PITIGLIANO, gelegen in de provincie Grosseto en in de regio Toscane, biedt een van fascinerendste stadsgezichten van zuidelijk Toscane. De huizen lijken uit het geelrode vulkanische tufsteen te groeien. Op het eerste gezicht is het moeilijk te zien of het om een raam van een gebouw of om een van de talrijke grafkamers in de rotsen gaat.; naar regio overzicht Toscane, zie ook eens Vakantie in de Maremma. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

De plaats ligt op een gespleten plateau, dat slechts aan een kant met het volgende bergmassief is verbonden .
Vanwege deze ontoegankelijke, strategisch gunstige ligging was Pitigliano vermoedelijk al in de pre-Etruskische tijd bewoond. De Etrusken haalden het tufsteen uit een groot, onderaards labyrint. In de jaren '30 van de 20e eeuw boden de verlaten grafkamers onderdak en bescherming; nu dienen ze als voorraad- of wijnkelder.
In de Middeleeuwen was het kasteel in het bezit van de graven Aldobrandeschi en door een huwelijk in 1293 kwam het in handen van de machtige familie Orsini.  
Zij lieten in 1545 de markante vesting op de enige toegankelijke plaats tot op het plateau uitbouwen. Nu nog steekt de toren boven het silhouet van de stad uit.
Pitigliano werd in de periode daarna ook als residentie van de bisschoppen gebruikt, hoewel het naburige, door het Romeinse Colonna bestuurde Sorano tot 1600 de officiŽle bisschopszetel bleef. Pitigliano behoorde in die tijd echter al zo'n 52 jaar tot het groothertogdom Toscane.

Pitigliano: Palazzo OrsiniPalazzo Orsini  
In de Middeleeuwen was een groot deel van het zuiden van Toscane in het bezit van de graven Aldobrandeschi. De naam van de familie is afgeleid van haar beroemde stamvader Hildebrando (Hildebrand), d
ie in 1020 in het naburige Sovana werd geboren en als paus Gregorius VII de geestelijke heerschappij van de Heilige Stoel tegenover de keizerlijke aanspraken van Hendrik IV verdedigde. De familieleden werden tot rijksvicarissen benoemd om zo over het hele territorium te kunnen heersen. in 1293 ging, door het huwelijk van Anastasia Aldobrandeschi, de laatste afstammeling van de familie, het hele bezit dat ze had geŽrfd van haar moeder Margherita over in handen van haar echtgenoot Romano Orsini. Na zijn besluit zich in Pitigliano te vestigen, liet hij een verstevigde residentie met drie ronde torens bouwen.
De eigenlijke Orsini-vestiging, het belangrijkste bouwwerk van Pitigliano, ontstond pas in de 16e eeuw onder Niccolo Orsini, die de meest gerespecteerde vestingingenieur van zijn tijd, Antonio da Sangallo de Jongere, de opdracht voor het ontwerp gaf.  
Het oorspronkelijke bouwwerk werd in een uitgestrekt, vijfhoekig complex met een bastion aan de noordkant geÔntegreerd. Vandaar uit was er via een trap toegang tot de citadel met de kazernes. Deze citadel werd van de vesting gescheiden door een plein met een kruittoren en een reusachtige gracht, die uit drie boven elkaar gebouwde terrassen bestond. De grootte van de vestingtoren geeft nu nog een idee van de omvang van het complex. Het ondanks zijn weerbare karakter geriefelijke renaissancepaleis met loggia's en een representatieve binnentuin is bewaard gebleven.
De middeleeuwse vesting en de stad uit de Renaissance hebben de meeste overblijfselen van de Etruskische bewoning uitgewist.  
Slechts enkele delen van de stads- muur zijn bewaard gebleven, enorme vierkante blokken die in de middeleeuwse verdedigingscomplexen werden opgenomen. Op veel plaatsen in de stad zien we nu de beer, het wapendier van de Orsini (lt. orso: beer). Rechts van de voorgevel van de dom staat een kleine berensculptuur: de Progenie ursinea.

Aquaduct 
Tussen 1543 en 1545 bouwde Antonio da Sangallo de Jongere in opdracht van Gian Francesco Orsini een aquaduct. Antonio had vooral door zijn bouwwerken in Rome naam gemaakt. Hij leidde namelijk aan het eind van de jaren '30 van de 16e eeuw de bouw van de St. Pieter. Met vijftien bogen werd naar Romeins voorbeeld het ravijn van de rivier de Lente overbrugd. Daarmee was niet alleen de watervoorziening veiliggesteld, maar kreeg ook het stadsbeeld een bijzonder accent. Dit aquaduct komt uit op de Piazza della Repubblica. Nu staan er twee fonteinen uit de 18e eeuw op het plein.
VVV: Pro Loco
Via Roma, 6  - Pitigliano - Tel: 0564-614433   -  Comune.pitigliano.gr.it/ Gemeente Pitigliano, e-mail comunpiti@bcc.it  -  Pitigliano.net/Pitigliano/index.htm Prachtige overzichtsfoto van Pitigliano!  - 

** Uw accommodatie in Pitigliano kunt U goed boeken via Booking.Pitigliano.  Er zijn 1 (14) hotels online boekbaar.
Hotels op / nabij luchthaven: Sant'Egidio (PEG) 86.2 km
Hotels in de populairste steden rondom Pitigliano:  Sovana 2.3 km   e.a.

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets