HAVELTE, provincie Drenthe. Prachtig geheel in gaaf houtwallenlandschap (beschermd dorpsgezicht). In tegenstelling tot andere Drentse dorpen bezit dit statige dorp geen dorpsplein. Het gebied was vermoedelijk al 15 000 jaar geleden bewoond; gevonden vuurstenen gereedschap wijst erop, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

    
Hervormde kerk.
De interessante kerk ligt, geheel tegen de gewoonte in, buiten het dorp. De toren stamt volgens de inscriptie uit 1410 en heeft aan de zuidzijde een traptoren. Schip en koor ontstonden in de l5de eeuw door verhoging van een romaans gebouw, de kruisgewelven rusten op gebeeldhouwde kraagstenen.
De gesneden preekstoel is van 1663, het orgel (oorspronkelijk van 1819) is in 1897 uit Assen naar hier overgebracht.

Hunebedden.
De twee markantste hunebedden van Havelte liggen vrij op een open land. Een heeft een lengte van 19 m en bestaat uit 24 draagstenen en 10 dekstenen.

Overcinge.
Het gebouw was oorspronkelijk een 17de-eeuwse borg, die rond 1870 verbouwd werd tot een landhuis. De binnenplaats wordt omgeven door drie vleugels en een poortgebouw.

Andere bezienswaardigheden.
Op het Piet Soerplein vindt men nog markeerstenen, die vroeger de grenzen van iemands bezit aangaven.
Van de vele boerderijen van betekenis staan de mooiste in de Dorpsstraat en aan de Van Helomaweg; als bijzonderheid hebben ze hun bouwjaar op een uitgekraagd sieranker in de geveltoppen. Ze ontstonden voornamelijk tussen 1750 en 1850.

Omgeving
Uffelte
(3 km NO).
Het dorp, dat reeds in 1040 in een Utrechtse oorkonde vermeld werd, heeft zijn oude karakter goed bewaard.

Wapserveen (10 km N).
De hervormde kerk werd in 1803 in gotische stijl opnieuw opgebouwd met het materiaal van een afgebroken oude kerk, op een andere plaats. Op het kerkhof staat de enige houten klokkenstoel van Drenthe. In het dorp staan vele, door bomen omgeven boerderijen, meestal langgerekt van vorm en met het woongedeelte naar de weg gekeerd.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland