TERSCHELLING / SKYLGE / SKYLGERAL¬N, provincie Friesland. Aan afwisselend natuurschoon rijkste waddeneiland, al in de 6de eeuw bewoond. Wegens de goede rede twistappel voor Holland en Friesland; in 1615 aangekocht door de Staten van Holland. Tot in de 18de eeuw bloeitijd als handels- en vissershaven. Sinds 1942 hoort Terschelling bij Friesland, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

West-Terschelling.
Hoofdplaats van het eiland en aankomsthaven van de veerboot. Dit fraaie plaatsje is een aantal huizen met gevels uit de tweede helft van de 17de eeuw rijk, vooral aan de Commandeursstraat. Voor de ingangen hier en daar nog zgn. stoeppalen. De vuurtoren Brandaris uit 1594 is een van de oudste en hoogste vuurtorens in Nederland; tot 1920 werd er met echt vuur gewerkt. Bij helder weer is het licht tot op 40 km afstand zichtbaar. Het cultuurhistorisch Museum "t Behouden Huys' (Commandeursstraat 32) is gevestigd in een huizenrijtje uit 1668.

Formerum (7 km NO van West-Terschelling).
Hier werd omstreeks 1550 de zeevaarder Willem Barentsz. geboren, vooral bekend door zijn overwintering op Nova Zembla in 1596-1597. Aan de westelijke en zuidelijke rand van het dorp staan nog enkele boerderijen, gedeeltelijk nog met 18de-eeuwse gevels.

Hoorn (9 km NO van West-Terschelling).
Het noordelijke deel van de hervormde kerk dateert vermoedelijk uit de 12de eeuw, in de tweede helft van de 13de eeuw werd het koor toegevoegd. Aan de zuidzijde een mooie gotische ingang. De forse toren kreeg zijn spits pas in de 19de eeuw.

Midsland (5 km NO van West-Terschelling).
Het plaatsje, gebouwd rondom het kerkhof en een daarop uitkomende hoofdstraat, telt nog enkele panden met 18de-eeuwse gevels. Op het oude Strieper kerkhof ten zuidwesten zijn nog enige 17de-eeuwse grafstenen te vinden.

Uw accommodatie op Terschelling
kunt U goed boeken via Booking.Terschelling. Er zijn 15 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden:
West-Terschelling  -  West aan Zee   -    Lies  -   Kaart   -    Oosterend  -   Hoorn