LOENEN, provincie Utrecht. Karaktervol dorp aan de Vecht, die tussen Vreeland en Nieuwersluis vele door prachtig groen omgeven oude landhuizen bespoelt, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

† † †
    
Hervormde kerk.
Het oudste deel van de laatgotische kerk is het koor uit het midden van de 15de eeuw; schip en dwarsschip (in 1945 door brand verwoest maar weer opgebouwd) ontstonden in de 16de eeuw. De hoge, ranke toren met zijn twee omgangen (de oorspronkelijke balustraden werden rond 1700 vervangen) is van omstreeks 1500 en is een mooi voorbeeld van het Utrechtse, op de Domtoren geŽnte type.

Omgeving:
Abcoude
(12 km NW).
Goed geconserveerd dorp aan de samenvloeiing van Gein en Amstel. In het fraaie interieur van de hervormde kerk (14de/15de-eeuws) staan een bijzonder goed gesneden renaissancepreekstoel en een nog mooier koorhek (beide omstreeks 1540); aan de oostkant van het koor een interessante grafkapel uit 1727. De neogotische rooms-katholieke kerk door A. Tepe uit 1888 bezit een renaissanceorgel uit de 16de eeuw.

Baambrugge (8 km NW).
Vredig dorp met gaaf bebouwde dorpsstraat. Aan de Amstel staat de achthoekige molen 'Hoog en groenland' uit 1753.

Loenersloot (4 km NW).
Het voormalige middeleeuwse kasteel werd in de 19de eeuw ingrijpend verbouwd. Het omgrachte gebouw biedt een imposante aanblik. Daartoe draagt vooral de ronde, wellicht nog 13de-eeuwse verdedigingstoren bij.

Loenersloot (Loenen),
kasteel verbouwd en uitgebreid. Rupelmonde ontstond eind 17 de eeuw, Sterreschans is 18de-eeuws. Het Vreedehof uit 1749 heeft een schitterend rococohek van omstreeks 1760. De 18de-eeuwse Nieuwerhoek heeft bepleisterde gevels en zijgebouwen.

Nieuwersluis
(3 km ZW).
Langs de linkeroever van de Vecht ligt een aantal mooie landhuizen. Over-Holland dateert van 1676 en werd rond 1755

Vreeland (4 km N).
Een van de markante punten van dit schitterende dorp is de ophaalbrug over de Vecht. Door zijn Moorse vormen maakt een van de landhuizen langs de Vecht een curieuze indruk in deze omgeving. De hervormde kerk heeft een zware, in aanleg 13de-eeuwse toren, waaronder nog een cachot te zien is. Het eenbeukige schip, de twee dwarskapellen en het koor zijn grotendeels 15de-eeuws.

** Zoeken naar een accommodatiebestemming (1664) in Nederland
** Zoeken via Booking.Wereldwijd naar accommodatie in 71 landen.
** Waarom zouden we voor onze accommodatie kiezen voor Booking?