DOMBURG, provincie Zeeland. Maakt deel uit van de gemeente Veere. In de Romeinse tijd bevond zich hier een heiligdom van de godin Nehalennia, waarvan resten zijn teruggevonden. Van de 6de tot de 9de eeuw belangrijke handelsplaats. Sinds de 19de eeuw badplaats voor welgestelden, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland

    
Hervormde kerk, Stationsstraat.
Een eenvoudige l4de-eeuwse kerk. De bakstenen toren kan, zoals blijkt uit het steenformaat, nog uit het einde van de 14e eeuw dateren. De toren heeft in de bovenste geleding figuren in geglazuurde steen, die bij een bepaalde lichtval goed te zien zijn. Op deze dag mag de 38 meter hoge toren worden beklommen (ingang via het kleine torentje aan de zuidzijde). De oorspronkelijke 14e eeuwse kerk met de in de 15e eeuw aangebouwde noordbeuk brandde in 1848 af. Daarbij werd de in de kerk aanwezige collectie Nehalennia-stenen grotendeels verwoest. De restanten bevinden zich in het Zeeuws Museum in Middelburg.
Nehalennia is bekend van gevonden altaren bij Colijnsplaat en Domburg. De votiefstenen stammen van twee, in steen gebouwde tempels die men vond in de Oosterschelde. Dit was toen de hoofdmonding van de Schelde.

Marie Tak van Poortvliet Museum
Het museum organiseert voor- en najaarstentoonstellingen over het leven en werk van de Domburgse kunstenaarskolonie en de wisselwerking tussen de kunstenaars aan het begin van de twintigste eeuw (1900-1930) en hedendaagse Zeeuwse kunstenaars.
Adres: Ooststraat 10a, 4357 BE Domburg   -  Telefoon: 0118 – 58 46 18  -  e-mail: info@marietakvanpoortvlietmuseumdomburg.nl
De korenmolen
Weltevreden is een stenen grondzeiler; 1817.
Raadhuis.
Heeft een klokkentorentje uit 1567.

Andere bezienswaardigheden.
Een aantal 19de-eeuwse villa's, zoals het zeer stijlvolle 'Carmen Silva' (1887; Noordstraat 39) en het neoclassicistische Badhotel (1886; Domburgseweg.Omgeving
Aagtekerke
(3 km Z).
Karakteristiek ringdorp met als middelpunt de grotendeels 17 de-eeuwse hervormde kerk, met slanke 15de-eeuwse toren. Molen in de Molenweg is een zeskantige houten bovenkruier dateert van 1801. Het is een grondzeiler van het Zeeuwse type. De molen is enkele jaren terug vakkundig gerestaureerd.

Grijpskerke (9 km ZO). Kerkringdorp;
de Kanunnikenhof (Jacob Catsweg 1), oorspronkelijk uithof van de abdij van Middelburg, begin 17de eeuw landhuis van de dichterstaatsman Jacob Cats.

Kasteel Westhove (3 km 0).
Vlak voor Oost-Kapelle. In de 13de eeuw gesticht als lusthof van de abt van Middelburg. Twee hoektorens zijn 15de­eeuws, de rest is later sterk gewijzigd. In de oranjerie is een biologisch museum ondergebracht.

Westkapelle (8 km ZW).
De vuurtoren was ooit de toren van de 15de­eeuwse kerk. De Zeedijk werd al aangelegd in 1432-1458.
De toren kan worden beklommen.

De 38 meter hoge vuurtoren is de toren
van de in 1831 afgebrande Sint Willibrorduskerk die omstreeks 1470 werd gebouwd. In 1817 plaatste de Staat der Nederlanden een kustlicht op de toren. De kap werd verwijderd en de klokkenruimte werd verlaagd en ingericht als woonruimte voor de vuurtorenwachter.

In het Polderhuis Westkapelle
wordt een presentatie op een interactieve manier van de geschiedenis van het dijkdorp en haar bewoners getoond. Tweede Wereldoorlog is een belangrijk breekpunt in deze geschiedenis. Tevens museumwinkel, koffiecorner, terras en uitkijktoren. Adres: Zuidstraat 154-156, 4361 AK Westkapelle  - Telefoon: 0118 – 57 07 00  -  Website: www.polderhuiswestkapelle.nl

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland