CALDAS da RAINHA. Is een kuuroord, dat in het leven werd geroepen door Leonor de Bragança, echtgenote van koning Joáo I. Naar overzicht Lisboa e Vale do Tejo. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.

    
In 1484 was zij op weg van Lissabon naar Batalha toen zij boeren in de buurt van Óbidos
in kwalijk riekende zwavelbronnen een bad zag nemen om van hun spierpijn verlost te worden. De koningin volgde hun voorbeeld en voelde direct hoeveel weldaad haar door reuma geteisterde lichaam hiervan ondervond. Een jaar later verkocht zij haar juwelen voor de bouw van een kurhaus en het in exploitatie brengen van de zwavelbronnen, 37° C. Caldas da Rainha (= warme bronnen van de koningin) kende, zoals alle Europese kuuroorden, een bloeiperiode aan het eind van de vorige eeuw. Rond het sanatorium van Leonor, dat in de 18e eeuw geheel werd gerestaureerd, ontstond een fraai park.

Museu de José Malhoa 
In één van de gebouwen is het Museu de José Malhoa  ingericht. Het werk, vooral portretten, van de volksschilder José Malhoa, 1855-1933,  is realistisch, levendig en helder van kleur. Een voorbeeld hiervan is Laatste ondervraging van de markies van Pombal. Behalve van Malhoa zijn in dit museum ook werken van andere schilders, zoals Carlos Reis en Sousa Lopes, de karikaturist Bordalo Pinheiro en beelden van Soares dos Reis te be wonderen.

Igreja de Nossa Senhora do Pópulo in Caldas da ReinhaIgreja de Nossa Senhora do Pópulo
In het hart van het stadje staat de vroegere kapel van het kuurgebouw, de Igreja de Nossa Senhora do Pópulo, die gebouwd werd door de manuelino-architeet Boitaca. De azulejos met blauwe en gele tinten dateren van de 16e en 17e eeuw. De klokkentoren is achthoekig. Interieur: gotisch doopvont, 14e eeuw, 17e-eeuwse azulejos en een drieluik van Cristóváo de Figueiredo.

Keramiek
Van oudsher is Caldas da Rainha bekend door zijn keramiek. De karikaturist Rafael Bordalo Pinheiro, maar ook anderen, hebben veel bijgedragen tot deze faam. Enige fabrieken en kleine werkplaatsen zijn open voor bezoekers, onder meer die in de Rua Bordalo Pinheiro, met museum. Bordalo Pinheiro maakte onder andere het beeldje Zé Povinho, een karikatuur van het Portugese volk. Andere keramiekmusea zijn: Museu António en het Museu de Cerámica in dezelfde straat (Rua Dr. I. Amado.
De Feira Nacional da Cerámica
wordt van 4 tot 12 juli gehouden. Mooie Jugendstil-huizen staan op het Praça 5 de Outubro en in de Rua do Sacramento en de Rua Camaes.
De arena wordt alleen op 15 augustus, Maria Hemelvaart, gebruikt.
 
Markt
Op Praca da República wordt elke ochtend een groente- en fruitmarkt gehouden.

Omgeving
De N360 leidt naar het badplaatsje Foz do Arelbo en het Lagoa de Óbidos, een grotendeels verzande baai. Het waterniveau van het meer wordt heel duidelijk bepaald door Estremadura Óbidos het ritme van eb en vloed. Bij opkomend water stromen honderden palingen mee naar binnen, een eldorado voor de sportvissers. Een goed overzicht over de Lagoa en Óbidos heeft u vanaf de top van de Serra do Bouro, 160 m, ten noorden van Foz do Arelho.

Specialiteit
Cavacas, is een soort schuimgebak in lagen.

Tourist Office of Caldas da Rainha
Rua Engenheiro Duarte Pacheco - 2500 Caldas da Rainha - Tel. _351.262 839 700  

Câmara Municipal
Praça 25 de Abril, 2500 - Caldas da Reinha. - Tel.: +352.262.839.799 - Fax: +351.262.839.726 - E-mail: turismo@caldas-rainha.pt 
   
Informatie
* Mapa da Cidade Caldas da Rainha, geeft een stadsplattegrond en nuttige adressen.
* Caldas da Rainha, Cidade das Artes is dé folder voor de stad.
* Tourist Accomodation Guide geeft adressen voor verblijfmogelijkheden.
* Oeste The West Tourisn Region, Natural Tourism, vertelt welke mogelijkheden er zijn voor natuur vakanties. 
* Oeste Cultural History and Patrimony, geeft een aantal streekmusea. 

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Portugal. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.