WORKUM / WARKUM, provincie Friesland. Ontstaan eind 13de eeuw aan de (in 1875 gedempte) Wijmerts. Het stadje kwam in de 15de eeuw tot grote bloei. Workum was, net als Staveren en Hindeloopen, door levendige handel met de Oostzeelanden verbonden. In de 15de eeuw werden hier munten geslagen. Belangrijk was ook de handel met Londen in levende palingen, waarvoor Friese vissers eigen ankerplaatsen aan de Theems hadden. In de 17de eeuw verzandde de haven en kwam er een eind aan de welvaart. Mede daardoor heeft het prachtige stadje zijn oude kern gaaf bewaard, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

     
    
Grote Kerk of St.-Gertrudiskerk
(NH).
Een grootscheeps opgezette kerk met onvoltooid schip en onvoltooide toren. Het oudste deel is het koor, waaraan midden 16de eeuw het driebeukige schip werd toegevoegd. Inwendig is de kerk licht en ruim. Ze bezit een rijkversierde preekstoel uit 1718 met een bijzonder mooie trap en een koperen lezenaar, resten van het koorhek uit 1569, een eveneens rijkversierde herenbank en een orgel uit 1697. In de zijbeuken staan acht beschilderde doodsbaren voor leden van de gilden.

Stadhuis.
Het in aanleg gotische gebouw werd in 1727 verbouwd en van een nieuw dak voorzien. De deftige 18de-eeuwse voorgevel is versierd met een rijke ingangspartij en vensterbekroningen. De vorm van het bordes dateert pas van de restauratie in 1952. De raadzaal is met goudleder behangen en heeft een gestuct plafond met allegorische voorstellingen uit 1773 en een rococoschouw met een oudere beschildering.

Waag.
Het charmante vrijstaande gebouwtje op de Markt werd in 1650 gebouwd door een plaatselijke bouwmeester uit helderrode baksteen en blokken zandsteen. Voor de ingang een afdak op zes Dorische kolommen. Tegenwoordig is hier het museum 'Warkums Erfskip' gevestigd.

Jopie Huisman Museum (Noard 5).
Geheel gewijd aan de in Workum geboren koopman Jopie Huisman, die als realistisch schilder ook buiten de provinciegrenzen populair werd.

Andere bezienswaardigheden.
De Doopsgezinde vermaning (Noard 102)
is een schuurkerk uit 1694. Aan het Sūd, Noard en Dwarsnoard een aantal oude gevels: trap- en halsgevels, soms met mozaļekfriezen versierd.
De rooms-katholieke kerk, door A. Tepe (1876-1877), heeft nog de oorspronkelijke neogotische inventaris.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland