URBINO, ligt in de provincie Pesaro, regio De Marken, op 450 m hoogte aan de oostzijde van de Centrale Apennijnen. Naar overzicht regio Le Marche. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

Het stadsbeeld is middeleeuws, met ommuring en vele renaissancebouwwerken. 
De kathedraal werd na een aardbeving, 1789,  in neoklassieke stijl herbouwd. Het geboortehuis van RafaŽl is voor bezichtiging opengesteld.
Urbino, in de oudheid Urbinum Metaurense, kwam in 1213 in het bezit van de graven van Montefeltro en werd in 1444 het middelpunt van een hertogdom, dat een van de bloeiendste centra van de Italiaanse renaissance werd.

Historic Centre of UrbinoUrbino is vanaf de omringende heuvels  
een van de mooiste steden van ItaliŽ. Geheel geconserveerd, zachtroze in het avondlicht, een schitterend harmonieus decor voor een middeleeuws theaterstuk. De slechts vijftienduizend inwoners tellende universiteitsstad is voor een groot deel het werk van ťťn verlicht heerser, Federigo da Monfeltro, die de cittŗ ideale, de ideale stad wilde stichten, geheel naar goddelijk model. Inmiddels is er een World Heritage-site van de UNESCO van gemaakt.

Het voornaamste gebouw is het Palazzo ducale,  
waarvan de loggia's boven elkaar de meest gefotografeerde van ItaliŽ moeten zijn. Het Palazzo Ducale is een van de vroege hoogtepunten van Italiaanse renaissancebouwkunst. De studeerkamer is beroemd om het houten inlegwerk. Nu is het deels ingericht als kunstmuseum, Galleria Nazionale della Marche.

RafaŽl  
De lange hoofdstraat, de Via Rafaello, is vernoemd naar de beroemdste inwoner, de schilder RafaŽl, van wie het woonhuis, Casa di Raffaello,  nog te bezichtigen is.

In het midden van de vijftiende eeuw zorgde Federigo,  
wiens haakneus in tal van portretten terugkeert, ervoor dat de beroemdste architecten en schilders - onder wie Piero della Francesca - in Urbino kwamen werken. En het merkwaardige is dat de bouwwerken van deze ideale stad de goddelijke harmonie weerspiegelden van de architectuur in meesterwerken als De geseling van Christus van Piero, dat nog altijd in het plaatselijk museum te zien is.

** Uw accommodatie
in Urbino kunt U goed boeken via Hotels/Urbino.  Er zijn 8 (15) hotels online boekbaar.
Hotels op / nabij luchthaven: Federico Fellini (RMI) 34.1 km  -  Falconara (AOI) 59.7 km  -  e.a.
Hotels in de populairste steden rondom Urbino: Montecalvo in Foglia 9.8 km  -  Acqualagna 11.5 km  -  Montegridolfo 16.5 km  -  e.a.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets