NORG, provincie Drenthe. Aardig Drents esdorp in schilderachtige omgeving, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland

Hervormde kerk
.
De goed behouden gebleven kerk stamt hoofdzakelijk uit de 13de eeuwen bestaat uit een eenvoudige romaanse zadeldaktoren, een schip met een vlakke houten zoldering en een rond gesloten koor. Het koor heeft koepelvormige gewelven. De gewelfschilderingen, waar slechts sporen van over waren, werden tijdens de restauratie (1969-1970) vernieuwd. De kerk bezit een gesneden preekstoel uit 1678 en een gebeeldhouwde lezenaar. Het dorpssilhouet wordt verlevendigd door twee molens, 'De Hoop' uit 1857 en 'De Noorderveld' uit 1878.

Andere bezienswaardigheden.
In het nabijgelegen Westervelde bevindt zich een zwaar gehavend hunebed.

Het huis Westervelde dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw. In 1804 werd er een schuur met een rieten wolfsdak aangebouwd. Voor het huis staat een leuk theekoepeltje.

De Norgerholt (ten zuiden van het dorp) is een zeer oud bosje, waarin volgens de overlevering oudtijds recht werd gesproken.

Omgeving:
Een
(2,5 km W).
De Zwartendijkster Schans is een rechthoekig verdedigingswerk uit de jaren 1593-1594, omgracht en voorzien van een bastion.

Zuidvelde (2 km Z).
De schilderachtige oude boerderij in de Asserstraat 78 dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de 17de eeuw, de schapenstal werd er in 1810 aangebouwd.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland