PROVINCIE DRENTHE, terug naar kaart van Nederland, naar plaatsnamen lijst Nederland. Maak uw keuze

Aalden en Benneveld Anloo
Assen en Smilde Borger en Drouwen
Boschoord Coevorden en Schoonebeek
Diever Dwingeloo
Emmen en Barger-Compascuum, Exloo, Oosterhesselen, Schoonoord, Sleen, Zweeloo Gieten en Gasselte
Havelte en Uffelte, Wapserveen Hoogeveen, en Echten, Ruinen, Ruinerwold, Ten Arlo
Meppel en Kolderveen, Nijeveen, De Wijk Nationaal Park Drents-Friese Wold
Norg en Een, Zuidvelde Orvelte en Beilen., Westerbork
Roden en Eelde, Peize Stroomlandschap Drentse Aa
Vledder en Frederiksoord Zuid-Laren en Vries

    
Brinken en essen
Bij de bespreking van de dorpen in Drenthe duiken de woorden es en brink voortdurend op. Daarom een korte uiteenzetting. De dorpen werden vroeger altijd aangelegd in de buurt van een riviertje of beekje. Daarlangs lagen de weilanden. De natste gedeelten werden tot hooiland bestem. Bij het dorp lag de es: bouwgrond, waar iedere boer een stukje van bezat. Omdat de koemest nodig was voor de bemesting van het grasland, werd de es bemest met een mengsel van plaggen en schapenmest. Doordat dit eeuwenlang zo gedaan werd, ligt de es als een lage ronde heuvel in het verder wat lagere land.

Die bouwgronden werden letterlijk veroverd.
Daarvoor was Drenthe een woeste ruimte, waarin de eerste bewoners lang voor of kort na de jaartelling - wanneer weet men niet - hun bestaan hadden.

Om de weilanden en akkers liet men alleen smalle aarden wallen staan.
Daarmee werden zowel het wild als de eigen schapen, die op de hei graasden, op een afstand gehouden. Het hout van de bomen die gekapt moesten worden om ruimte te maken voor bouw- en weiland kwam weer van pas voor de bouw van de boerderijen, die schots en scheef bij elkaar werden gezet. De open ruimte ertussen werd. gemeenschappelijk gebruikt. Zo ontstond de brink, die in de loop van de eeuwen in veel Drentse dorpen zou worden verfijnd en omgevormd tot een open plek met daaromheen een keurige ring van van boerderijen,

De hoeven zelf zijn niet meer wat ze waren.
In het "los hoes" huisden mensen en dieren samen in ťťn grote ruimte, Er heeft allang een scheiding der geesten plaats gevonden. De dieren hebben hun onderdak nu in aparte schuren of in een afgescheiden deel van de boerderij.
Toch staan de Saksische boerderijen van Drenthe nog altijd als een verstild plaatje om de brink van het dorp. De natuur en de mens hebben er een aardig compromis gesloten, Want wandel je nu buiten, of loop je in een. dorp? De hoge bomen, de langgerekte hoeven daartussen - al met al is Drenthe een unieke provincie. Ook door zijn brinkdorpen.

** Uw accommodatie in Drenthe kunt U goed boeken via Booking.Drenthe.
Er zijn 266 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden:
Assen  -  Emmen  - 
Hotels op / nabij luchthaven:
Eelde (QYT)  -  Weeze (NRN)

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland