BROUWERSHAVEN, provincie Zeeland. Havenstad voor jachten, deel van de Nederlandse gemeente Schouwen-Duiveland, ontstaan rond 1300, maar steeds in de schaduw gebleven van het sterkere Zierikzee. Brouwershaven ligt in het noorden van Schouwen-Duiveland, aan het Brouwershavense Gat en de Grevelingen. De bebouwing rond de Haven en de Markt (ontstaan door demping in 1864) is tot beschermd stadsgezicht verklaard, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland

Stadhuis
.
Fraaie renaissancegevel uit 1599, met natuursteen bedekt; grondig gerestaureerd in 1890. In het achterstuk nog enige gotische fragmenten en (op de zolder) interessante gevangenishokken met oude inkrassingen op de houten wanden.

Andere bezienswaardigheden.
De in 1213 gestichte kerk (NH) aan de Markt dateert uit de 14de eeuw. Op het marktplein staat een standbeeld van de dichter en staatsman Jacob Cats, die in 1577 in Brouwershaven werd geboren. De walmolen is van 1724.

Omgeving:
Dreischor
(7 km ZO).
Karakteristiek dorp met omgrachte kerkbrink, waaraan prachtig bewaard gebleven woonhuizen rond de imposante gotische hervormde kerk uit de 14de en 15de eeuw staan.  

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland