MADEIRA, voorbode van de weelderige tropische gebieden. Naar stedenlijstaz Portugal. Zie ook eens Spectaculaire natuur op Madeira. Naar uw accommodatie. Maak uw keuze:

Câmara de Lobos    Curral das Freiras    Funchal    Machico    Porto Moniz    Terreiro da Luta    Porto Santo    Festiviteiten    Ambacht    Informatie    Gastronomie
 

    
Tussen het groen van de bergen en het blauw van de zee op 1000 km ten zuidwesten van Lisboa en op 800 km. van de Afrikaanse kust is Madeira al een voorbode van de weelderige tropische gebieden.
De archipel ontdekt in 1419 door Portugese zeevaarders, bestaat uit de eilanden Madeira, de grootste, met als hoofdstad Funchal, Porto Santo en twee groepen onbewoonde eilanden de Desertas en de Selvagens, waar veel zeevogels nestelen.

Klimaat
Een bijzonder klimaat (tussen de 16°C en de 25°C – 61°F en 76°F) en de legendarische schoonheid van de natuur maakten al vroeg van dit eiland en toevluchtsoord bij uitstek voor rust en ontspanning.

Madeira wonderschoonTegenwoordig vergemakkelijken twee  internationale luchthavens
de toegang tot de eilanden en de verbinding van Madeira met Porto Santo. De kronkelige wegen van Madeira zijn interessant op zichzelf, om de indrukwekkende landschappen van bomen, ravijnen en watervallen. Vanaf de zee gezien is Madeira een onvergetelijk spektakel: om haar steile hellingen van de top van de bergen naar de dalen, om de dichtbegroeide exotische vegetatie in terrassen.

Andere troeven die het eiland het hele jaar door aantrekkelijk maken
zijn de tropische bloemen en vruchten, de aangename temperatuur van het water en van de natuurlijke zwembaden, de rijkdom van het historisch cultuurgoed, de luxueuze hotels en het bruisende leven van Funchal (met bars, discotheken en een casino).
Madeira
is ook de benaming van de beroemde wijn die al meer dan vier eeuwen zijn naam en de smaak van zijn moedereiland over de wereld verspreidt.

MadeiraEILAND MADEIRA
Câmara de Lobos
De vissershaven met zijn gekleurde bootjes is één van de gezichten die Winston Churchill vanaf zijn terras kon zien wanneer hij hier in de jaren vijftig kwam schilderen.
De belangrijkste monumenten:
S. Sebastião-moederkerk (16e eeuw), Nossa Senhora do Calhau-kapel (15e eeuw) en het S. Bernardino-klooster (15e, 18e – 19e eeuw). In de omgeving liggen Cabo Girão en Estreito da Câmara de Lobos, het productiecentrum van Madeirawijn.

Curral das Freiras

Gelegen in de krater van een sinds lang gedoofde vulkaan, staat in dit dorp, in de diepste vallei van het eiland, de Santa Clara-klooster (16e eeuw) waar de nonnen kwamen schuilen voor de piraten die regelmatig het eiland Madeira plunderden.

Funchal

Hoofdstad van het eiland met huizen en tuinen die langs de berghellingen tot aan zee afdalen.
Religieuze architectuur is alom aanwezig:
de kathedraal (15e eeuw), met een Manuelijnse kansel; de kerken Carmo (17e eeuw); Santa Maria Maior (barokke gevel, 16e -17e eeuw); S. Paulo (15e eeuw); S. Pedro, met fraaie azulejos (16e, 18e eeuw); S. Roque (18e eeuw); Monte (18e eeuw) de kerk van de Colégio, met azulejos en barok houtsnijwerk; de kerk van het Santa Clara-klooster (15e eeuw, met azulejos uit de 17e eeuw); de Recolhimento do Bom Jesus-kerk (17e eeuw) en de kapellen Santa Catarina (15e-17e eeuw), Corpo Santo (15e-17e eeuw) en Consolação (16-19e eeuw).
Wat civiele architectuur betreft zijn het vermelden waard:
de Paços do Concelho (18e eeuw), het Alfândega-gebouw, het paleisfort S. Lourenço (beide 16e eeuw) en de forten Pico en S. Tiago (17e-18e eeuw).

Relevante musea:
voor religieuze kunst (met Vlaamse en Portugese schilderkunst uit de 16e eeuw en juwelen en beelden), van de Quinta das Cruzes (meubilair en decoratieve kunst), Vicente (fotografie) en het huismuseum Frederico de Freitas. Bewonder ook de verschillende tuinen (in het bijzonder de botanische) en de landgoederen (bijvoorbeeld in een uitstapje in de karakteristieke ossenwagens).

Machico

In deze historische stad aan de kust kunt u de moederkerk bezichtigen (15e eeuw, mooie schilderijen en azulejos) de kapel Nossa Senhora dos Milagres, de bron S. Roque en de forten Nossa Senhora do Amparo en S. João Baptista (17e  eeuw).

Terreiro da Luta

Vlakbij de kerk Igreja do Monte ligt een belvédère over Funchal waar u een onvergetelijk avontuur kunt beginnen: de afdaling in een rieten slee de caminho de cesto do monte, die door twee mannen wordt bestuurd door de steile weggetjes naar de hoofdstad.

Porto Moniz
Kuststadje, beroemd om natuurbaden in het vulkanisch gesteente. Als u de weg naar S. Vicente volgt, zult u versteld staan van de schoonheid van de weg langs de kust, tussen afgronden, door tunnels en langs watervallen.

Karakteristieke huizen in SantanaSantana 

Pittoresk gehuchtje waar u karakteristieke driehoekige huizen met rieten daken kunt bewonderen. U kunt te voet wandelen naar de Cova da Roda, de Queimadas.

Gastronomie
Zwaardvis en schaaldieren - Vlees aan het spit - Tonijnbiefstuk - Gebakken máis - Zoet honinggebak - Wijn: madeira, verdelho en malvasia - Likeur

Andere plaatsen op Madeira
Cabo Girão, Calheta, Camacha (centrum voor ambachtelijke kunst), Pico do Areeiro, Paul da Serra (bron met 25 watervallen, waarvan de hoogste ongeveer 100 m. meet), Ribeira Brava, Santa Cruz, Santo António da Serra (golf, S.Jorge en S. Vicente.

Het eiland Porto Santo
Met zijn 9 km lange strand heeft dit paradijselijke eiland Vila Baleeira als centrum.
Bezoek: het huis van Christoffel Columbus (15e eeuw), het fort S. José (18e eeuw) en de moederkerk (15e  eeuw).
Andere interessante plaatsen: Ponta da Calheta en Pico da Atalaia, Pico do Castelo en Pico do Facho.

Festiviteiten
Bloemenfeest - Funchal, april -
Feest van S Pedro - Ribeira Alva, juni
Muziekfestival - Funchal, juni
Feest van Nossa  Senhora do Monte - Terreiro da Luta, augustus
Feest van S. Silvestre - Funchal, 31 december

Ambacht
Borduurwerk en tapisserieën  - Vlechtwerk (manden, meubilair)  - Leren met rood afgezette laarzen

Informatie
Direcção Regional do Turismo - Avenida Arriaga, 18  - 9004-519 Funchal  - Tel.: (091) 229057  - Fax: (091 232151 - E-mail: drtpromarketing@mail.telepac.pt

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene boeken en informatie over Portugal.