ASSEN, provincie Drenthe. Dorp ontstaan bij klooster, sinds circa 1600 hoofdplaats van Drenthe. Pas in de 19de eeuw, na de aanleg van het Noord-Willemskanaal en de spoorlijn naar Groningen, kreeg de plaats enige stedelijke allure. Het vroeg-19de-eeuwse karakter is het best bewaard rondom de Markt (beschermd stadsgezicht), naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

† † †
   
Jozefkerk (NH).
Het classicistische gebouw uit 1848 bezit een vooruitspringende middenpartij met zuilenportaal, gevelbekroning en koepeltorentje.

Voormalig Provinciehuis (Brink 2).
Van het vroegere cisterciŽnzerinnenklooster is de 13de-eeuwse, aanzienlijk verbouwde kapel behouden gebleven. In het gebouw van het Rijksarchief (opgericht in 1902) is nog een rest van de kruisgang te zien.

Drents Museum (Brink 1 en 5).
Het interessantste deel van de collectie bestaat uit archeologische voorwerpen uit de periode van de ijstijd tot de vroege middeleeuwen. Bijzondere stukken: de boomstamkano van Pesse (circa 6800 v.C. - en daarmee de oudste boot ter wereld) en veenlijken (o.a. van een man en een vrouw uit circa 200 n.C.).

Andere bezienswaardigheden.
Langs de Brink staan enkele statige 19de≠eeuwse gebouwen.

Het Paleis van Justitie (Brinkstraat 4) is een classicistisch gebouw uit 1840, het Huis van Bewaring (Brink 9) aan de achterkant dateert uit 1843.

Het stadhuis (Brink 8) is gevestigd in het zgn. Huis Tetrode uit 1822.

Het voormalige Drostenhuis (Kloosterstraat 1) werd tussen 1774-1778 gebouwd aan de zuidkant van het vroegere klooster.

Huize Overcingel (Oostersinge1 27) is een prachtig gelegen landhuis uit 1780.

Vůůr (een kopie) en in (het origineel) het gemeentehuis staat Bartje,
een beeld van Suze Berkhout, 1954, van de legendarische hoofdpersoon uit de gelijknamige roman van de Drentse schrijver Anne de Vries (1904-1964).

Omgeving
Smilde (10 km ZW).
Typisch langgerekt ontveningsdorp aan de Drentse Hoofdvaart, ontstaan in de 17de eeuw.
De hervormde kerk is een interessant achtkantig gebouw met een houten koepelgewelf uit 1780-1788, met een goed interieur en meubilair uit de bouwtijd.

 Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
 Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
 Algemene informatie over Nederland