HINDELOOPEN / HYNLIJPPEN, provincie Friesland. Het schilderachtige kleine Hindeloopen ligt op een landtong die aan drie kanten door het IJsselmeer omgeven is. In de 8ste eeuw was het plaatsje nog een kleine nederzetting, in de l4de eeuw werd het een belangrijke Hanzestad en in de 17de en 18de eeuw beleefde het een nieuwe economische bloei dank zij de scheepvaart, vooral op ScandinaviŽ. Van de Zweedse koning kreeg de stad verscheidene privileges. Omdat Hindeloopen geen eigen haven had, werden de schepen in Amsterdam bevracht. Het stadsbeeld wordt bepaald door de vele houten bruggen en de mooie commandeurshuizen, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

† † †
    
Hervormde kerk.
De uit de 17 de eeuw daterende verbouwing van een oudere kerk werd in de 19de eeuw nog een keer veranderd. De toren, gebouwd in Friese middeleeuwse trant, kreeg in 1724 de uit drie verdiepingen bestaande houten bekroning.
In deze kleine huisjes brachten de zeemans vrouwen de zomers door, terwijl de mannen op zee waren.

Sluishuis.
Het sluishuis werd opgericht in 1619 en kreeg in de 19de eeuw het houten klokkentorentje. Achter het huis bevindt zich de zgn. 'Leugenbank' uit 1785 met een reliŽf waarop voorstellingen van Petrus' visvangst.

Hidde Nijland Museum (Dijkweg 1).
In het voormalige raadhuis uit circa 1682 zijn documenten uit de geschiedenis van de stad en voorbeelden van plaatselijke kunstnijverheid en huisinrichting te zien.

Het Eerste Friese Schaatsmuseum (Kleine Weide 1).
Particuliere collectie schaatsen en sleden en rijk fotomateriaal dat alle Elfstedentochten in herinnering brengt.

Andere bezienswaardigheden.
Van de mooie huizen overal in het dorp verdienen vooral de huizen op Buren 12, Nieuwstad en Nieuwe Weide speciale aandacht.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland