RODEN, provincie Drenthe. Het esdorp heeft niet veel meer van zijn oude voorkomen bewaard, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

Hervormde kerk.
De oorspronkelijk eenbeukige 13de-eeuwse kerk kreeg in het begin van de 15de eeuw een gotisch koor en wat later zijbeuken en een toren. Tegelijkertijd, of misschien pas in de 17de eeuw, ontstond het stenen tongewelf van het middenschip. De preekstoel dateert uit 1717, de herenbank in het koor (voor de bewoners van de Mensinge) is vroeg-18de-eeuws en het orgel, gebouwd door de Groninger A.A. Hinsz, stamt uit 1777-1779.

Huis te Roden of Mensinge.
Havezate gelegen op omgracht terrein, ontstond vermoedelijk al in de 16de eeuw, werd in de 17de eeuw vergroot en na een brand in 1736 ingrijpend verbouwd. Ernaast staat een stenen duiventil.

Andere bezienswaardigheden.
De boerderij aan De Spijker nr 1 is waarschijnlijk 17de-eeuws en behoorde ooit aan de schout van Roden; hier betaalde de dorps bevolking belasting in natura.
De Winsinghhof aan de Brink is een koopmanshuis uit 1667.

Omgeving:
Eelde
(9 km 0).
De hervormde kerk dateert in haar huidige vorm uit het begin van de 14de eeuw. De houten overwelving van het koor werd in 1715 beschilderd met allegorische taferelen en wapenschilden. Het voormalige Schultehuis (tot 1938 raadhuis) werd in 1654 gebouwd en bezit een mooie houten pui en een met beeldhouwwerk versierde topgevel in Lodewijk-XV-stijl.

Peize (3 km 0).
De hervormde kerk dateert oorspronkelijk uit de 13de eeuw, maar is sindsdien meermalen ingrijpend verbouwd. De toren is van 1803 en het orgel werd in 1757 vernieuwd door A.A. Hinsz. Op de Brinkweg 2 bevindt zich het boerderijen complex 'Huis ter Peize'.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland