo Toschi-Mosca
en bezit een  uitgebreide collectie keramiek en pinacotheek, met werk van Giovanni Bellini.

Geboortehuis van Rossini, PesaroPesaro  is de geboorteplaats van Gioacchino Rossini (1792-1868), de beroemde componist van opera's als De barbier van Sevilla en Willem Tell.  
Geen wonder dat zijn geboortehuis een museum is in de hoofdstraat, de Viale Rossini, dat er in deze plaats een Ottica Rossini is, een Teatro Rossini (waar elk jaar het Rossini-operafestival plaatsvindt), een Libreria del Barbiere, dat de pizza Rossini goed loopt, kortom: Rossini is overal. In de vitrine van zijn museum staan keramiekbeeldjes van de gezette componist Pesaro is de zetel van de Stichting Gioacchino Rossini, die Rossini-studies bevordert en een bulletin publiceert.
Te zien zijn er verder: het voormalig hertogelijk paleis, 15de eeuw en de vesting Rocca Costanza uit de 15de eeuw. Te noemen kerken zijn: Sant'Agostino, 15de eeuw en de San Giovanni Battista. Buiten de stad vindt u er de Villa Sforza, 15de eeuw en de Villa Rovere of Villa Imperiale, 16de eeuw.

Vanaf Urbino kunt u goed naar Pesaro aan de Adriatische kust.  
Een ruim opgezette badplaats waar de pastelkleuren en de palmen de aanblik van de recht-toe-recht-aan-hotels aan de lungomare enigszins verzachten. Pesaro is in het voorseizoen nog stil, maar in de vakantiemaanden zijn de lange stranden met de typische blauwe strandhuisjes een bron van ongeremd familie plezier.

Internet:
 www.le-marche.com
Uitstekende site.  -  E-mail adressen   iat.pesaro@regione.marche.it   ass.turismo@provincia.ps.it   servizio.turismo@regione.marche.it  -  marcheturismo.aptr@regione.marche.it   info.aptr@regione.marche.it

** Uw accommodatie  in Pesaro kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Pesaro.  Er zijn 14 hotels online boekbaar.
Hotels nabij:  Bezienswaardigheid Aquarium Le Navi  -  e.a.
Hotels op / nabij luchthaven:  Federico Fellini (RMI) 27.4 km  -  Falconara (AOI) 47.8 km
Hotels in populaire steden in de omgeving van Pesaro:  Trebbiantico 3.7 km  -  Montelabbate 10.9 km  -  e.a.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets