WATER ALS RIJKDOM. Garda Trentino ontdekken, is één grote verrassing. Je zult je onmiddellijk thuis voelen op de pleinen en in de oude, van oorsprong middeleeuwse dorpskernen en versteld staan van het grote aantal adellijke huizen, waardevolle fresco's, kerken en talrijke kunstwerken. Naar provincie Trentino, naar regio Trentino-Alto-Adige. Naar Stedenlijst Italië.   Naar  Regiokaart Italië. Naar uw accommodatie!

    

Het Gardameer is het grootste meer van Italië. Het tot Trentino behorende deel ligt in het noorden en is een, door majestueuze bergen omgeven, vierkant met een oppervlakte van 14,5 km2. 
Het staat bekend om het milde klimaat en om de zeilsport waarvoor het zich uitermate goed leent dankzij de 'Dra', een wind die hier elke dag op het zelfde moment opsteekt en van dit meer één van 's werelds beste zeil wateren voor wedstrijden maakt. Daarnaast liggen aan de noordoever de uiterst gezellige en mondaine badplaatsen Riva del Garda en Nago Torbole.

Info Garda Trentino. 

Giardini di Parta Orientale, 8 - 38066 Riva del Garda Tel. 0039 0464 554444 -Fax 0039 0464 520308 –E-mail:
info@gardatrentino.it 

Ontspanning 

Je zult in de ban raken van de eeuwenoude burchten, gebouwd op strategische, panoramische punten ter bewaking van de vroegere verbindingswegen, met als prachtig voorbeeld de 'Rocca' van Area. Sinds kort is het bezoeken van de plaatselijke bezienswaardigheden nog aantrekkelijker dankzij de 'Garda Trentino Card'. Deze wordt gratis verstrekt door de hotels en pensions uit deze streek die het betreffende embleem dragen. Met deze 'Card' krijgt men namelijk kortingen op de entreekaartjes van musea en kastelen in de provincie Trento Aan het Gardameer kun je heerlijk wandelen, bijvoorbeeld over de rustige paden die tussen de mediterrane olijfbomen door lopen of door dennenbossen voeren. Ook zijn er voor sportwandelaars tientallen paden die zowel langs de oevers van het meer lopen als naar de hoogste, soms via 'kletterwege' en beveiligde paden bereikbare, bergtoppen. Twee bergtoppen overschrijden de 2000 meter, nml. de Monte Stivo en de Altissimo maar kunnen binnen en paar uur klimmen veroverd worden. Wie zijn vakantie hier wil doorbrengen vindt een ruim aanbod als het gaat om accommodatie. Van 4-sterren hotels tot bed Er breakfasts, appartementen en campings. Maar ook op culinair gebied stelt het Gardameer beslist niet teleur en de talrijke karakteristieke restaurantjes zijn een uitstekende manier om kennis te maken met de veelzijdigheid van de traditionele keuken die deze streek kenmerkt. En als het overdag sport, natuur, cultuur en geschiedenis zijn die bijdragen aan de veelzijdigheid van Garda Trentino, dan worden het 's avonds, als de lichtjes op het water dansen, de 185 restaurantjes, 26 pubs, 6 discotheken, ijssalons en internetcafés die je doen vergeten wat tijd is.     


Sport 

Bedenk een sport, je favoriete sport en vrijwel zeker is er de mogelijkheid deze in Garda Trentino te kunnen beoefenen. Voor de noordoever van het Gardameer is sport nog een vrij recente maar zeer belangrijke realiteit. Met haar water, bergen en milde klimaat beschikt deze streek over drie natuurlijke basiselementen die het maken tot een onvervalst buitensportmekka, geschikt voor nieuwe en oude disciplines In het teken van avontuur en ontspanning.


Zeilen en windsurfen 

Stel je een zeil voor dat bol staat van de wind het Gardameer kan hiervoor je ideale wedstrijdwater worden. Je kunt hier al je bravoure tonen terwijl je wordt aangedreven door de 'Dra', een wind die van zuid naar noord blaast, hier elke dag laat in de ochtend opsteekt en in de namiddag weer afneemt. Door zijn bestendigheid en regelmaat vertegenwoordigt deze wind de ziel van de zeilevenementen die hier elk jaar worden georganiseerd dankzij het Initiatief van drie plaatselijke, internationaal bekende zeilverenigingen. Het zijn de zeilvereniging van Riva: Fraglla del la Vela di Riva, die van Arco: Circoio Vela di Arco en die van Torbole: Orcoio Vela dl Torbole. Het Gardameer is tevens de bakermat van het windsurfen. Langs de stranden van Riva en Torbole vindt je zones die uitsluitend gereserveerd zijn voor windsurfers en er staan hier maar liefst 9 gespecialiseerde centra ter beschikking. 's Ochtends daarentegen, als het nog windstil is, kan een tochtje met de kano een leuk alternatief zijn om het meer in beweging te krijgen. Van het grote aantal toeristische verenigingen die deze sport promoten, zijn de 'Canoa Club Canottleri'en de 'Canotieri Virtus' er twee.             


Mountainbiken 

Talrijk zijn de paden die je hier kunt berijden met je mountainbike. Wie houdt van pittig klimmen en duizelingwekkend downhillen kan zijn hart hier ophalen met hoogteverschillen die oplopen tot 2000 meter. Voor de liefhebbers van deze bike zijn er specifieke routes uitgedacht waarbij lichamelijke inspanning en het plezier van fietstoerisme harmonieus op elkaar zijn afgestemd door de adembenemende landschappen van bossen, velden, stranden en bebouwde akkers die men tegenkomt. Wie zin heeft om eens flink op de pedalen te trappen, heeft het hier voor het kiezen met o.a de vlakte van Dro, het landbouwgebied tussen Riva en Area en de panoramaweg langs het meer tussen Riva en Torbole, routes die voor iedereen geschikt zijn. Zoek je echter een uitdaging, dan moet je het zoeken op de hellingen van Tremalzo, de weg naar Monte Baldo, die van Monte Velo en die van Valle di Tenno. Op deze parkoersen spelen zich elk jaar enkele van de belangrijkste evenementen af op wereldniveau, nml.: het 'Bike Festival'.Parapente 

Ben je een avonturier? Ook in dat geval vindt je in Garda Trentino iets van je gading. Bijvoorbeeld d.m.v. een sprong met je parapente. De meest gebruikelijke vluchten zijn die vanaf de Monte Baldo (1700 m. hoogteverschil) , vanaf de Monte Stivo (1300 m.), en die vanaf de Monte Misone (1300 m.) En moet je het nog leren? Dan biedt de school voor parapente "Volo Libero Alto Garda' de unieke kans om, onder begeleiding van vakbekwame instructeurs, de magische wereld van de vrije vlucht te ontdekken.     

Sportklimmen en canyoning 

Ook wanden en beveiligde paden zijn hier in overvloed. Ze variëren in moeilijkheidsgraad en vormen een ideaal oefenterrein waarop je jezelf kunt meten met de natuur. Sterk zijn de emoties die er in je los komen bij het trotseren van de stromen die zich vanuit de bergen door bossen en ravijnen een weg naar het meer banen. Je kunt ze delen met de gidsen van de 7 canyoningcenters die dagelijks excursies organiseren door natuur kloven, zoals die van de bergstroom Albola in Riva. Dan is er nog de bodem rond het haventje van San Nicolà, een wereldberoemd duikersparadijs vanwege de talrijke relicten uit de 2e wereldoorlog waarmee het bezaaid ligt. Aan het Gardameer kan iedereen zijn favoriete sport beoefenen of er een nieuwe bij leren dankzij de vele sportscholen die cursussen organiseren op elk niveau en hier tevens de benodigde uitrustingen voor verhuren. Voeg hier het grote aanbod fitnesscenters, healthcenters, zwembaden en sportfaciliteiten nog aan toe en het is duidelijk dat Garda Trentino de ideale bestemming is voor een vakantie die in het teken staat van ontspanning en mentaal en fysiek welzijn.

Kastelen en burchten 

Uitermate boeiend is de reis tussen geschiedenis en natuur die je laat kennis maken met de kastelen en burchten van Garda Trentino. Majestueus is de rotsvesting van Arco die zich trots verheft boven de gelijknamige plaats en bereikbaar is d.m.v. drie paden die tussen de olijfbomen door omhoog lopen. In dit oude nobele verblijf zijn nog altijd ongekend mooie fresco's te zien. In Riva del Garda kan de Rocca onmogelijk aan Je aandacht ontsnappen. Deze burcht doet streng maar elegant aan met haar hoekige torens, bastion en kleine toegangsbrug over het water waarin de bomen van Broglio zich spiegelen. Momenteel zetelt hier het Stedelijk Museum van Riva. Tussen de vlakte van Sarca en Valle di Cavedine vindt je de ruïne van het kasteel van Drena dat recentelijk gerestaureerd is. Karakteristiek zijn de muren met zwaluwstaartkantelen, de kleine kapel en de 25 meter hoge toren uit de 14e eeuw die een prachtig uitzicht biedt over de steenlawines van Marocche. Op enkele kilometers afstand van Arco ligt langs de oever van het meer van Toblino het gelijknamige kasteel. Symbolisch en imposant is de 20 meter hoge ronde toren.

Panorama terrassen 

Vanuit het centrum van Torbole voeren twee stenen trappen naar het kerkje van Sant' Andrea. Vanaf dit punt zijn vaag de contouren zichtbaar van de burcht van Manerba, die gelegen IS op de zuidoever van het Gardameer, op grondgebied van de provincie Brescia Het IS een prachtig vergezicht dat alleen kan worden geëvenaard door het uitzicht vanaf de bergen rondom Garda Trentino Ook zeer fascinerend is het uitzicht vanaf de 376 meter hoge Monte Brione die eenzaam oprijst tussen Riva del Garda en Area. Vanaf dit punt heb je een wijds panorama over het hele meer. Op een steenworp afstand van het dorpje Calvola, onder de top van Monte Calino, bevindt zich het kluizenaarsverblijf van San Pietro. Het desbetreffende kerkje heeft een karakteristieke zuilengang en kan nog steeds worden bezichtigd; de kluizenaarswoning daarentegen is in de twintigerjaren omgebouwd tot een alleraardigste berghut. Deze plek is als een terras dat uitkijkt over het diepblauwe water van Garda en over de hele vlakte van Area en Riva. Tot slot nog de meer dan 160 treden tellende trap die je naar de top van de Apponale toren voert. Deze toren domineert de plaats Riva, de havendam en het aangrenzende water en dateert Uit de 13e eeuw. In de loop der eeuwen werden er veelvuldig veranderingen op aangebracht en pas sinds enkele jaren, na de voltooiing van een algehele restauratie, is dit monument toegankelijk voor het publiek.

De smaak van Garda Trentino.

De mediterrane smaken van Garda laten zich uitermate goed combineren met de typische alpen keuken Een vakantie In Garda Trentino is ook een soort culinaire ontdekkingsreis waarbij je kennis kunt maken met de onvervalste smaak van de streekwijnen en ­producten die de basis vormen voor de meest originele recepten.
De tradities op het gebied van gastronomie, cultuur en geschiedenis die je op elk plekje aan het meer en in leder cafeetje en restaurantje kunt terugvinden, zijn ontelbaar net als de voedingsproducten die deze streek kenmerken. Zo is er de olijfolie van Garda met 'DOP' certificaat, dat staat voor 'Denominazione Origine Protetta' (beschermde herkomstbenaming), de kostbare wijnen, de vis uit het meer en het vlees die samen de hoofdrol vervullen in vrijwel ieder gerecht Garda Trentino kent dan ook haar eigen soorten zoetwatervis die niet alleen de zeldzame en gerenommeerde 'Carplone' omvat, een soort meerforel die alleen in dit meer voorkomt, maar ook de wat minder hoog in aanzien staande 'Iavarello', 'alborella', 'cavedano' en de 'Sardela', een soort sardientje dat oorspronkelijk in zout water leefde. Daarnaast komen hier ook de algemenere soorten voor zoals forel, zeelt, snoek en baars. Gegrild, gekookt, gefrituurd, gebraden, gestoomd, gepekeld, rauw of verwerkt In de smakelijkste vissoepen en op toast kortom, in de meest denkbare manieren worden ze klaargemaakt Een voorbeeld is de 'Sisam', een visgerecht op basis van 'Aole', gefrituurde visjes en In olie gebakken uien die in lagen In een glazen schaal worden gelegd en pas na zeven dagen macereren In een marinade van zout, peper en azijn, worden geserveerd.
De veelzijdigheid van de gerechten is mede te danken aan de vele Invloeden van o.a. Tirool, Bohemen en Moravië, 
waaraan Garda Trentino In de loop der eeuwen werd blootgesteld vandaar dat je hier zowel oude als nieuwe gerechten vindt, zoals bijvoorbeeld de 'came salada', flinterdun geslagen lapjes rundvlees die op smaak worden gebracht met knoflook, laurier, jeneverbessen, zwarte peper, rozemarijn en zout en zowel rauw als gekookt kunnen worden gegeten. Of het 'molche-brood', bereid met de persoverblijfselen van kwaliteitsolijven Uit deze streek. Dit alles vergezeld door goede DOC wijnen uit Trentino die door de bijzondere klimatologische omstandigheden van het gebied een uitzonderlijk boeket hebben. De bekendste wijn uit de streek is de Nosiola, zeer geschikt bij amuses en hors d'oeuvres maar bovenal onmisbaar voor de bereiding van de nobele en van oudsher bestaande dessertwijn Vino Santo. Deze wordt verkregen door de druiven te laten Indrogen op houten roosters. Het milde klimaat van Garda heeft ook een positieve uitwerking op de groei van bijzondere groente- en fruitsoorten, waaronder de pruim 'Susina', afkomstig uit Dro, die wordt gebruikt als vulling voor vlaaien en In 'Gnocchl', een nogal uitzonderlijk meel balletjesgerecht. Ook vindt je hier de septemberperziken, de honingzoete vijgen waar zelfs Goëthe al over schreef, de druiven, de kastanjes van Drena. en de broccoli van Torbole die heerlijk smaakt.

Evenementen 

Elk Jaar wordt Garda Trentino het podium van evenementen die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Ze omvatten theater en kunst, doen de streek bruisen van zowel autochtonen als toeristen. Zo is er eind augustus een oude traditie waarbij de plaats Riva del Garda de woonplaats wordt van een beroemd sprookjesfiguur zoals bijvoorbeeld Sneeuwwitje. Elk jaar is er een ander sprookjesfiguur aan de beurt en een paar dagen lang is er volop leven in de lucht, in de bergen, op het meer en in de straten en wordt deze plek een soort fantasialand waarmee de 'Notte. di Fiaba', oftewel 'Sprookjesnacht' wordt ingewijd. Als bezoeker ga je volledig op in de muziek, de spelen, de theatervoorstellingen en defilés van personages in klederdracht.
En zoals altijd wordt er vol uitgekeken naar het vuurwerk waarmee de evenementen worden afgesloten;

het is iets unieks door het effect dat het weerspiegelende meer er op heeft. Niet voor niets trekt het jaar op jaar duizenden toeschouwers. 's Zomers worden er twee maal per week enkele excursies met begeleiding georganiseerd die je laten kennismaken met cultuur, gewoontes en tradities van de streek; een ontmoeting met de plaatselijke geschiedenis te midden van een uiterst gevarieerd landschap met kastelen op steile rotsen, middeleeuwse dorpjes, glasheldere meren, relicten van vlak na de ijstijd, olijfboomgaarden en weelderige druivenranken. Muziek met artiesten in. klederdracht uit de Renaissance alsmede een lichte maaltijd die in het teken staat van de specialiteiten en gastvrijheid van de streek, Zijn een onderdeel van iedere rondleiding. En in september begint het seizoen van de druivenkuur,een dieet op basis van druiven en most, waarbij de mineraliserende eigenschappen van de druiven een belangrijke rol spelen Veel hotels uit de omgeving hebben dit dieet dan op hun menukaart staan.

Het meer van Ledro   

In Val di Ledro, een ware oase van rust die zich uitstrekt tussen de spitse Brentadolomieten en het Gardameer, ligt het meer van Ledro. Het beslaat een oppervlakte van ruim 2 km², op een hoogte van 655 meter. Langs de oevers zijn de overblijfselen van een paalwoningnederzetting uit het bronzen tijdperk nog heel goed zichtbaar.
De eerste nederzetting dateert uit ongeveer 2000 Jaar voor Chr, toen een kleine gemeenschap de oever van Molina di Ledro als plaats koos om paalwoningen te bouwen. Deze konden in 1929 opnieuw het licht aanschouwen toen er aan de zuidoever meer dan 10.000 palen boven water kwamen. Tegen het eind van de Jaren zestig kreeg deze streek, die van grote archeologische betekenis is, haar Museum voor Paalwoningen. Naast de collectie opgegraven voorwerpen, zoals sieraden, gebruiksvoorwerpen, landbouwwerktuigen en kano's, organiseert dit museum elk jaar leuke maar ook leerzame activiteiten onder de naam 'Palafittando' De 'Palafittiadi,' daarentegen zijn een soort kleinschalige Olympische spelen die In het teken staan van de prehistorie, met als onderdeel het gebruik van vaartuigen en gereedschappen uit die tijd, zodat je je als deelnemer even een oermens waant. Naast de 29 hotels, 4 campings en 3 pensions waarin je een onderkomen kunt vinden, biedt het meer van Ledro je tal van mogelijkheden op het gebied van sport. Langs de bergstoom Palvico en Rio Nero is canyoning mogelijk onder begeleiding van gidsen van de vereniging Mountain Life. Daarnaast verhuurt men op de strandjes van Pieve, Mezzolago en Molina boten, waterfietsen, catamarans, surfplanken en kano's. In Pieve zetelt tevens de plaatselijke zeilvereniging die cursussen voor Junioren organiseert In de categorieën Optimist en Derive. En natuurlijk kun je ook hier rustig vissen.
Info:
info@vallediledro.com  - www.vallediledro.com

Het meer van Molveno   

Met de bergtoppen van Brenta die zich In het water spiegelen, wordt dit meer ook omschreven als een 'waardevolle parel In een nog waardevollere Juwelendoos' Het contrast tussen de strakke uitgestrekte waterspiegel en de verticale rotswanden die er bovenuit steken, biedt een onvergetelijk schouwspel 's Zomers kun je hier zwemmen, zeilen, windsurfen, kanoën, roeien, een duik nemen In het nabijgelegen Olympische zwembad, een partijtje beachvolleyen en landen met  je parapente na een adembenemende vlucht door de Dolomieten. Dit alles op het ruime groene grasstrand dat onder de mooiste van Trentino kan worden gerekend, Ideaal voor liefhebbers van ontspanning en van een bruin tintje. Het meer van Molveno is ook bekend vanwege het visrijke water waarin sinds kort de bergforel weer voorkomt, wat aangeeft hoe zuiver het water is. Met een ruim aanbod aan accommodatie, waaronder hotels, campings en appartementen (gezamenlijk 400) en een animatieprogramma voor jong en oud, leent Molveno zich uitstekend als vakantiebestemming voor families. Talrijk zijn de mogelijkheden voor wandelaars; van rustige wandelingen om het meer of in Valle delle Seghe tot de moeilijkere 'ferrate' van de Bocchette In de Brenta Dolomieten voor de echte bergsportfanaten. Tel.: 0461 585570.

Het meer van Caldonazzo  
Op bijna 500 m. hoogte, vlak bij de plaats Pergine Valsugana, ligt het grootste meer dat geheel tot Trentino behoort: het meer van Caldonazzo. Met een wateroppervlakte van 627.000 m2 en een ligging die het beschermd tegen luchtstromingen en wind, vertegenwoordigt het een paradijs voor liefhebbers van de watersport, met in het bijzonder kanoën.
Valsugana Vacanze
Azienda per il Turismo s.c.a.r.l.
Villa Sissi, Parco delle Terme, 3 - 38056 Levico Terme Tel. 0039 0461706101 - Fax 0039 0461 706004
info@valsuQana.info  - www.valsugana.info

Sport

Het meer van Caldonazzo is een onvervalst watersportmekka en liefhebbers kunnen hier zwemmen, zeilen, windsurfen, roeien (ook met de 'dragon boats'), waterskiën en kanoën. Dankzij de aanzienlijke omvang van het meer en het rustige water, dat het grootste deel van de dag beschermd is tegen wind en luchtstromingen, leent het zich bij uitstek voor het kanoën. Het natuurlijke context waarin je je bevindt terwijl je deze sport beoefent, heeft een uitstraling die zb bijzonder is, dat zelfs de wereldkampioene kanovaren Josefa Idem er van onder de indruk was en dit meer verkoos om te trainen voor de Olympische spelen van 2004. Er bestaan hier vier watersportverenigingen die vanaf de lente tot aan de herfst activiteiten organiseren. Deze lopen uiteen van cursussen voor beginners, gevorderden en vergevorderden tot competities met internationale weerklank. De Zeilvereniging van Trentino (Associazione Velica Trentina) is één van de oudste verenigingen uit de regio. Sinds 1950 is ze aangesloten bij de Italiaanse Zeilfederatie en beschikt over een aanzienlijk botenpark voor cursussen en internationale sportmanifestaties. Het Universitaire Sportcentrum 'C.U.S.'(Centro Universitario Sportivo) ligt bij het Nautisch Centrum van San Cristoforo en beschikt over een vloot van 21 zeilboten, 20 surfplanken, 10 Olympische kano's, 4 wildwaterkajaks, 3 roeiboten voor beginners, 4 roeiboten voor competities, 10 waterpolokano's, 2 'dragon

Ontspanning

Naast de tientallen hotels en talrijke appartementen, maken vooral de 10 ultramoderne campings het meer van Caldonazzo tot dè bestemming bij uitstek voor wie een dynamische en tegelijkertijd ontspannende vakantie wenst, ver weg van de stadschaos. Aan dit meer liggen de vrije stranden van Calceranica al Lago, Caldonazzo, Ischia, San Cristoforo, Valcanover en Tenna maar zijn er tevens 3 lido's: het Lido alle Barche, het Lido van Caldonazzo en het Lido van San Cristoforo die al in mei hun deuren openen. Wie houdt van een verkwikkende duik in het meer, dat 's zomers een temperatuur heeft van 22 tot 28°C, kan ook rekenen op het bekwame 'baywatchers­team' dat altijd paraat staat onder het motto 'spiaggie sicure' (veilige stranden). Ook vissen is hier een plezierig tijdverdrijf aangezien er in dit water tal van verschillende eetbare vissoorten voorkomen zoals forel, aal, baars en snoek. Natuurlijk kun je hier ook roeiboten en waterfietsen huren of wandelen langs de oevers en over de houten loopbruggen. Interessant is bijvoorbeeld de wandelroute langs de noordoever en door de biotoop 'Canneti di San Cristoforo'. Deze biotoop is kenmerkend vanwege haar flora en fauna die, uit natuurkundig oogpunt, van grote betekenis zijn. boats' en 4 rubberen reddingsboten. C.U.S heeft zelfs een zeilschool voor gehandicapten opgericht. Aan de zuidoever van het meer, in een groene oase van rust met daarin een lido, bar, restaurant en faciliteiten voor de vrijetijdsbesteding, ligt de Watersportvereniging van Caldonazzo (Circoio Nautico Caldonazzo). Deze vereniging is tevens zetel van de waterski school en trainingscentrum van het Italiaanse Nationale Team

Evenementen 

Elke zomer wordt het meer van Caldonazzo het toneel voor belangrijke evenementen, waaronder zeilwedstrijden en internationale competities zoals bijvoorbeeld de 'Coppa Europea Classe Snipe'. Spectaculair is vooral het augustusprogramma met oa vuurwerk en het 'Palio dei Draghi', een roeiwedstrijd met Dragon Boats, 12 meter lange roeiboten van Chinese oorsprong met een boeg die er uit ziet als een drakenkop. En mis vooral de talrijke evenementen niet die plaats vinden in het middeleeuwse kasteel van de Graven van Caldonazzo, de 'Magnifica Corte Trapp'. Naast de prachtige entourage die het heeft, vertegenwoordigt het kasteel een significant erfgoed aan kunst.

Meer van Levico   

Het meer van Levico ligt in Valsugana, aan de rand van de gelijknamige plaats die Europese  bekendheid geniet vanwege haar kuurinrichting. De vorm van dit meer, dat zich als een fjord in de groene vegetatie nestelt en hier de onmiskenbare smaragdgroene kleur aan dankt, is werkelijk sprookjesachtig. Een kleine heuvel houdt het gescheiden van het nabijgelegen meer van Caldonazzo.
Valsugana Vacanze
Azienda per il Turismo s.c.a.r.l.
Villa Sissi, Parco delle Terme, 3 – 38056 Levico Terme Tel. 0039 0461 706101 - Fax 0039 0461 706004  E-mail: info@valsugana.info   www.valsugana.info

Welzijn 

Op korte afstand van het meer, op ruim 500 m. hoogte, liggen de Thermen van Levico, uniek In Italië vanwege het arsenicum. ijzerhoudende water dat al in de 16e eeuw bekendheid had. Dit therapeutische centrum verheft zich temidden van een uitgestrekt park en werd In de 19e eeuw door de Habsburgers bezocht. De behandelingen die hier worden gegeven zijn vooral doeltreffend voor patiënten met aandoeningen van de luchtwegen, de schildklier, het bloed en bij gynaecologische en reumatische klachten. De warme baden hebben tevens een kalmerende en versterkende werking en zijn dus uitermate effectief voor het bestrijden van stress.

De familievakantie 

Het meer van Levico is de ideale bestemming voor families die een vakantie 'op maat' willen: rustig, door groen omgeven water. Wil je je een paar uur heerlijk koesteren in het zonnetje, dan hoef je maar te kiezen uit het natuurstrand en de twee lido's 'La Tavema' en 'Lido di Levico', waar je tevens verschillende soorten boten kunt huren. Het water, dat 's zomers een gemiddelde temperatuur van 23°C  heeft, is ook veilig voor kinderen dankzij de oplettendheid van gediplomeerde badmeesters. Aan het meer bevinden zich 3 campings met een prachtige ligging, dicht aan het water en omgeven door groen. Naast de vele faciliteiten op het gebied van o.a. sport en animatie, bieden ze een goede service. Maar ook aan hotels en appartementen ontbreekt het hier niet. Elke zomer wordt hier wekelijks een attractieprogramma voor de kleintjes georganiseerd, getiteld: 'Valsugana Junior'. Het staat onder leiding van een ervaren animatieteam dat de kinderen op een onbevangen manier betrekt bij spelletjes, knutselen, excursies en mUZiek. Maar er zijn ook activiteiten voor de hele familie. 'Sette giomi nel verde' ofwel zeven dagen in het groen, is bedoeld voor zowel de kleintjes als opa en oma en staat In het teken van ontspanning en vermaak, sporten in nauw contact met de natuur, het leren kennen van de cultuur, tradities en gastronomie van valsugana. Tot slot kan hier nog aan worden toegevoegd dat het meer van Levico een waar  vissersparadijs is. In het glasheldere en zuivere water komen veel vissoorten voor en de vissport kan hier vrijwel het hele jaar door worden beoefend.

De natuur 

Het meer van Levico kent tal van eigenaardigheden die de moeite van het ontdekken waard zijn, bijvoorbeeld d.m.v. een roei tochtje of simpelweg d.m.v. een wandeling langs de oevers Je vindt hier een groot aantal tussen het groen verscholen wandelpaden Bijzonder mooi is de ongeveer 2 uur lange wandeling over de karakteristieke 'Strada dei Pescatori' (Vissersweg) die langs de noordoever van het meer loopt. Aan het meer ligt ook het 'Canneto di Levico', een rietbos waarin watervogels paren en uitrusten tijdens hun trektocht en waar tevens zeldzame bloemsoorten hun ideale leefmilieu vinden. Het park van de Thermen van Levico is een onvervalste groene oase en één van de symbolen van Valsugana. Het is het hele jaar door toegankelijk voor het publiek en neemt een bevoorrechte positie in m.b.t. de groei van een groot aantal inheemse en uitheemse boomsoorten dankzij de milde invloed die de meren van Levico en Caldonazzo op het klimaat uitoefenen.

De meren van Piné  
Aan de voet van het Lagorai gebergte, temidden van prachtige dennenbossen, ligt het meer van  Serrala dat, samen met de meertjes van Piazza, en Buse, één van de grootste trekpleisters van de hoogvlakte van Piné vormt. Serraia is met een oppervlakte van 450.000 m2 het grootste van de drie en grenst aan het plaatsje Baselga di Piné, op bijna 1000 meter hoogte.
Door dit meer trekt Baselga di Piné veel bezoekers, die hier heerlijk kunnen wandelen over het pad dat langs de waterkant, door de bossen en over de glooiende velden loopt de met riet begroeide noordoever van het meer is een onderdeel van de biotoop 'Paludi  di Sternigo' waarin zeldzame planten voorkomen. 's Zomers kun je hier rustig zonnen op de zand- en grasstrandjes, zwemmen en windsurfen. Daarnaast staat het meer van Serrala bekend om het visrijke water.
Azienda Promozione Turistica

Altopiano di Pinè e Valle di Cembra - Via C. Battisti, 106 - 38042 Baselga di Piné Tel. 0039 0461 557028 - Fax 0039 0461 557577 infopine@aptpinecembra.it   - 
www.aptpinecembra.it

Bergmeren 
Trentino telt maar liefst 257 bergmeren op hoogtes die variëren van ruim 1500 tot 3200 meter Het zijn meren uit het hooggebergte, kleine kostbare edelstenen, gezet in een reusachtig sieraad van bergen en alpenweiden, kortom stukjes natuurschoon van ongekende waarde. Ze zijn doorgaans klein van omvang en komen qua uiterlijk met elkaar overeen door de vrij ronde vorm die kenmerkend is voor bergmeren. Tussen de toppen van het Catinacciogebergte ligt op bijna 2500 m. hoogte het meer van Antermoia; In de keten van de Pale di San Martino vormen de meertjes van Fradusta een onvergetelijk schouwspel Dan is er het meer van Tovel, gelegen in het hart van het natuurpark van Adamello Brenta en ooit beroemd omdat het water In bepaalde omstandigheden een dieprode kleur kreeg. Alom bekend IS het meer van Cima d' Asta, gevuld met glashelder water waarin de verticale rotswanden van Lagorai zich spiegelen. Het tot Trentino behorende deel van het Nationale Park van Stelvio bevat ook een bezienswaardigheid die Je niet mag missen: het Lago delle Marmotte, ofwel: Marmottenmeer, op 2700 meter boven de zeespiegel

Het meer van Lavarone  
In een legende wordt verteld dat op de plaats waar zich nu het meer van lavarone bevindt, ooit een weelderig bos lag dat aanleiding was voor heftige ruzies tussen twee broers en daarom door bovenaardse krachten met water werd overspoeld. Het meer ligt op een hoogte van 1100 meter, beslaat een oppervlakte van 54 hectare en is een van de weinige meren in Trentino die van oorsprong uit het Karsgebergte stammen.

Azienda Promozione Turistica Altipiani di Folgaria, Lavarone e Luserna 

Via Rama, 67 - 38064 Falgaria  -  Tel. 0039 0464 721133 - Fax 0039 0464 720250
info@altipianitrentini.tn.it   
Iedere zomer ligt het meer van Lavarone bezaaid met plezierbootjes van toeristen en worden de oevers druk bezocht door wandelaars en badgasten die genieten van de zon en naar hartelust kunnen zwemmen bij de lido's Marzari en Bertoldi, waar ook boten en waterfietsen worden verhuurd.
Het is een onvervalste oase van rust die ook In het verleden niet onopgemerkt bleef en meerdere malen door Sigmund Freud verkozen werd als plek om te kunnen mediteren Ook nu is de hoogvlakte van Lavarone nog altijd een gerenommeerd toeristenoord, dat naast de hoogwaardige faciliteiten op het gebied van toerisme en sport, ook over efficiënte accommodatie beschikt, met haar 25 hotels, appartementen en campings. Indrukwekkend zijn hier de vele getuigenissen van de eerste wereldoorlog waaronder met name de zeven grote forten die van Oostenrijks-Hongaarse oorsprong zijn Ze liggen verdeeld tussen Cima Vezzena en het gebergte van Serrada, over een linie van bijna 30 km. en vormen een belangrijk onderdeel van één van de meest suggestieve routes die zuidelijk Trentino kent en mèt of zonder begeleiding van een gids kan worden afgelegd. Fort 'Belvedere Gschwent' IS ongetwijfeld een bezoek waard; na talrijke restauratiewerkzaamheden is het weer in z'n oorspronkelijke staat teruggekeerd en bevat het een aanzienlijke collectie voorwerpen en vondsten uit de oorlogsperiode.  

** Uw accommodatie kunt U goed boeken via Hotels/Appart./Trentino-Alte-Adige.  Er zijn 414 hotels online boekbaar.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets