CASTELO BRANCO. Deze voormalige hoofdstad, 375 m, van de provincie Beira Baixa dankt zijn naam aan de Witte Burcht, een kasteel dat door koning Dinis werd gebouwd, maar nu is verdwenen. Naar overzicht Regio Beiras. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.

 
    
Castelo Branco, Jardim Episcopal.Het is een markante en gemoedelijke plaats
met schilderachtige steegjes en burgerhuizen uit de 16e t/m de 18e eeuw, omringd door een zee van olijfbomen in de omgeving. Op maandag wordt er een grote streekmarkt gehouden waar landbouw- en kunstnijverheidsproducten worden aangeboden. Behalve door de geitenkaas, honing, olijfolie en het gebak pão-de-ló is Castelo Branco beroemd om zijn colchas, op linnen geborduurde spreien in felle kleuren.

Het belangrijkste cultuurhistorische monument van de stad ligt in het noordelijke stadsdeel:
Jardim Episcopal
Dit is een in de 18e eeuw terrasgewijs in de barokmaniëristische stijl aangelegde bisschoppelijke tuin. Alle attributen van deze stijl zijn aanwezig: buxushagen, cipressen in piramidevorm, azulejos, bloemperken, waterpartijen, engelen en beelden van kerkvaders en allegorische voorstellingen: maanden, jaargetijden, tekens van de dierenriem en een grote sortering deugden.
De voornaamste attractie is de trap
met verweerde beelden, die het hoge deel van de tuin met het lagere verbindt en over de weg heenloopt. Op de ene trap staan de beelden van de twaalf apostelen en die van de vier evangelisten en op de andere de Portugese koningen die tot dan toe geregeerd hadden en één koningin, Isabel. Illustratief voor de afkeer die men had voor de koningen tijdens de Spaanse overheersing (1580-1640) is dat deze drie koningen met het gezicht naar buiten gekeerd en aanzienlijk kleiner zijn afgebeeld. Op de sokkels staan de namen en de soms historische en soms verzonnen bijnamen van de koningen.

Museu Francisco Tavares Proença

In het voormalige bisschoppelijke paleis uit 1726 is het Museu Francisco Tavares Proença, Rua Frei Bartolomen da Costa, ingericht. De collectie bestaat uit: archeologische vondsten uit de gehele provincie, onder meer uit Egitania, Idanha-a-Velha, Fratel en São Martinho, alsmede 16e-eeuwse Vlaamse gobelins, Portugese meubelen, 15e- 16e-eeuwse Portugese schilderijen, o.m. een portret van Petrus van de School van Viseu dat wordt toegeschreven aan Vasco Fernandes,  en een aanzienlijke verzameling colchas. Aan het museum is ook een werkplaats voor het vervaardigen van colchas verbonden.
Tegenover het museum
staat een 16ec-eeuwse pelourinho in manuelinostijl, een gedraaide zuil met op de top een kruis en een kroon van zeewier.

Centrum
In het centrum van de stad, op het Praça Lufs de Camões, bevindt zich het 17e-eeuwse Paços do Conselho met een buitentrap en een arcadegalerij, alsmede delen van de middeleeuwse omwalling.

Aan de westrand
Op een heuvel aan de westrand van de stad ligt de ruïne van een burcht van de Tempeliers, 14e eeuw, en de Igreja de Santa Maria do Castelo, gerestaureerd in de barokperiode. Een trap voert naar de Miradouro de São Gens, van waaraf u neerkijkt op de stad en de ommelanden, onder andere op de hoogvlakte van Alto Alentejo in het zuiden.
 
Ongeveer 5 km ten oosten van de stad
ligt de gotische bedevaartkerk Nossa Senbora de Mercoles

Câmara Municipal de Castelo Brancoo
Alameda da Liberdade 6000-074 Castelo Branco. - Tel.: +351.272.330.339 - Fax: +351.272.330.350 - E-mail: turismo.cmcb@mail.telepac.pt   - E-mail: camara@cm-castelobranco.pt
 
Informatie
* Mapa da Cidade is een goede plattegrond van de stad.
* Jardim do Paço Episcopal is een foldertje van de bezoekerswaardige bisschoppelijke tuin.

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Portugal. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal. 
.