POTENZA, naar overzicht regio regio Basilicata. Is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en de regione Basilicata, op 820 m hoogte gelegen. Belangrijk marktcentrum. Verkeersknooppunt. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    
De stad werd door de Romeinen gebouwd, ongeveer 140 meter onder de huidige woonkern.
De plaats werd in 402 door de Goten onder leiding van Alarik geplunderd en in de 6de eeuw door de Longobarden ingelijfd bij het hertogdom Benevento. Ook daarna was zij onderworpen aan verschillende overheersers. Ondanks de door de vele aardbevingen toegebrachte schade werd de stad steeds weer opgebouwd.

Dom S. Gerardo, Largo del Duomo
 
De kerk is gewijd aan de H. Gerardo van Piacenza, die bisschop van Potenza was. Het bouwwerk uit 1197-1200 werd in 1250 vergroot en in 1783-1799 herbouwd door Antonio Magri, een leerling van Vanvitelli. Na de aardbeving in 1930 gerestaureerd. Van de eerste bouw zijn alleen de apsis
en het roosvenster in de faÁade bewaard gebleven. Het portaal is 18de-eeuws. De kerk heeft de vorm van een Latijns kruis en een hoge koepel die beschilderd is met moderne fresco's door Mario Prayer. In de kapel van de H. Gerardo, in het rechterdwarsschip, bevindt zich een Romaanse sarcofaag en in de sacramentskapel, linkerdwarsschip, een ciborium met fraai marmeren inlegwerk uit de 18de eeuw.

Potenza, portaal van S. FrancescoS. Francesco, Piazza M. Pagano

De in 1274 gebouwde kerk werd in 1937 gerestaureerd. Het fraaie renaissanceportaal aan de faÁade dateert uit de 15de eeuw. De campanile met spitsboogvensters is 16de-eeuws. In het. interieur bevindt zich het marmeren graf in renaissancestijl van Donato de Grasis, 1534. Het Byzantijnse paneel op het hoogaltaar, de Madonna van de aardbeving, dateert uit de 13de eeuw, een ander fraai altaarstuk met een Aanbidding van Christus en heiligen uit het begin van de 16de eeuw. Het fresco van de H. Sebastiaan, in het linkerdwarsschip, is slecht geconserveerd.

S. Maria del Sepolcro, VialeCiccotti

De kerk werd in 1266 gebouwd en in 1490 en rond 1650 verbouwd. De porticus voor de kerk dateert uit de 15de eeuw. Het vergulde houten cassettenplafond is ook 17de-eeuws. De apsis
wordt overdekt door een geribde kalot, bovenste deel van een koepelgewelf. In het met stucwerk versierde barokaltaar in het rechterschip wordt de relikwie van het heilig bloed bewaard. Andere kunstwerken in de kerk: een Madonna met de HH. Franciscus en Rochus uit de School van RafaŽl, een madonna uit de Venetiaanse School en een Boodschap aan de herders uit de 17de eeuw van Giuseppe Ribera, maar ook wel toegeschreven aan Pietro Nivelli.

Chiesa della Trinitŗ, Via Pretoria
De13de-eeuwse kerk werd na een aardbeving in 1857 weer opgebouwd. Binnen bevinden zich schilderijen uit de l6de, 17de en 18de eeuw.

S. Michele, Via A. Rosica  
In de Romaanse kerk uit de 11 de-12de eeuw bevindt zich de predella, onderstuk van een retabel, van een polyptiek uit de 15de eeuw waarop Christus tussen de apostelen, op een gouden ondergrond, is afgebeeld.

Provinciaal Archeologisch Museum, Viale Lazio

Het museum werd al in 1899 door twee archeologen, Lacava en De Cicco, opgericht. Het bezit behalve de rijke archeologische verzameling ook een etnologische afdeling en een galerie. Bijzonder interessant zijn de vondsten uit LucaniŽ, die dateren van de prehistorie tot aan de Romeinse keizer≠tijd. Er zijn wapens en gebruiksvoorwerpen uit Venosa en Vietri, beelden en terracotta's uit Potenza, waaronder een reliŽf van een Romeinse tempel, een marmeren Kouros en Dorische kapitelen uit Metaponte en vondsten uit Lavello en Vaglio Basilicata.

Het Museo Lucano,  
Via Malta, heeft een verzameling herderskunst uit LucaniŽ, die vooral uit houtsnijwerk bestaat.

Teatro Francesco Stabile

Piazza Mario Pagano.
Het theater werd in 1811 door Giuseppe Pisanti gebouwd.

Parco di Montereale
.
Het park ligt op de top van de gelijknamige heuvel en biedt een fraai uitzicht.

Omgeving: 
Vaglio Basilicata, 14 km NO  

Interessant in de op een heuvel gelegen plaats, 1000 m, zijn de opgravingen en de resten van de neolithische nederzetting. Aan het eind van de 16de eeuw kwam Vaglio aan de familie Salazar. De beroemdste telg uit dit geslacht was Francesco di Salazar, graaf van Vaglio, die delen van LucaniŽ, ApuliŽ en CalabriŽ tegen de Spaanse overheersing opzette en daarvoor in Bar1etta onthoofd werd. Op de piazza aan het begin van het dorp staan twee fonteinen en een palazzo met een fraai renaissanceportaal. Daar in de buurt, bij het voormalige franciscanenklooster, staat de S. Antonio met een fraaie houten kansel uit de 17 de eeuwen vijf vergulde altaren met houtsnijwerk uit de I5de en l7de eeuw. Opgravingen in de omringende heuvels leverden vooral prehistorische overblijfselen op. Er zijn nog resten aanwezig van een nederzetting die door een 7 kilometer lange muur omringd was en die omstreeks 1000 v.C. ontstond.

Het uit de middeleeuwen daterende Brienza ligt op een heuvel, 
vanwaar men prachtige vergezichten heeft. Boven de plaats resten van een kasteel der Anjou's.

** Uw accommodatie  in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appart.ItaliŽ.  

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets