VAKANTIE IN DE MAREMMA. Voor wie houdt van reizen, op zoek is naar kleuren, geuren, geluiden en smaken uit de Maremma: een streek waard te bezoeken, te leven en van te houden. Reizigers op zoek naar emotie en als lijfspreuk traditie en natuur voeren, moeten beslist een kijkje nemen in Toscane, in de fascinerende streek van de Maremma. Naar regio Toscane, zie ook Etruskische kust.. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

Maremma van Follonica tot CapalbioToerisme: in relatief korte tijd heeft het hele gebied zich toeristisch gezien uitermate goed ontwikkeld met accommodaties en complementaire diensten, zonder daarbij afbreuk te doen aan het natuurlijke evenwicht van de oorspronkelijke omgeving.

Kunst en cultuur: de sporen van de geschiedenis

Een land waar in elk hoekje sporen van een vermaard en glorieus verleden schuilen, nagelaten door antieke volkeren ...

Kust en stranden

De kuststreek van de Maremma is meer dan honderd kilometer lang, van Follonica tot Capalbio, met een rijke verscheidenheid aan ongerepte stranden.

Parken en Natuurreservaten

De wilde natuur van de Maremma, sinds eeuwen beschermd door de liefde van haar inwoners, omvat kleine en kostbare ecosystemen waar de levenscycli en seizoenen ongestoord hun gang kunnen gaan. Natuurparken en reservaten zijn een actief bezoek waard, door middel van excursies en bird watching.

Actief toerisme
 
De Maremma als uitdaging U kunt op talrijke wijzen genieten van dit gevarieerde gebied (bestaande uit zee, heuvels en bergen). Te voet, te paard, op de fiets, in een kano ... of zelfs in een luchtballon!

Steden / dorpen / kastelen / moerasgebieden en kusten in de Maremma 

Riotorto
is een dorp tussen de bossen van de Metallifere heuvels en de T
hyreense Zee, bij de Golf van Follonica vlakbij de grens van de provincie van Livorno en Grosseto. Het strand is ťťn van de mooiste van de hele Golf met zijn typische duinen die in het zuiden beŽindigen waar het toeristen plaats van Carbonifera is.

Follonica 
is een gerenommeerde badplaats, gelegen aan de gelijknamige golf Enkele karakteristieke monumenten zijn gewijd aan het recente verleden van de ijzerindustrie: de kerk van San Leopoldo, bekend als de kerk van gietijzer, het grote hek dat toegang verschaft tot het fabrieksdorp en de klokkentoren op het oude industrieterrein.

Scarlino 
De imposante burcht die het hele centrum overheerst, is het bewijs van de strategische positie die Scarlino altijd ingenomen heeft ten opzichte van de aan haar voeten gelegen vlakte tot aan de golf van Follonica toe. In deze schilderachtige omgeving wisselen in de zomer theatervoorstellingen en concerten elkaar af In Puntone biedt de nieuwe
jachthaven "La Marina di Scarlino" aanlegplaatsen voor boten en is voorzien van winkels en restaurants.

Gavorrano 
Dit oude dorpje doet je enigszins denken aan de schrijver/dichter Dante (hier stierf in het "Castello di Pietra" Pia de' Tolomei, een personage waaraan gerefereerd wordt in de Divina Commedia). Gavorrano heeft lange tijd geleefd van pyrietwinning. Goed bewaarde resten hiervan zijn te bezichtigen in het Parco Minerario Naturalistico, door middel van rondleidingen in de mijnen en de groeven. In deze, tot de verbeelding sprekende omgeving, worden 's zomers theatervoorstellingen en concerten gegeven.

Moerasgebied en multimediamuseum 
Het moerasgebied Diaccia
Potrona omvat duizend hectaren rietland en zout water: de overblijfselen van het antieke Prile meer, dat zelfs vandaag de dag nog omringd is met een sfeer van mythen. In het midden ligt er het Rode Huis (Casa Rossa), dat op het einde van de achttiende eeuw werd ontworpen door Leonardo Ximenes, wiskundig ingenieur, die een geavanceerd sluizensysteem bedacht voor de drooglegging van de "palude" (moeras), en waar vandaag de dag het Multimediamuseum gevestigd is.

Castiglione della Pescaia 
Een indrukwekkend kasteel en zijn middeleeuwse burcht domineren vanuit de hoogte een adembenemend landschap: de helderblauwe zee met zijn fijne witte zandstranden; de duinen; de verbijsterende, kilometerslange pijnboombossen; het uitgestrekte moerasgebied van Diaccia Botrona, dat bevolkt wordt door talrijke soorten watervogels. Castiglione del
la Pescaia is een unieke plek waar natuur, traditie en cultuur samenvloeien in een atmosfeer van een traditioneel vissersdorpje. Een streek met vele gezichten en dimensies: de mondaine atmosfeer van Punta Ala met zijn beroemde jachthaven, de rust van de middeleeuwse dorpjes Buriano en Tirli, en verder Vetulonia, rijk aan Etruskische resten. Tot slot kunt u hier genieten van vele sport - faciliteiten, op zee of in de prachtige natuur.

Kust van Castiglione della Pescaia  
De kust bestaat hoofdzakelijk uit geleidelijk aflopende zand - stranden. Enkele rotsachtige stranden bevinden zich nabij Punta Capezzolo, Punta Ala en de Rocchette. De stranden zijn optimaal voorzien van faciliteiten (parasol/en, ligstoelen, bar entc). Even buiten de bewoonde centra, bevinden zich uitgestrekte stukken vrij strand.

Grosseto 
De hoofdstad van de provincie, gelegen op enkele kilometers van zee en in het hart van de Maremmaanse laagvlakte, vindt zijn oorsprong in de late Middeleeuwen. Zijn mooie stadsmuur is bijna volledig intact. Men kan er een wandeling over maken, wat nog bij slechts drie andere Italiaanse steden het gt;val is. In het hart van het oude centrum vindt u de Kathedraal van San Lorenzo, de Kerk van San Francesco en het indrukwekkende oude Sienese fort met uitkijktorens, 11 Cassero Senese, dat tegenwoordig is ingericht als interactief museum over de geschiedenis van deMaremma.
Principina a Mare
 
is een badplaatsje op ongeveer tien kilometer afstand van Grosseto. Het dorp is van recente ontwikkeling en ligt volledig verborgen onder de strook pijnbomen langs de kust. Vooral zomers verblijven hier veel toeristen.

Marina di Grosseto 
De brede kust, het uitgestrekte pijnbomen bos rijk aan rozemarijn en jeneverbes en de ongeschonden mediterrane "maquis" hebben een wonder bewerkstelligd. Het voormalige vissersdorp San Rocco, is veranderd in Marina di Grosseto waarde villa S. moderne appartementencomplexen, restaurants en banken het dorp een stedelijke dimensie geven. Tegenwoordig is het een bekende badplaats met een modernejachthaven.

Alberese  
Is een kleine plaats in het zuiden van Grosseto, aan de deur van het Naturaal Park van Maremma. Het strand van Marina di Alberese is onbevlekt en wild. Toegang in het park met gratis bus of met auto tot een bepaald nummer.

Regionaal Natuurpark van de Maremma - Principa Mare - Alberese - Talamone 
Alberese ligt enkele kilometers ten zuiden van Grosseto en vormt het "voorportaal" van het Natuurpark van de Maremma, " Il Parco dell'Uccellina". Ondanks de aanwezigheid van de mens zijn de omliggende natuurschatten bewaard gebleven. Tegenwoordig valt Alberese onder een regionale wet die het natuurschoon moet beschermen en veiligstellen voor de toekomst. Kuddes wilde paarden en Maremmaanse runderen zwerven nog steeds over de wijde velden. De dichte bebossing van de bergen van de Uccellina geven wilde zwijnen en reeŽn een veilig onderkomen.

Talamone  
Aan de voet van het Uccellina gebergte ligt Talamone, de zuidgrens van het Nationaal Park van de Maremma. Het vormt een natuurlijke haven en beschikt momenteel over 600 ligplaatsen met bijbehorende service. Het karakteristieke en indrukwekkende fort, gebouwd tijdens de periode van
"Aldo Brandeschi", domineert nog steeds het stadscentrum en een groot deel van het omliggende gebied. In Talamone vindt u een monument gewijd aan Garibaldi's pleisterplaats tijdens de Mars van de Duizend.

Orbetello  
De stad Orbetello ligt op een landtong in de gelijknamige lagune. Een dijk verbindt het met het schiereiland Monte Argentario. De lagune wordt omsloten door twee landengten, genaamd de Tombolo della Feniglia en de Tombolo della Gianella. Dankzij deze bijzondere ligging is Orbetello altijd een geliefd doelwit geweest voor veroveraars. In het historische centrum van Orbetello zijn nog vele tekenen van die overheersingen

Argenrario 
De omtrekken van een reusachtige berg tekenen zich af aan de horizon van de Maremmaanse kust. De eerste indruk is een eiland, zo ver ligt het in zee. Maar in werkelijkheid is Monte Argentario, de zilveren berg, met het vasteland verbonden door twee landengtes, de Feniglia en de Gianella, die de lagune van Orbetello omsluiten. Er zijn twee havens, aan de noordzijde Porto Santo Stefano, vanwaar de veerboten naar Giglio en Giannutri vertrekken. Ten zuiden ligt Porto Ercole met zijn Spaanse forten, ooit gebouwd om de soldaten van het garnizoen te beschermen.

Geschiedenis en Kunst 
Massa Marittima: een middeleeuwsjuweel vol kunst uit de romaanse periode en de Renaissance; bezoek aan het historisch centrum en een begeleide tour door een nagebouwde mijn.

Castig
lione della Pescaia:  
een middeleeuwse stad gekenmerkt door een doolhof van steegjes die het beste te voet kunnen worden gedaan en uitkomen op 2 uitkijkpunten: de ene kijkt uit op zee en de haven en de andere is gericht op het oosten met een uitzi
cht over het natuur reservaat Diaccia Botrona en Monte Amiata.

Grosseto:
 
wandeling langs de stadsmuren, bezoek aan de Neogotische Duomo en aan de romaanse kerk van San Francesco en tenslotte een bezoek aan het interactief historisch museum van Maremma in de Casero Senese.

Pitigliano
:  
middeleeuwse stad gebouwd boven op een rotswand van tufsteen en omringd door historische groeven en bergkloven. Bezoek aan de stad en het joden kwartier "la piccola Gerusalemme';∑ de Synagoge, de oven voor ongezuurd brood, de school, de werkplaatsen en andere ruimtes vaak uitgehouwen uit de ro
ts.

Capalbio:
 
Giardino artistico dei Tarocchi. Het unieke park is een schatkist van majestueuze constructies temidden van het mediterraanse struikgewas en olijfbomen. Kunstwerken die de tarot kaarten moeten voorstellen; prachtig gedecoreerd met mozaÔeken die een verbazingwekkend effect van licht en kleur teweegbrengen overigens typerend voor het werk van Niki de Saint Phalle die zich heeft laten inspireren door de beroemde Gaudi

Natuur
 
Monterotondo Marittimo: Parco delle Biancane.
Het landschap is zeer suggestief en aangrijpend wanneer u zich bevindt in het midden van witte stoom wolken. Het hete water van de brannen komt direct uit de kern van de aarde en kan de 40' bereiken.

Gavoranno: Parco Minerario Naturalistico:
 
bezoek aan een echte mijn waar pyriet werd gedolven. Het multimediale museum zal dienen als introductie voor een fascinerende ondergrondse tocht.

Castiglione della Pescaia: Riserva Naturale della Diaccia Botrana,
 
een moerasachtig gebied waar schitterende exemplaren van flora en fauna te zien zijn tijdens wandelingen, boottochten of door gebruik te maken v
an de videocamara's in het park die het mogelijk maken om van uit het Multimediale Museum von Casa Ximenes alles waar te nemen.

Alberese: Parco Naturale Regionale della Maremma:
 
wat dit park fascinerend maakt is de verscheidenheid aon landschappen: het moerasachtige gebied met zeldzame flora en fauna, het dennenbos van Alberese, de heuvels van de Ucellina bedekt met het weelderige mediterrane struikgewas en de onaangetaste stranden.

Archeologie
 
Vetulonia:
fascinerende ruÔnes van Etruskische en
Romaanse herkomst, de monumentale tombes van Via dei Sepolcri en het stedelijk museum "Isidora Falchi", dat ťťn van de meest belangrijke collecties heeft van gouden voorwerpen en andere Etruskische vondsten.

Parco Archeologico di Roselle:
 
het prachtige Romeinse theater, nog in perfecte staat. brengt u terug naar de tijd v
an de Etrusken en de Romeinen. In de zomer verandert het in een podium voor grote theaterstukken. Als Etruskische, Romeinse of middeleeuwse stad heeft het antieke Roselle altijd haar charme behouden.

Sovana en de fascinerende Vie Cave,
 
eigenaardige trajecten uitgegraven uit het tufgesteente, die ooit dienden als communicatiewegen v
an de Etrusken en voor de verbinding met de monumentale Etruskische tombe "Ildebranda':

De eilanden van de Toscaanse Archipel
 
Gorgon
a
is enerzijds het meest noordelijke eiland en tevens het kleinste uit de zeven eilanden van
de archipel.
Giannutri
is anderzijds de meest zuidelijke. In het midden bevinden zich de eilanden
Capraia, Elba, Pianosa, Montecristo en Giglio.
Wat de eilanden onderscheidt is hun geschiedenis; ieder met hun eigen belangrijke gebeurtenissen. Wat de eilanden echter in gemeen hebben is hun schitterende natuur. Een geliefde bestemming voor duikers.

Folklore en
Gastronomie  
Demonstratie van Maremmaanse veedrijvers en de mogelijkheid tot dineren op een boerderij met typische gerechten; voorafje, voorgerecht en hoofdgerecht bestaande uit gegrilde vlees en gegrilde groenten. Diners en proeverijen op basis van typische Toscaanse producten, wijnen en olie tijdens bezoeken aan olieperzen, kaasfabrieken, wijnkelders .... om te genieten van alle smaken van de Toscaanse Maremma. Mogelijkheid tot proeven en aanschaffen.

** Uw accommodatie aan de Etruskische kust 
kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Etruscan-Coast.  Er zijn 45 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden: Livorno  - e.a.

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets