PENICHE. Bij de vissersplaats Peniche wordt de bijna kaarsrechte kustlijn van de Costa de Prata onderbroken door een grillig gevormd schiereiland, dat met het vasteland verbonden is door een 800 m brede en 2 km lange landtong. Naar overzicht Lisboa e Vale do Tejo. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.
 

Peniche, BerlengaDe voormalige vestingstad Peniche ligt aan de zuidkant van het schiereiland.
Het Forteleza op het havenhoofd, dat in zijn huidige vorm dateert van de 17e eeuw, bouwmeester Filippo Terzi, moet oorspronkelijk veel ouder zijn geweest. Dit fort was tijdens de dictatuur van Salazar de belangrijkste gevangenis waar de politieke tegenstanders van het regime werden opgeborgen. De communist Alvaro Cunhal zat hier ongeveer 10 jaar vast. De cellen zijn voor bezichtiging opengesteld en via documenten, foto's en geënsceneerde situaties wordt op de gruwelijke omstandigheden gewezen. Het museum heeft ook een collectie schelpen en voorbeelden van de kantklos- en keramieknijverheid.
Peniche is een belangrijke vissershaven: rommelig, levendig en rijk aan sfeer. Rond de haven, het Largo da Ribeira en de met palmen omgeven Jardim Público, speelt zich het dagelijks leven van de vissers af. Vooral de binnenkomst van de vissersboten in de ochtenduren en de visafslag in de middag zijn een aardig schouwspel. De gevangen sardientjes worden direct op de houtskoolgrill buiten voor consumptie gereed gemaakt.
 
Bezienswaardig
zijn de kerken Misericórdia met een plafond bestaande uit houten panelen en beschilderd met Bijbelse voorstellingen, de São Pedro met een zwaar houten tonggewelf en de Ajuda waar alle wanden bekleed zijn met azuleos. 

Van het strandleven kunt u genieten op stranden/badplaatsen van
Praia   Norte met waterpretpark, Praia de Peniche, Praia da Consolação, Praia de Baleal, Praia de Sáo Bernardino en Praia da Area Branca.

De uiterste westpunt van het schiereiland wordt gevormd
door Cabo Carvoeiro op 3 km afstand van Peniche. Steil rijzen rotsen uit zee op en de wind heeft vrij spel. Je kunt er  een wandeling van anderhalf uur maken. Er staat een 45 m hoge vuurtoren en je ziet er gigantische rotsnaalden.  De grotten, ontstaan door het spel van wind en golven, werden al in de prehistorie bewoond. Voor de kaap ligt een klip die Nau dos Corvos (= Ravenschip) wordt genoemd.

Remédios
In de buurt van de kaap ligt Remédios. De gelijknamige bedevaartkerk is met 18e-eeuwse blauwe azulejos bekleed en op het plafond vindt u een afbeelding van de Hemelvaart. De processie vindt op de derde zondag van oktober plaats. Votiefgiften en foto's van omgekomen zeelieden tonen de relatie tussen mens en zee. Het uitsteeksel in het noordoosten van het schiereiland heet Papoa. Hier ziet u een windmolen en de ruïne van een ander fort, Forte de Luzo.

Rotsachtige Berlengas-eilandenIlhas Berlengas  
Vanuit de haven van Peniche vertrekt in juli en augustus driemaal per dag een boot naar de Ilhas Berlengas, een bijna onbewoonde eilandengroep ten noordwesten van de Cabo Carvoeiro. Alleen op het hoofdeiland Ilha Berlenga leven permanent vissers. Dit eiland, 1,5 km lang en 800 m breed, is een kale, roodachtige, granieten rots die 90 m uit de oceaan oprijst.
De grootste attracties zijn de vele grotten en rotspartijen
en de onderwaterfauna. Bootexcursies brengen u naar de Gruta Azul, = blauwe grot; zo genoemd door de weerkaatsing van het water op de wanden, en door een 70 m lange tunnel, de Furado Grande, die eindigt in een smalle kreek, de Coya do Sonho, = grot van de droom. Het eiland is een eldorado voor hengelaars, zeevissers en onderwatersporters. Er zijn roeiboten te huur. Op het eiland zelf is een wandeling mogelijk naar de vuurtoren, een kleine beschutte baai, en naar de westkant. Het eiland is een vogelreservaat, zeemeeuwen en eidereenden; vogelwachters houden toezicht. Het 17e-eeuwse fort bij het haventje is tot de Pousada Abrigo de Pescadores verbouwd.
Voor kampeerders is een camping aangelegd.
Via een landengte is Peniche verbonden met het vaste land. Fortaleza, in de tijd van Salazar een beruchte gevangenis, beheerst de stad. Nu is er een museum in gevestigd. In de wijk Bairro dos Pescadores wonen de vissers in kleine lage huisjes. Vissersleven speelt zich af aan de Ribeira-kade in de havenwijk, op de wallen en in de met  palmen omgeven Jardim Publico.

Torres Vedras
Niet aan zee, maar 10 km van de kust verwijderd, ligt Torres Vedras, een wijnbouwstadje van historische betekenis in het dal van de Rio Sisandro. In het begin van de 19e eeuw was Torres Vedras een belangrijke schakel in de keten van fortificaties rondom Lissabon. Deze defensielinie (40 km lang) van de Portugees/Engelse troepen onder de latere hertog van Wellington hielden de Franse bataljons van Masséna tegen. Nadat de Fransen een half jaar gewacht hadden, gaven ze het beleg op en werden ze tot diep in Spanje opgejaagd.

Bezienswaardig zijn de ruïne van het kasteel,
de gotische fontein en de Igreja de Sáo Pedro met een manuelino-portaal en 16e-eeuwse azulejos.

Het Museu Municipal
heeft een veel omvattende collectie: archeologie, 16e-eeuwse schilderkunst, keramiek, azulejos en religieuze kunst.

Ericeira
Is de zuidelijkste vissers- annex badplaats van de Costa de Prata en één van de drukste, maar ook gezelligste. De entourage van blinkend witte huisjes met rode pannendaken en bloembakken, gezellige pleintjes met terrasjes, en de vele restaurantjes en bars heeft iets weg van die van de badplaatsen in de Algarve. Het strand is klein, maar bijzonder geliefd bij de surfers door de sterke branding. Er is een kleine baai, waar een deel van de vissersvloot ligt en de vissers hun hebben en houwen onderhouden. Een aantal scheepjes moet zijn toevlucht nemen tot het aangrenzende strand. Ericeira is beroemd door zijn kreeftkwekerijen, maar ook andere vis- en schelpdiersoorten zijn in de talrijke restaurants te verorberen. De laatste Portugese koning, Manuel II, vluchtte in 1910 vanuit deze plats naar Engeland waar hij tot zijn dood bleef wonen.  

Posto de Turismo de Peniche
Rua Alexandre Herculano - 2520 - Peniche - Pt.  -  Tel./ Fax:  +351.262.789.571.
E-mail: turismocmp@sapo.pt   
 
Região de Turismo do Oeste
Rua Direita - 2510 Obidos Pt.  -  Tel.: +351.262.959.296 - Fax: +351.262.959.770
E-mail: r.t.oeste@mail.telepac.pt  
  
Informatie
* Penische, Mapa Turístico is een goede plattegrond
* Tourist Accomodation Guide geeft adressen voor verblijfmogelijkheden.
* Oeste The West Tourisn Region, Natural Tourism, vertelt welke mogelijkheden er zijn voor natuur vakanties. 
* Oeste Cultural History and Patrimony, geeft een aantal streelmusea; 

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Portugal. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.