MONSANTO DA BEIRA. Het meest Portugese dorp van het land. Deze eretitel werd in 1940 na een competitie aan Monsanto, 758 m, toegekend. Andere dorpen als Monsaraz en Miranda do Douro hebben misschien net zoveel of meer rechten op deze eervolle vermelding. Naar overzicht Regio Beiras. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.

MonsatoMonsanto is een dorpje met een speciale sfeer.
De bij de titel behorende trofee, een zilveren weerhaan, glanst trots op de klokkentoren. Het dorp ligt op een rotsachtige hoogte, die eenzaam oprijst uit de vlakte, diep in het binnenland bij de Portugees-Spaanse grens. Nauwe kronkelstraatjes klimmen omhoog. Aan die steegjes verdringen zich in wanorde de schots en scheef gebouwde huizen van grof opgestapelde granietsteen - sommige zonder voegwerk - met balkonnetjes, wapenblazoenen en manuelino-venster- en deuromramingen. Een aantal woningen is zelfs in de rotsen uitgehouwen. De naam stamt van mons sanctus, heilige berg. De Keltiberiërs hadden reeds een nederzetting, een citânia, op deze rots, de Romeinen volgden hun voorbeeld en de eerste koningen van Portugal bleven niet achter. Dat dit een juiste keuze was, bleek door de eeuwen heen: Moren, Castiliërs en Franse belegeraars moesten de onneembaarheid van de vesting accepteren.

Festas das Cruzes
De jaarlijks op één van de eerste dagen van mei gehouden Festas das Marafonas of Festas das Cruzes herinnert aan zo'n middeleeuws beleg. Jonge meisjes gooien met bloemen gevulde kruiken over de muur van het kasteel en de ouderen zingen en dansen met speciale poppen, marafonas, die volgens hen bescherming bieden tegen het kwade. Tijdens een beleg gooiden de inwoners van het kasteel hun enige voedsel, een vet jong kalf, naar beneden om aan te geven dat het uithongeren totaal zinloos zou zijn. De vijand droop af in de overtuiging dat de inwoners nog over immense voorraden moesten beschikken. Door alle belegeringen is van de trotse burcht slechts een ruïne overgebleven. Dat u hier een schitterend panorama heeft, is zeker. Aan de voet van de berg liggen de schamele resten van een Romaanse kluizenaarscel.

Omgeving
Termas de Monfortinho
Zo'n 23 km ten oosten van Monsanto ligt Termas de Monfortinho, 350 m, een mondain kuuroord, voor lever- en huidaandoeningen aan de Rio Erjas. De dichtstbijzijnde grensovergang naar Spanje is Segura, 249 m.

Idanha-a-Velha
Ten zuiden van Monsanto ligt Idanha-a-Velha, tijdens het Luso-Romeinse en Visi-gotische tijdperk bekend onder de naam Egitania en tot het eind van de 12e eeuw een belangrijke bisschopszetel. De aanvalsdrift van de Moren liet het stadje in de 8e eeuw in puin achter. Resten van een vroegchristelijke basiliek en een bisschoppelijk paleis, Romeinse zuilen en een brug over de Rio Ponsul en Visigotische fundamenten zijn alles wat overbleef. De laatste jaren wordt getracht de archeologische opgraving beter toegankelijk te maken voor het publiek. Het ooievaarsnest in de toren is van deze tijd.

Idanha-a-Nova
Richting Castelo Branco ligt Idanha-a-Nova, een landbouwgemeente. Er staan enkele 17e-en 18e-eeuwse herenhuizen, de gotische kerk heeft een renaissanceportaal en de burcht werd in de 12e eeuw door de tempeliers neergezet.
In de Rio Ponsul is een stuwmeer gevormd, het Barragem da Idanha, waarop watersport mogelijk is.

Penamacor
Ten noorden van Monsanto ligt Penamacor, 574 m, dat gezien zijn ligging logischerwijs ooit een middeleeuwse burcht had en dat verder een kerk met manuelino-portaal en een pelourinho van dezelfde kunststroming te bieden heeft.
Schuin boven Penamacor ligt het kleine Reserva Natural da Serra da Malcata, een stukje ongerepte natuur waar de lynx nog huist. Aan de rand van het park ligt het kleine Barragem da Meimoa.

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.