BUREN, provincie Gelderland. Aangenaam Betuws stadje, gelegen aan de Korne, een zijriviertje van de Linge, met opvallend regelmatig middeleeuws stratenpatroon. De gemeente omvat de Asch, Beusichem, Buren, Eck en Wiel, Erichem, Ingen, Kerk-Avezaath, Klinkenberg, Maurik, Ommeren, Ravenswaaij, Rijswijk, Zoelen en Zoelmond en ligt in het westen van de Betuwe (Neder-Betuwe). Sinds het huwelijk van Willem de Zwijger met Anna van Buren (1551) is het graafschap bezit van het Huis Oranje Nassau, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland

† † †
  
St.-Lambertuskerk (NH).
De ruime driebeukige laatgotische kerk heeft een ingebouwde toren met mooie ingangspartij aan de westzijde, die in de 16de eeuw (waarschijnlijk door Alexander Pasqualini) in Italiaanse renaissancestijl verhoogd is. Op deze achtkant bouwde Pieter Post in 1665 een sierlijke bekroning. Geopend: dinsdag- t/m zaterdagmiddag geopend vanaf april tot oktober.

Koninklijk Weeshuis (Weeshuiswal 9).
Voornaam, gaaf bewaard bouwwerk in Hollandse renaissancestijl; na 1613 in opdracht van Maria van Nassau gebouwd. Thans Museum van de Koninklijke Marechaussee.

Stadhuis.
Bestaand uit een in 1554 gekocht huis, dat eerst in 1608 en later in 1739-1740 werd verbouwd. De in Lodewijk-XIV-stijl uitgevoerde kroonlijst en ingangsomlijsting alsmede het 17de-eeuwse dak met zijn torentjes geven het stadhuis het voorkomen van een voornaam herenhuis.

Verdedigingswerken.
De omwalling, die in de 19de eeuw iets werd verlaagd, is goed behouden gebleven. Aan de stadsmuur 'muurhuizen '. Aan de westzijde is de Huizer- of Kuilenburgse poort - in 1630 door Willem  van Soelen vergroot - als enige poort bewaard gebleven. Van het voormalige kasteel is niets meer over.

Andere bezienswaardigheden.
De Waag heeft een vroeg-19de-eeuwse houten zuilengalerij.

In de Rode Heldenstraat, Herenstraat en Voorstraat staan nog enkele gepleisterde woonhuizen met zijtrapgevels en kroonlijst langs de straat, die wellicht uit de 16de eeuw dateren.

De molen 'De Prins van Oranje' op de wal is van 1716. 

De voormalige Synagoge (Jodenkerkplein) werd in 1804 ingericht in een van de muurhuizen. Nu ruimte voor Kunst en Cultuur. Openingstijden: vrijdag-zaterdag-zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Musea in Buren:
Museum Buren & Oranje (gevestigd in het oude stadhuis, waar ook VVV kantoor is )
Openingstijden: Maandag t/m zaterdag 10.00 tot 16.30 uur. Zondag gesloten. Van april t/m oktober. Groepen op afspraak, het hele jaar door. November t/m maart: dinsdag, woensdag en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur.

Marechausseemuseum (gevestigd in het fraaie voormalige weeshuis)
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag 12.30 tot 16.30 uur Zaterdag, zondag en feestdagen 13.30 tot 17.00 uur
Vanaf april t/m oktober. Groepen op afspraak, het hele jaar door.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland