AARDENBURG, provincie Zeeland. Aardenburg, gemeente Sluis-Aardenburg, ligt in westelijk Zeeuws-Vlaanderen. In de middensteentijd woonden hier al mensen. De Romeinen vestigden er een militaire nederzetting (2de- 3de eeuw n.C.), naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

† † †
    
Gelegen aan een zijarm van het Zwin, was Aardenburg gedurende de middeleeuwen een belangrijke havenstad.
Oorlog en verzanding maakten omstreeks 1400 een einde aan de bloeitijd. Na 1604 kreeg de stad een nieuwe omwalling, waarvan nog enige resten te zien zijn: Westpoort aan de Weststraat. Bij gevechten in de Tweede Wereldoorlog werd de stad zwaar beschadigd (1944).

St.-Bavokerk (NH).
Op de plaats van de huidige kerk heeft een eerdere gestaan die al in 959 was gesticht. Het oudste deel van de bestaande kerk, het schip (ontstaan omstreeks 1220), is een van de belangrijkste voorbeelden van Schelde gotiek. Ongeveer 100 jaar later werd aan het kerkschip een nieuw, groter koor toegevoegd. Het westelijke portaal dateert uit 1650. Bij de restauratie die na de Tweede Wereldoorlog nodig was, zijn kleine, met schilderingen versierde grafkelders uit de 14de eeuw gevonden.

Burgerweeshuis (Weststraat 24).
Versierde dubbele trapgevel uit 1631.

Het gemeentelijk archeologisch museum
bezit een grote collectie voorwerpen

Internet: http://www.aardenburg-cultuurstad.nl/  - Jaarlijks wordt een culturele week georganiseerd, de ĒAardenburgse Zomerkunsten", waar op cultureel veel te beleven valt. (zie ook www.cultureelaardenburg.nl)  -  Jaarlijks wordt ook een grote Braderie georganiseerd die veel bezoekers trekt.  -  Stichting Cultureel Aardenburg www.cultureelaardenburg.nl 

VVV-informatie

De Paardenstal, Markt, 4527 CM Aardenburg, tel. 0117-493554,  - 
e-mail: aardenburg@vvvzvl.nl  -  Kantoor geopend: April, mei en juni:  Dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 uur tot 12.30 uur  Juli en augustus: Maandag tot en met zaterdag  van 10.00 uur tot 17.00 uur. Maand september: Dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 uur tot 12.30 uur  www.vvvzeeland.nl

Omgeving 
Sint-Kruis (3 km 0).
De hervormde kerk is een oorspronkelijke hallenkerk uit de 14de eeuw. Na verwoestingen in de Tachtigjarige Oorlog sterk verminkt; alleen middenschip en toren zijn overgebleven.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland