BORGER - ODOORN, provincie Drenthe. Esdorp, vooral interessant door het elftal hunebedden in de directe omgeving. Het grootste van Nederland, de 'onbesuisde steenhoop', ligt aan de weg naar Bronneger, ten noorden van het dorp. Ondanks het zakken van twee dekstenen is het goed in zijn oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Er zijn in totaal nog 47 stenen over, waarvan er enkele omstreeks 20 ton wegen, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland

     
  
Tot deze gemeente behoren:
Borger, Bronneger, Bronnegerveen, Buinen, Buinerveen, Drouwen, Drouwenermond, Drouwenerveen, Eerste Exloërmond, Ees, Eesergroen, Eeserveen, Ellertshaar, Exloo ( hier zetelt het gemeentebestuur), Exloërveen, Klijndijk, Nieuw-Buinen, Odoorn, Odoornerveen, Tweede Exloërmond, Valthe, Valthermond, Westdorp en Zandberg.
 
Andere bezienswaardigheden.
De hervormde kerk
is een eenvoudig bakstenen zaalgebouw uit 1826 met een vierkante, uit kloostermoppen opgetrokken toren uit de 14de eeuw.
Op nr. 3 aan de Hoofdstraat
ligt een te bezichtigen boerderij uit 1691, aan
de Bronnegerstraat 12
het Hunebedmuseum "t Flint' n hoes'.

VVV BORGER-ODOORN
Grote Brink 2a,  -  9531 AL BORGER  -  T: 0599-234855, F: 0599-238217  -  E: vvv-borger@vvvdrentheplus.nl
VVV-AGENTSCHAPPEN 
Zuiderhoofdstraat 6,  -  7875 BX EXLOO  -  Hoofdstraat 9  -  7873 BB ODOORN
Openingstijden: Maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag: 9.30 uur tot 16.00 uur  -  Zaterdag: 9.30 uur tot 12.30 uur

Uit de gids "Borger-Odoorn aangenaam!" 48 pag.:
Vele geluiden
Oorverdovende stiltes, zingende vogels, blatende schapen, of misschien heel andere geluiden. Borger-Odoorn is een aantrekkelijke gemeente waar u volop rust en ruimte kunt ervaren, maar waar ook genoeg te doen is. Door de unieke ligging op de rand van de Hondsrug, kunt u letterlijk van het zand in het veen duiken. Het is een bijzonder landschap met 25 dorpen die elk hun eigen opmerkelijke eigenschappen en mogelijkheden hebben.

Slingerend en kronkelend
Eekhoorntjes die door de bomen slingeren, een verborgen ven of een kronkelend bospaadje. Behalve zand en veen kunt u ook genieten van maar liefst drie boswachterijen in de gemeente. Dit zijn de boswachterijen Gieten-Borger, Exloo en Odoorn. Ontdek het bos door de prachtige routes te wandelen, per fiets of met een paard te berijden. Misschien ziet u verscholen achter de bomen of op de heide wel één van de achttien hunebedden die Borger-Odoorn telt. Borger wordt ook wel dé Hunebed-hoofdstad genoemd, want het allergrootste hunebed van Nederland vindt u hier!

Ontdek GPS via uitgezette wandelingen!
GPS staat voor Global Positioning Systeem. Een GPS toestel communiceert met satellieten. Middels de satellietsignalen en de voorgeladen route laat het u weten welke kant u op moet. Er zijn 11 routes uitgezet in de gemeente. Een kenmerk is dat het rondwandelingen zijn tussen minimaal twee dorpen en dat de routes u door diverse gebieden laten lopen. Zo wandelt u in één route door zowel bos, heide, open- als bebouwd gebied. Ook zijn ze verkrijgbaar bij Bussemaker te Exloo.
Bij de uitbater krijgt u een korte maar bondige uitleg hoe om te gaan met het toestel waarna u uw struintocht kunt starten.

Hunebedhoofdstad Borger

Borger is van oudsher het centrum van hunebedden.
Enkele tientallen liggen in de directe omgeving waaronder het grootste van Nederland. Naast dit grootste hunebed staat het Hunebedcentrum. Hier wordt het verhaal verteld van de hunebedbouwers die 5500 jaar geleden de imposante grafmonumenten bouwden in het Drentse Landschap. Wij nodigen u uit om eens een kijkje te komen nemen in het mooie Borger. Pak eens een terras, wandel door het gezellige centrum of ga via één van de vele fiets- en wandelroutes het omliggende gebied verkennen. U kunt uiteraard ook meerdere dagen verblijven in Borger of omgeving. Er zijn allerlei accommodatievormen, variërend van hotel tot camping en van bungalowpark tot Bed & Breakfast.

Medio 2004 heeft de gemeente de cultuurgids met als titel Cultuur van eigen bodem uitgegeven.

Uit de gids blijkt dat de gemeente veel te bieden heeft op het gebied van kunst en cultuur. De informatie in de cultuurgids is opgedeeld in de kunstsectoren beeldende kunst, cultuurhistorie, dans, film, literatuur, media, muziek en theater.
In een oogopslag kunt u zien aan welke vormen van kunst en cultuur u zelf kunt deelnemen. Dit is met een rood 'vinkje' aangegeven.
De foto's in de cultuurgids voeren u langs de kunstwerken in de openbare ruimte van de gemeente.

Omgeving:
Drouwen
(2,5 km N). Hunebed uit de jonge steentijd (2700-2400 v.C.).

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland