Naar Stedenlijst ItaliŰ.   Naar  Regiokaart ItaliŰ. Naar uw accommodatie!

GROSSETO, is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, regione Toscane, aan de Ombrone, centrum van de Toscaanse Maremmen. Is een agrarisch handelscentrum aan de spoorlijn RomeľPisa. Er is een bisschopszetel sinds 1138; zie ook eens Vakantie in de Maremma. Naar regio Toscane. ** Naar Stedenlijst ItaliŰ. -  Naar  Regiokaart ItaliŰ. Naar uw accommodatie

    
Grosseto maakte een snelle groei door nadat in de jaren vijftig van de 20ste eeuw de demping van de moerassige Maremmen op grote schaal ter hand was genomen.

Duomo San Lorenzo in GrossetoDom San Lorenzo
De kerk werd in 1294 gebouwd op de resten van een oudere kerk (rond 1180-1250). De Romaanse fašade met afwisselend witte en rode marmerlagen (uit Caldana), is tussen 1840 en 1845 vernieuwd. De pilasterkapitelen zijn versierd met de symbolen van de vier evangelisten.
Interieur

De renaissancekoepel uit 1540 is in de baroktijd verbouwd en werd tussen 1858 en 1865 weinig gelukkig gerestaureerd. Bijzondere aandacht verdienen het grote doopbekken uit 1470, het Griekse houten kruis uit de 15de-eeuwse School van Siena (Cappella del SS. Sacramento) en een marmeren ciborium uit de 16de eeuw, in de voorruimte van de sacristie. De campanile dateert uit 1402 en is naar boven toe geopend door middel van een-, twee-, drie- en vijflichtvensters.

San Francesco, 14e eeuw

San Francesco Duccio di Buoninsegna (ca. 1255-ca.
1319), kruis, 1280-1283 tempera op paneel, 286 x 192 cm
In 1220 namen de franciscanen een al bestaand kerkgebouw van de benedictijner monniken over, die zich vanwege malariagevaar uit Grosseto hadden teruggetrokken, en verbouwden het in de stijl van hun orde. In juli 1299 kon het eenvoudige bakstenen gebouw met acht spitsboogvensters ingewijd worden. Het interieur van de eenschepige zaalkerk is ruim met open dakstoel. Het belangrijkste kunstwerk in deze kerk is het grote kruis boven het hoofdaltaar dat dateert van het eind van de 13de eeuw.
In tegenstelling tot altaarstukken in middeleeuwse kerken, die met veel decoratie  en    gebruik van bladgoud de indruk van goudsmeedwerk of email opriepen, groeide onder invloed van het ascetische principe van de bedelorde vanaf het midden van de 13e eeuw de behoefte aan eenvoudigere crucifix- en maestavoorstellingen. De kerkgangen moest zich op de passie van Christus kunnen concentreren zonder door allerlei versierend bijwerk afgeleid te worden; zoals het in vers I; 1 van de Klaagliederen van Jeremia wordt gezegd: 'O allen die hier voorbij komen, sta stil en zie of er een smart erger is dan de mijne!'. De indruk die het bleke gezicht en het magere lichaam maken, wordt nog versterkt door donkere schaduwen, het gewicht van het gebogen hoofd trekt de spieren samen en de transparante lendendoek onthult een levendige, realistische anatomie.

Museo Archeologico, Via Mazzini, in het Palazzo del Liceo
Hier zijn vondsten uit de omgeving te zien: uit Roselle, uit de necropool Poggio Buo, vondsten van de Villanovacultuur, fragmenten van Etruskische grafstŔles uit de 6de eeuw v.C. en een gevleugelde marmeren sirene uit de 2de eeuw v.C.
Musco Diocesano di Arte Sacra, boven de sacristie in de dom
Het museum dat in 1943 gebombardeerd is, bezit kunstwerken uit de kerken en de dom van Grosseto. Daaronder een van de vroegste werken van de meester van S. Pietro Ovile, Madonna met Kind ('niet het vogeltje'), een Kruisiging uit de school van Simone Martini en een meesterwerk van Sassetta, Madonna met de kersen.

Palazzo della Provincia, GrossetoPalazzo della Provincia
Op de plaats van het voormalige Palazzo Aldobrandeschi, in deze eeuw weer opgebouwd in de stijl van de Sienese gotiek.
Monument van Leopold II, Piazza Dante Alighieri
Het monument is in 1846 opgericht nadat men de malaria uit Grosseto had uitgebannen.

Vestingmuur

De zeshoekige muur met bastions omsluit de oude stad, zoals in Lucca, reden waarom Grosseto het 'kleine Lucca' genoemd wordt. De muur werd in 1574 door Francesco I gebouwd. Een oudere, 14de-eeuwse muur diende als fundament. In 1833-1835 liet Leopold II  het glacis en de bolwerkend transformeren tot straten en plantsoenen.

Omgeving

Roselle, oude Etruskische stadRoselle
Zes kilometer ten noorden van Grosseto bevinden zich de reeds in de oudheid als Terme di Roselle bekend staande zwavelbronnen. Ook nu nog is het een badplaats met warmwaterbronnen: Bagno Roselle. Een bezoek waard zijn zeker de ru´nes van Roselle (of Rusellae) dat destijds lid was van de Etruskische Twaalfstedenbond en dat door de Romeinen onderworpen en door de barbaren volledig werd verwoest. De meer dan drie kilometer lange ringmuur is, met resten van zes poorten, bewaard gebleven. Binnen de muren zijn onder meer resten van een amfitheater uit de Romeinse keizertijd te zien.

Marina di Grosseto
Dit levendige badplaatsje ligt midden in een pijnbomenbos, op 14 kilometer van Grosseto. Iets ten noorden daarvan ligt op een kleine vooruitstekende rotspunt het havenstadje Castiglione della Pescaia, dat door een imposant kasteel wordt gedomineerd. Aan de voet van de Poggio Petriccio de middeleeuwse voorstad Castiglione Castello, dat omsloten wordt door een met talrijke torens versterkte muur. Het plaatsje wordt ge´dentificeerd met het Etruskische Hasta maar ook met het Romeinse Portus Traianus.

Roccalbegna
In dit schilderachtig gelegen plaatsje staat de 13de-eeuwse Romaanse kerk SS. Pietro e Paolo. Vermelding verdienen de Madonna met Kind, deel van een Maestß, en de HH. Petrus en Paulus, twee panelen uit Ambrogio Lorenzetti's latere tijd.Pitigliano
, ten zuidoosten van Grosseto
Dit eveneens prachtig gelegen bergstadje wordt omgeven door diepe ravijnen. De huizen zijn als bij een vesting rondom de tufsteenrotsen gerangschikt. In de tufsteenholen bewaarden de Romeinen reeds hun wijn. Het plaatsje stamt uit de Etruskische tijd en werd later Romeins. Daarna was het lot van Pitigliano nauw verbonden niet de familie Orsini. Het Palazzo Orsini werd rond 1330 gebouwd.
De dom SS. Pietro e Paolo bezit een barokke fašade.
Op het plein staat een zuil uit 1490, met de beer van de familie orsini. De synagoge is door Vicol Manin gebouwd. Al in de 15de eeuw vestigde zich hier een joodse gemeenschap. In de voormalige Hebreeuwse School liggen thans de resten van de collectie uit het Museo Civico: onder meer Etruskische vondsten. In de buurt, ten noorden van Poggio Strozzoni, waar een der Orsini zijn vrouw gewurgd schijnt te hebben, bevinden zich de ru´nes van de Villa Orsini, met de voormalige tuinen. zeer tot de verbeelding spreken de uit de tufsteen gehakte zitbanken en twee gigantische beelden, eveneens uit de rots gehouwen, die door de bevolking worden aangeduid als Orlando en zijn vrouw.

Orbetello
Het plaatsje ligt op de punt van een landtong, omgeven door een visrijke lagune met dezelfde naam. De oude ringmuur dateert voor een deel uit de Etruskische tijd en voor een deel uit de tijd van Filips II die in 1557 opdracht gaf fortificaties te bouwen. Orbetello ligt in de schaduw van de 635 meter hoge Monte Argentario, die zelf een schiereiland vormt en met het vasteland verbonden is door de twee armen die de lagune omvatten. Men bereikt de berg echter via een twee kilometer lange dam. Vanaf de top schitterend uitzicht, tot aan Corsica. De veerboten naar het Isola del Giglio vertrekken vanuit Porto San Stefano. De Dom werd in de 14de eeuw gebouwd op de resten van een oudere kerk. Het Antiquarium Civico (in het Palazzo delta Pretura, Via Ricasoli, bevat gereedschappen en grafgiften uit de Etruskische en Romeinse necropolen in de omgeving alsmede fragmenten van bouwwerken en beeldhouwkunst: sfinxen van tufsteen (7de/6de eeuw v.C.), keramiek uit Orbetello en bronzen beelden. De twee lagunes worden door een kanaal verbonden. Langs de kant de Etruskische muur die aan het einde van het kanaal van richting verandert.

Cosa (Ansedonia)
Ligt ten zuiden van Orbetello, op de grens met Latium. Deze oude Romeinse kolonie werd in 273 v.C. gebouwd op de resten van een oudere nederzetting. De nieuwe nederzetting Ansedonia werd door Karel de Grote ingenomen, aan het einde van de 10de eeuw door de Saracenen bezet en uiteindelijk in 1330 door Siena volledig verwoest. Men heeft het plaatsje na opgravingen in 1948 kunnen reconstrueren. De oude stadsmuur met 18 torens en de Porta Romana zijn het best bewaard gebleven. De stad was aangelegd volgens het zogenaamde 'schaakbordpatroon' met een forum, een basilica, twee tempels en een iets hoger gelegen akropolis. De resten van het capitool zijn teruggevonden op het hoogste punt.
Van hieraf heeft men een schitterend uitzicht op Orbetello, de lagune en het nabijgelegen eiland Giannutri.
In de directe omgeving is een bezichtiging waard: de Tagliata Etrusca, een diep in de rotsen uitgehouwen kanaal (15-20 meter), dat de verzanding van de haven moest verhinderen, een meesterwerk van Romeinse ingenieurskunst. Verder de Bagno of Spacco della Regina, een gefortificeerde, natuurlijke spleet in de aarde, waarvan men de functie tot nog toe niet heeft kunnen achterhalen.

Sovana
Dit op de grens met Latium gelegen oude stadje stamt van oorsprong uit de Etuskische tijd en beleefde zijn bloeitijd in de 7de en 6de eeuw v.C. Naast de opgravingen in de omgeving verdienen de grandioze ru´nes van de Rocca Aldobrandesca bijzondere aandacht. Deze burcht werd in de 13de-14de eeuw gebouwd en in de 17de eeuw verwoest. De dom SS. Pietro e Paolo stamt grotendeels uit de 12de en 13de eeuw. Het is een herbouw van de oude kerk uit de 9deľ 11de eeuw. De kerk heeft een vijfschepige Romaanse crypte.
De gotische fašade en gewelven dateren uit de 14de  eeuw.
In het noordelijke deel van de dom heeft men in 1905 resten gevonden van een Etruskische tempel uit de 3de ľ2de  eeuw v.C. Ze zijn thans ondergebracht in het archeologisch museum in Florence. In de omgeving van Sovana bevindt zich een grote, alleen onder leiding van een gids te bezoeken, Etruskische necropool uit de 9de tot 4de  eeuw v.C. De unieke graven zijn versierd met rijke, in het tuf uitgesneden decoraties. In de Grotta Pola zijn de zuilen op een opmerkelijke wijze geplaatst. Het interessantst is de Tomba Ildebranda, die de vorm heeft van een tempel met zuilen, gedecoreerd met kapitelen met mensenhoofden tussen bladeren, eind 2de eeuw v.C..
U vindt bij De Etrusken meer over het leven van de Etrusken, zie ook eens de Etruskische kunst.
Internet  -  http://www.provincia.grosseto.it/ Provincie Grosseto

** Uw accommodatie in Grosseto kunt U goed boeken via Booking.Grosseto.  Er zijn 3 (14) hotels online boekbaar.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets