SYRACUSE, ligt aan de oostkust. In de 5e en 4e eeuw v. C. was het met ca. 1 miljoen inwoners de grootste stad van de toenmalige wereld. Heeft nadien veel van haar belangrijkheid ingeboet. De Griekse ruÔnes liggen grotendeels onder de monumenten van de Middeleeuwen en de Barok. Naar regio SiciliŽ. Naar Stedenlijst ItaliŽ. Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

        

Voor het grootste deel is het gebouwd op het eiland Ortygia  en door een dam met het vaste land verbonden.
Het is versterkt door muren, torens en een kasteel. In de grote haven gelegen tussen Ortygia en het Plemmyrion gebergte, stroomt de rivier Anapo uit. Ten noorden van de stad is een industriezone met petrochemische producten. Verder is er visserij en in de omgeving akkerbouw. De stad is de zetel van een aartsbisschop.

De antieke stad strekte zich uit overeen plateau van het vaste land.
Dit aangrenzende deel heet Akradina, handels en bestuurscentrum. Hier is het rechthoekige stratenplan nog te zien. Op Ortygia is dat verdwenen. 

Neapolis 
In het noordwesten ligt Neapolis met de resten uit de glorietijd. Links   bij de ingang ligt een Romeins amfitheater. Aan de kant van de laan er naar toe staan sarcofagen. Dan komt men bij het altaar van Hieron. Er is nu alleen maar een afgeplatte rots van over. Er konden honderden stieren tegelijk worden geofferd. Het  Griekse theater   bood ooit plaats aan 15000 toeschouwers. De verzen van de dichter Aeschylus zijn hier voor het eerst opgevoerd. Beroemd zijn de steengroeven. Eeuwenlang hebben ze bouwmateriaal voor de stad geleverd. Berucht werden ze als gevangenis. Alleen Latomia del Paradiso  is  open en daar alleen het eerste stuk, Oor van Dionysius, zie figuur. Dionysius was een tiran. De grot heeft een sterke echowerking. 

syracusapanor.gif (98022 bytes)Akradina 
In Akradina staan de ruÔnes van de kerk San Giovanni Evangelista, in de wijk Tiche, links van Viale Teocrito. Binnen is de ingang naar de catacomben. Via een crypte komt men in de uitgestrekte catacomben. Deze zijn gebruikt van de 3e tot de 6e eeuw. Er zijn talrijke nissen (loculi) voor de doden. Het nieuw Archeologische Museum bevat verzamelingen van de vroegste beschavingen op SiciliŽ tot de tijd van de Griekse kolonisatie, 5e tot 8e eeuw. De bedevaartkerk van de madonna der tranen (Madonna delle Lacrime) staat naast het provinciaal ziekenhuis in de Via Testa Ferrata.

Duomo 
In het oudste deel, Ortygia, ligt   de Dom, Santa Maria del Piliero, Piazza Duomo. Deze is in de 7de eeuw ingericht in de Dorische tempel van Athena. De zijkant langs de Via Minerva bevat 12 antieke zuilen en het fries met metopen. Verder staan aan het domplein, Piazza del Duomo, het aartsbisschoppelijke paleis en de Santa Lucia alla Badia, kerk met een rijke Spaanse barok gevel.   

Fonte Aretusa 
Bezienswaardig is de Fonte Arethusa, Via Picherale,  een zoetwaterbron genoemd naar Arethusa aan de zeepromenade. Arethusa moest vluchten voor een riviergod en kwam naar het eiland Ortygia. Daar veranderde zij in een bron.
Op de punt van Ortygia staat het vervallen Noormannenkasteel Maniace.
Siracusa  Arte - Storia - Natura Co. Graf. Editrice Bevat prachtig plaatwerk

Ufficio Turistico

Via Maestranza, 33.  I 96100 Siracusa. Pbx - 65201 - 67502   Tel.: +34.0931.464255 - Fax +034.0931.60204    E-mail: aatsr@flashcom.it
APT di Siracusa. 
Via S. Sebastiano, 43 - 96100Siracusa It. - Tel.: +340931.481200 - Fax +34.093167803

Gereatbuildings, Everson Museum
SiciliŽ.nl Geschiedenis van SiciliŽ en hoe kan men er komen, links
 
** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appart.ItaliŽ.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets