MASSA MARITTIMA, naam zou duiden op het vroeger dichtbij gelegen moerasgebied van de Maremma. De stad ligt in een mooi landschap op de uitlopers van het Toscaanse Ertsgebergte. De stad is van Etruskische oorsprong en vanouds een belangrijk mijngebied bijv. voor zink, koper en pyriet; naar overzicht regio Toscane, zie ook eens Vakantie in de Maremma.  Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

 
    

Aan bouwwerken uit de 13e en 14e eeuw is de stad rijk. Door malaria werd de bevolking in de 16e en 17e eeuw gedecimeerd. De bevolking nu bestaat van mijn- en landbouw, kustnijverheid en toerisme. 

Piazza Garibaldi
Aan dit mooie plein, liggen de belangrijkste monumenten, namelijk het Palazzo del Podesta met twee lichtvensters en het met kantelen versierde Palazzo Comunale. Ook de Romaanse kathedraal ligt aan dit plein. 

Massa Marittima, kathedraal van de H. CerboniusDuomo
De kathedraal, is gewijd aan de H. Cerbonius en stamt uit de 11e  eeuw. De kathedraal is in Romaans-Pisaanse stijl gebouwd en heeft rondom blinde bogen. Eind 13e eeuw is aan de gevel een fronton, driehoekige gevelbekroning, met drie spitzen toegevoegd. De campanile heeft vier klokkentorentjes. Met de hoogte neemt het aantal vensteropeningen toe. De kapitalen zijn zeer afwisselend. Links van het koor is de kapel van de Madonna delle Grazie. In de apsis bevindt zich de sarcofaag van de H. Cerbone. 

Palazzo del Podesta
Dateert uit midden 13e eeuw. De gevel is voorzien van de wapens van de verschillende stadsbesturen. Het Museo Archeologie is hier in gevestigd. Men ziet er Etruskische verzamelingen. In de pinacotheek is een mooie 14e eeuwse Tronende Maria te zien. 

Fortessa dei Senesi
Is een  burcht met vijf torens en  is in de 14e eeuw gebouwd. De stad wordt er door in tweeŽn gedeeld. De verbinding wordt gevormd door de Porta alle Silici. De spanwijdte van de boog van deze poort is 22m en vormt de verbinding met de Torre- dei Candeliere 

Sante Agostino
De kerk stamt uit de 14e eeuw. De kerk heeft een Romaanse gevel en een gotische apsis. De campanile uit de 17e eeuw heeft kantelen. Opvallend aan het interieur zijn het houten plafond en de fel rode en blauwe glas-in-loodramen.

Museo della Miniera
Ligt in de Via Corridoni. Hier krijgen we een indruk van ontwikkeling  van   de  ijzerertsontginning.  We   er zien ondersteuning- en ontginningstechnieken, werktuigen en een verzameling mineralen. 
Openingstijden
Dagelijks behalve maandags. Museo Archeologico, 10.00-12.30 en 15.30-19.00 uur.  Torre dei Candeliere, 11.00-13.00 en 16.30-19.00 uur.  Museo della Miniera, 10.00-12.30 en 15.30-19.00 uur.

Ufficio de Turismo

Via Norma Parenti 22 - Massa Marittima. Tel.: +39.0566.902.756 - Fax: +39.0566.940.095
Assessorato al Turismo
Provincia di Grosseto. Via Scrivia, 10 - 58100 Grosseto. - Tel.: +39.0564.484.708. - E-mail: ufficiostampa@provincia.grosseto.it - Internet;
APT Grosseto
Viale Monterosa, 206 - 58100 Grosseto - It. Tel.: +39.0564.454.510 - Fax: +39.0564.454.606
E-mail: aptgrosseto@grosseto.turismo.toscana.it 

Provincia.Grosseto.it Provinciale VVV
Massamarittima.info Geeft informatie over de stad.
Meer over regio Toscane, Toscaanse steden, - geschiedenis (Etrusken), - culinaria, - olijfolie, - kunstenaars,  - musea, - vvv's en - internetadressen 
Omgeving
Massa Marittima, La Abbazia di San GalganoSan Galgano
Deze ruÔne abdij ligt 32 km van Massa Marittima aan de weg naar Siena. Ligt aan de voet van de Monte Siepi in de buurt van het stadje Chiusdino, regio Toscane.
Misschien klopt het verhaal niet dat de cisterciŽnzers van San Galgano
hebben meegebouwd aan de dom van Siena. Maar gezien hun meesterschap in de gotische architectuur,kunnen ze er best een bijzondere rol hebben gespeeld. in ieder geval getuigt de grote kerk (1224-1288) van de abdij die ze in 1201 stichtten nog altijd van het geweldige technische kunnen van deze bouwmeesters, ook al staat er nu niet meer overeind dan wat muren doordat het gewelf in de zeventiende eeuw is ingestort. Het prachtige schip van travertijn en baksteen, gestrand in de eenzaamheid van een beschermd landschap, is een van de mooiste ruÔnes van Europa. De gevel wekt met zijn volstrekte soberheid de indruk tot een vesting te behoren. Machtige kruisvormige zuilen ritmeren het schip en boven de arcades zijn grote vensters aangebracht met een oculus erboven. De rechte koorsluiting heeft twee tripletten onder een groot en een klein oculus met hierin de blauwe hemel van Toscane als vensterglas.
Hoe kon een belangrijk monument als dit nu zo worden verwaarloosd?
Eerst waren er de aanvallen door huursoldaten van de Florentijnse Republiek. Toen was het de uitbuiting door abten die het klooster in commende hadden. Na de Renaissance liep het aantal roepingen achteruit: in 1550 waren er nog maar vijf monniken en in 1600 nog maar een, die hier leefde als een kluizenaar. En eigenlijk heeft de abdij altijd concurrentie ondervonden van de in de nabijgelegen bedevaartkapel die was gewijd aan de Heilige Galgano.

luoggalganocarta.gif (10395 byte)Galgano Guidotti (1148-1181) was een ridder uit Chiusdino,
een stadje ten zuiden van Siena. Na een droomverschijning van de aartsengel MichaŽl had hij zich als kluizenaar teruggetrokken ondanks de smeekbedes van zijn moeder Dionisia en zijn verloofde Polissena. Op een dag was zijn zwaard in een rotsspleet vast blijven zitten en niemand kon het eruit trekken. Het uitstekende gevest leek nu op een kruis dat Galgano de rest van zijn korte leven bleef aanbidden. Na zijn dood bouwde men de kapel (1182-1185) die aan hem werd gewijd. De toevloed van bedevaartgangers en schenkingen bracht de plaatselijke bisschop ertoe een abdij te stichten, en hij vroeg hiervoor de cisterciŽnzers.
De kapel in centraalbouw, die nog altijd in gebruik is,
kreeg een klein sanctuarium met een apsis. Men betreedt de kapel via een vierkante narthex. In het midden bevindt zich de rots met het zwaard erin. De belendende sacristie is verfraaid met prachtige fresco's van Ambrogio Lorenzetti. Het middendeel van het gebouw is overdekt met een buitengewoon koepelgewelf van concentrische ringen.
De heuvel, de Monte Siepi,
was vroeger omheind door een muur. Een klein meer met oeroude eiken op de oevers weerspiegelt de ruÔnes van een oud gastenverblijf voor bedevaartgangers. Een betoverend plekje in Toscane dat de tand des tijds heeft weten te doorstaan.

** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Booking/Italie. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog veel andere talen.

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets       ▲