VLEDDER, provincie Drenthe. Is een deel van de gemeente Westerveld. Op het dorpsplein van het oude brinkdorp ligt een 35 ton wegende zwerfkei uit de ijstijd, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

† † †
    
Hervormde kerk
.
Het eenvoudige gotische gebouw (vermoedelijk vroeg≠14de-eeuws) aan de dorpsrand heeft een zadeldaktoren, die met zijn vier terugspringende geledingen een Friese indruk maakt.
In de Saksische hoeve Bekhof (De Hoek 5), uit 1651, is een Bijenteeltmuseum ingericht.

MIRAMAR, een zeemuseum met een verhaal
Op reis door Drenthe, vindt u nergens de zee. En toch herbergt het Drentse dorp al sinds 1965 een zeemuseum met een unieke verzameling zeecuriosa.

Vledder, ligging MiramarMiramar: aanschouw de zee

De duizenden soorten schelpen, koralen, vissen en andere zeedieren die in Miramar worden tentoongesteld, zijn over de hele wereld verzameld door een bijzondere vrouw, mejuffrouw Jeanne A.W. Warners (1899 - 1986).
Tot haar zesentachtigste struinde "de blauw dame"de kusten van alle wereldzeeŽn en oceanen af en sleepte de gevonden schatten in grote hutkoffers mee naar haar museum in Vledder.
Na haar dood is Miramar museum door een stichting in stand gehouden en voortdurend aangepast aan de eisen van de tijd. Miramar is uitgegroeid tot een modern museum, dat toch de intieme sfeer van het oorspronkelijke museum heeft weten te behouden.
Naast een documentaire over het leven van mej. Warners en een grootbeeld projectie van de zee, is er elk jaar een nieuwe (wissel)tentoonstelling over een bijzonder thema, waardoor een bezoek aan Miramar altijd boeiend en nooit hetzelfde is.

Winkelen en koffiedrinken.
In de serre of op het terras van het museum kunt u nagenieten met een drankje en/of iets lekkers.
De ruime museumwinkel (gratis toegang) biedt een grote keuze aan sieraden, bijzondere schelpen en fossielen voor de verzamelaar en tal van andere souvenirs.
Voor groepen (op afspraak) is er een speciale ontvangst met een aangepast programma mogelijk. Voor kinderen is er een vertelling en een speurtocht door het museum, leuk en leerzaam ook voor schoolexcursies, kinderfeestjes e.d. (op afspraak
).

Miramar is geopend
van april t/m oktober, in de kerstvakantie (behalve 1 e kerstdag en nieuwjaarsdag) en in de voorjaarsvakantie
dinsdag t/m zondag. Maandags gesloten dus, behalve paasmaandag en pinkstermaandag.
De laatste zaterdag in oktober wordt in Miramar de Schelpenmarkt gehouden.
Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Bereikbaarheid:
Miramar ligt in het prachtige landschap van Zuid West Drenthe en is te bereiken met het openbaar vervoer. Lijn 235 Connexxion van Steenwijk naar Borger v.v., uitstappen voor de deur of lijn 13 Q-buzz van Steenwijk naar Noordwolde (Fr.
) v.v., uitstappen in Frederiksoord, ong. 1 km. lopen naar museum.
Ruime parkeergelegenheid aanwezig.
Miramar zeemuseum Vledderweg 25, 8381 AB Vledder tel.: 0521 381300
www.miramar-zeemuseum.nl
Miramar is een zeldzaam voorbeeld van hoe een museum bestaan kan zonder subsidie!

Omgeving

Frederiksoord (3 km ZW).
De plaats dankt haar bestaan aan de 'Maatschappij van Weldadigheid', opgericht in 1818 om landlopers en andere paupers door ontginning van woeste gronden aan een beter bestaan te helpen. Van deze op dwang gebaseerde 'landbouwkolonie' zijn belangrijke delen bewaard gebleven.
Langs de Koningin Wilhelminalaan, de Van Naamen van Eemneslaan en de Majoor van Swietenlaan staat nog een aantal eenvoudige kolonistenwoningen.
Aan laatstgenoemde laan liggen ook hotel Frederiksoord (20) (ooit logement annex directeurswoning) en de voormalige tuinbouwschool (17) uit 1884-1888.
Het Huis Westerbeek (28) is een ouder landhuis uit 1766.
In het Klokkenmuseum (Majoor van Swietenlaan 7) is een grote collectie Noord-Nederlandse en buitenlandse klokken te zien alsmede horloges en andere tijdmeters uit de periode 1500-1900.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland