AMSTENRADE, aan de weg Sittard-Heerlen, ca. 2 km ten noorden van Hoensbroek, provincie Limburg. Het pittoreske kasteeldorp ligt even ten noorden van het dichtbevolkte gebied van Heerlen, Hoensbroek en Brunssum. Door de stormachtige ontwikkelingen in verband met de steenkoolwinning is deze streek, waar de mijnen Emma en Hendrik lagen, gedurende onze eeuw volgebouwd met huizen en wegen, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland

 

†††
   
Amstenrade bleef gelukkig buiten schot.
Het interessantste gedeelte van het dorp is de oude kom met de rooms-katholieke kerk, door een kastanje laan verbonden met het kasteelcomplex.

Op de binnenplaats van Kasteel Amstenrade zijn de natuurstenen lisenen herkenbaar die het gebouw een zeer rijzig karakter geven.Het 18e-eeuwse kasteel valt op door zijn pompeuze paleis stijl.
Het werd door een Luikse architect ontworpen en het is waarschijnlijk het enige kasteel in Limburg dat in de trant van het Luikse Classicisme is opgetrokken. Het onvoltooide gebouw - een zijvleugel en een toren ontbreken ≠staat op de fundamenten van het middeleeuwse stamslot van het geslacht Huyn van Amstenrade.

De grote toren aan de achterzijde met zijn barokke spits is gebaseerd op de benedenhelft van een vierkante toren uit de 17e eeuw.
Sedert 1788 is het kasteel eigendom van de grafelijke familie Marchant et d' Ansembourg. Een telg daarvan verzette zich in 1838 heftig tegen de annexatie van Limburg bij Nederland. Hij reisde naar Parijs om voor zijn standpunt Franse steun te vinden. Bij zijn terugkomst werd hij door de Limburgers als een held ingehaald. Zijn ijveren mocht echter niet baten. Het Londense verdrag bepaalde dat Limburg niet meer tot BelgiŽ behoorde en koning Willem I eiste het hem toegewezen Limburgse gebied op.

Achter het kasteel ligt een park, in Engelse stijl aangelegd.
Men kan er vrij wandelen en genieten van de fraaie boomgroepen, die soms uit bijzondere soorten bestaan, en van de glooiende weiden met grazende paarden. De ingang van het park ligt aan de kant van de Poststraat. Naast het park staat een grote neoklassieke oranjerie, waar uitheemse gewassen vorstvrij kunnen overwinteren.

Tegenover het kasteel ligt het pleinachtige straatje Aan de Kerk,
met een groot aantal oude, prachtig uitgegroeide kastanjebomen. Aan het einde ervan ligt een gewitte, gesloten boerderij, de Kasteelhof. De tiendschuur, aan de binnenplaats van de hoeve, diende vroeger voor opslag van de tiend: het tiende gedeelte van de oogst dat de boeren verplicht waren aan de landheer af te dragen. Bijzonder aan deze schuur zijn de enorme, gemetselde spitsbogen waarop het dak rust, een bouwwijze die men in dit zuidelijke deel van Nederland zelden tegenkomt.

Vroeger zou het plaatsje Emmarade hebben geheten.
Een legende verhaalt van Emma, een dochter van Karel de Grote. Zij was het hof ontvlucht, maar tijdens een jachtpartij vond een van 's konings pages haar terug. De koning was hem daar zo dankbaar voor dat hij hem een kasteel schonk dat later Amstenrade werd. (Het naamsdeel 'rade' duidt op land waar bomen gerooid zijn en dat daarna voor bouwland geschikt is gemaakt.)

Op enkele kilometers van Amstenrade, aan de andere kant van Brunssum,
liggen de Brunssumer Heide en de Schinveldse Bossen. Dit bijna 2.000 ha grote gebied telt een groot aantal recreatieve voorzieningen. Men vindt er uitgestrekte heidevelden en bossen met ruiterpaden, maar ook picknick≠plaatsen en viswater.

Bezienswaardigheden
Kasteel Amstenrade, Hagendoornweg 1.
In 1781-1784 naar plannen van de Luikse architect Bartholomť Digneffe gebouwd. De ontworpen tweede toren en een tweede zijvleugel - waardoor een U-vormig slot zou zijn ontstaan - zijn er nooit gekomen. Niet te bezichtigen, maar vanaf de weg goed te zien. Het park is voor bezoekers toegankelijk.

R.K.-Kerk, Aan de Kerk 3.
Neogotische hallenkerk met twee torenspitsen, gebouwd in 1851-1854 en in 1932 uitgebreid: stucgewelven.
Na overleg te bezichtigen.

Kasteelhof, Aan de Kerk 4.
Gesloten, witte, bakstenen hoeve. Aan binnenplaats een tiendschuur met gemetselde spitsbogen. Oudste gedeelten van de hoeve, waaronder de tiendschuur, dateren uit tweede helft 17e eeuw. Niet te bezichtigen.

Monumentale panden, in oude dorpskern
tegenover het kasteel. Gerestaureerde woningen uit omstreeks 1800, Hagendoornweg 1 en 2; oude pastorie uit 1792, met achtergelegen hoeve; voormalige rent≠meesterswoning, Kloosterberg 1; hoeven aan de Oudestraat 5 en 6. Wegkruis, in de Poststraat.

* Bron:  Dorpen in Nederland

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland