ORVELTE, provincie Drenthe. Het (autovrije) oude esdorp is sinds 1965 zorgvuldig gereconstrueerd en nu een groot openluchtmuseum. Bezoeken kan men o.a.: het tolhuis met een historische woonkamer, de boerderij Bruntigerhoj uit 1729 (Linteweg 8), een kleine dorpswinkel (Schoolstraat 2) die er net zo uitziet als in 1919, een maalderij (Schoolstraat 6) met een tentoonstelling over de Drentse molens, werkplaatsen (Dorpsstraat) van o.a. een smid en een klompenmaker, verder een handbediende melkerij uit 1899 (Melkwegje 3) en verscheidene ateliers waarin aardewerk, breiwerk en handgesneden gebruiksvoorwerpen worden gemaakt, maar ook schildersateliers, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

Omgeving: Beilen (8 km ZW).
De kleine kerk (NH) dateert uit de 16de eeuwen heeft een hoge 15de-eeuwse toren. In 1955 werd in de omgeving de goudschat van Beilen gevonden; de 22 munten uit de tijd tussen 364-395 n.c. zijn in het Provinciaal Museum in Assen te zien.

Westerbork (3 km W).
De hervormde kerk is een harmonieus gotisch gebouw uit de 15de eeuw met een toren waarvan de onderste geleding vermoedelijk ouder is dan de kerk, en de bovenbouw waarschijnlijk eind 18de eeuw vernieuwd werd.
In de boswachterij Hooghalen (tussen Westerbork en Assen) werd in 1939 een kamp ingericht voor uit nazi-Duitsland gevluchte joden.
Vanaf juli 1942 gebruikten de Duitsers het als 'Durchgangslager' voor joden uit het hele land naar de vernietigingskampen in Duitsland en Polen. Er zijn nu een gedenkteken en een herinneringscentrum; het kamp zelf is afgebroken.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland