SAN PIERO A GRADO, ligt 5 km ten westen van Pisa, richting Marina di Pisa, aan de oorspronkelijke monding van de Arno. Hier staat de vroegromaanse kerk San Piero a Grado. Naar regio Toscane. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

      

San Piero a Grado, 5 km ten westen van PisaRomaanse kerk
 Deze belangrijke halte voor middeleeuwse pelgrims naar Rome is genoemd naar de treden waarop de heilige Petrus zou hebben gelopen toen hij voor de eerste keer voet op Italiaanse bodem zette. De huidige kerk van tufsteen werd in de 11e eeuw op vroegchristelijke restanten gebouwd. Het eenvoudige metselwerk is met klassieke brokstukken, smalle lisenen en een rondlopend bogenfries onder de kroonlijst versierd. De oostelijke kant wordt benadrukt door de mooi gevormde apsissen, waar cirkels en ruiten afgewisseld opgenomen zijn in de geprofileerde rondbogen.

Interieur, middenschip gescheiden door telkens twaalf zuilen van de zijschepen
Interieur 
Het middenschip met een dubbel koor wordt door telkens twaalf -verwijzend naar de discipelen- zuilen met klassieke kapitalen afgescheiden van de zijschepen. De omvangrijke wandschilderingen zijn van de hand van Deodato Orlando uit Lucca uit de periode rond 1300. Een geschilderd arcadefries boven de rood-witte schelbogen toont portretten van de pausen vanaf Petrus tot paus Johannes XVII in 1003. In de middelste zone is op ongewoon uitvoerige wijze het leven van de apostelen afgebeeld. In twintig beeldvelden wordt het leven van Petrus verteld en in nog eens tien tableaus het leven van Paulus. in het bovenste gebied kijken engelen uit illusionistisch geschilderde openingen, die het hemelse Jeruzalem voorstellen. In het westelijke gedeelte van de kerk bevinden zich onder een ciborium de resten van het legendarische Petrusaltaar, die bij opgravingswerkzaamheden tevoorschijn zijn gekomen.
 
Graflegging van de heilige Petrus, Deodato Orlandi
Fresco van de Graflegging van de heilige Petrus, ca. 1300. Dedato Orlandi (ca. 1280- voor 1331) 
De fresco's in het middendeel vormen de uitvoerigste, bewaard gebleven Petrus-cyclus uit de Middeleeuwen.
De keuze en rangschikking van de levensfasen zijn gemaakt naar het voorbeeld uit de 7e eeuw: het intussen vernielde fresco in de oude Sint-Pieter te Rome. Klaarblijkelijk wilde de opdrachtgever, een vertrouweling van paus Bonifatius VIII -juist in de buurt van de keizergetrouwe stad Pisa- de betekenis van het pausdom uitdrukken. De hoekig geschilderde gezichten, de amandelvormige ogen en de langgerekte figuren horen nog thuis in de traditie van de maniera greca, maar de kunstenaar verrast door zijn poging de beeldruimte met behulp van een groot baldakijnbouwwerk perspectief te geven en tegelijk de figurengroep te ordenen. De 'Graflegging van de heilige Petrus' vindt plaats in een tempelachtig gebouw. Het in een lijkkleed geklede lichaam van de heilige wordt door twee mannen in de sarcofaag gelegd, terwijl de bisschop het sacrament toedient.

Navicella, discipelen in de boot en Petrus wandelt over het water naar ChristusNavicella, ca. 1300. Deodato Orlandi 
Terwijl de discipelen in een boot zitten, wandelt Petrus op de voorgrond over het water naar Christus.
Volgens het verhaal in het evangelie van Mattheus (14; 22-33) had Petrus Christus bijna bereikt, toen de wind steeds heftiger ging waaien. Uit angst riep hij om hulp en Christus stak hem zijn hand toe met de waarschuwing voortaan niet aan het geloof te twijfelen.
Internet Pisaonline.san_piero_a_grado It.

** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Booking/Italie. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog veel andere talen.
** Waarom zouden we voor onze accommodatie kiezen voor Booking?
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets