EMMEN, provincie Drenthe. Oude nederzetting, maar pas in de vorige eeuw opgekomen als centrum van de turfwinning. Vooral na 1945 ontwikkelde het vlek zich tot een dynamsche industriestad, waarbij serieuze pogingen tot verantwoorde stedelijke architectuur werden gedaan, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

† † †
   
Hunebedden.
Van de 11 hunebedden in Emmen is dat op de Schimmeresch het belangrijkst. Het is een zgn. langgraf met twee grafkelders binnen een langgerekte steenkrans.
Andere hunebedden zijn te vinden aan de weg naar Odoorn, in de Emmerdennen aan de spoorlijn, in Angelslo, aan de weg naar Erm en in Westenesch.

Andere bezienswaardigheden.
De hervormde kerk
uit 1856 heeft een 13de-eeuwse toren.
In het zuidoosten van de stad heeft men bij Nieuw≠Dordrecht een neolithische veenbrug (een 3 m brede weg van boomstammen in het veen) ontdekt.
Bij Weerdinge bevindt zich een grafheuvel uit de bronstijd.
De woonwijken Angelslo (begonnen in 1960) en Emmerhout (begonnen in 1966) van N.A. de Boer en A.J.M. de Jong zijn kleine 'open groene stadjes', waarvan het stedenbouwkundig concept elders in het land navolging heeft gevonden.

Omgeving
Aalden (12,5 km W).
Het goed bewaarde dorp bezit een door eiken omgeven dorpsplein met dertien boerderijen. In Oud-Aalden staat de mooie boerderij Hol-An uit 1668.

Barger-Compascuum (12 km ZO).
Hoogveendorp met schuurkerk en een authentiek kerkhof. Het venmuseumdorp "t Aole Compas' (Berkenrode 4) is een openluchtmuseum met plaggenhutten.

Exloo (14 km N).
In het boerderijmuseum 'Bebinghehoes' (Zuiderhoofdstraat 6), gevestigd in een tussen hoge bomen gelegen boerderij uit 1772, zijn interieurstukken en gereedschap voor de turfwinning tentoongesteld.

Oosterhesselen (14 km NW).
De thans vrijstaande toren van de hervormde kerk dateert uit de tweede helft van de 15de eeuw.
De havezate 'De Klencke' is een laag 18de-eeuws omgracht landhuis met een ingangspartij in Lodewijk XV -stijl. Boerderijen met mooi vakwerk staan vooral in de Burgemeester de Kockstraat 12,29 en 42.

Schoonoord (13 km NW).
Aan de weg naar Sleen ligt het in oude staat herstelde hunebed 'De Papeloze Kerk'.
In het openluchtmuseum 'De Zeven Marken' (Tramstraat 73) zijn de gereconstrueerde hutten uit de 19de eeuw van de veenarbeiders te zien.

Sleen (9 km W).
Hier bevinden zich twee hunebedden en de grafheuvel 'De Galgenberg' uit de bronstijd.
De hervormde kerk uit omstreeks 1400 bezit een voor Drenthe ongewoon driebeukig schip met kruisribgewelf. Het koor werd vermoedelijk omstreeks 1500 verhoogd, de toren kreeg in 1922≠1923 een nieuwe naaldspits.

Zweeloo (11 km W).
De fraaie hervormde kerk is midden-13de-eeuws en heeft een dakruiter, bedekt met eiken dakspanen. Ze werd door Vincent van Gogh geschilderd.
Aardige boerderijen zijn te zien in de Kruisstraat op de nrs. 18,21,23-25 en 27, Hoofdstraat 11 en Klooster 17-19.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland