DIEVER, provincie Drenthe. Diever maakt deel uit van de gemeente Westerveld,  in het westen van de provincie, tussen de Steenwijker A en de Drentse Hoofdvaart. Toerisme is van belang vanwege de bosrijke omgeving: zandduinen, heide en vennen, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

Hervormde Kerk
.
De ingebouwde romaanse toren van de Pancratiuskerk op de Brink gaat terug tot de 9de eeuw, de tufstenen onderbouw werd later verhoogd met een bakstenen verdieping. Het koor is in de 14de eeuw vernieuwd, het schip in de 15de eeuw. De preekstoel is van omstreeks 1765. Vooral ruimtelijk maakt deze interessante dorpskerk grote indruk.

Museum Schultehuis (Brink 7).
Het in 1604 gebouwde huis was de woning van vele opeenvolgende schouten uit het geslacht Ketel (boven de deur is hun familiewapen te zien). Het museum bestaat uit de oude inrichting die in 1935 in de oorspronkelijke staat werd teruggebracht.

Andere bezienswaardigheden
Op de Brink staat een oude smederij
,
die soms nog in bedrijf is. NO van het dorp ligt een hunebed en in de omgeving daarvan enkele neolithische grafheuvels. In het nabijgelegen Oldendiever staan een paar aardige boerderijen en de stellingmolen 'De Vlijt' uit 1882.
Evenementen.
In juli en augustus vinden in het openluchttheater Shakespeare-opvoeringen plaats, waarin uitsluitend dorpsbewoners optreden.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland