PORTIMÃO. Drie kilometer landinwaarts aan de rechteroever van de Rio Arade ligt deze levendige havenstad  met zijn talrijke visconservenfabrieken, tonijn en sardines,  visafslag, markten en scheepsbouwwerven. De visserijvloot is de grootste van de Algarve. Naar overzicht Algarve. Naar stedenlijstaz Portugal

Zicht op PortimaoDe dagelijkse vismarkt wordt gehouden aan de voet van de 337 m lange ijzeren brug, die Portimão verbindt met Ferragudo. Deze smalle brug  zat doorlopend verstopt doordat de Nl25 er overheen liep. Er is nu een nieuwe brug.

Er is verondersteld dat Portimão in de 3e eeuw v. Chr.
door de Carthaagse veldheer Hamilcar Barcas, de vader van de beroemde Hannibal, gesticht werd. De Romeinen gaven het de naam 'Portus Magnus', grote haven. Een stichting in de 8e eeuw v. Chr. door de Fenicïers zou echter ook mogelijk kunnen zijn. De aardbeving van 1755 heeft hier behoorlijk huis gehouden, zodat de oorspronkelijk de gotische parochiekerk in de 18de  eeuw grotendeels herbouwd moest worden. Te zien is nog een eenvoudig manuelino-portaal en de Dorische zuilen die het houten plafond dragen.

De 19de eeuwse blauwwitte 'azulejos' op de banken in het park Largo 1ste Dezembro
verhalen aspecten van de historie van Portugal. Cultuurhistorisch mag er dan niet zoveel zijn, maar de bedrijvige haven is een attractie op de zichzelf. Het binnenhalen van de vangst, waarbij de vis in kleine mandjes naar de vangers op de kade wordt gegooid, het boeten van de netten en de visafslag met zijn loven en bieden is een boeiend schouwspel. De inwendige mens kan gelaafd en gespijzigd worden in de nog onvervalste visserskroegen, en de vis die op houtskool wordt bereid, is zeer beslist vers. De Rua do Comércio en de Rua Direita zijn de winkelstraten voor de aankoop van souvenirs.

Het achterland van Portimão
Ten oosten van Portimao aan de Nl25 ligt

Lagoa, het wijnbouwcentrum van de Algarve. De productie bestaat overwegend uit rode wijnen met een hoog alcoholpercentage. De huiswijnen die in de Algarve worden geserveerd zijn over het algemeen uit Lagoa afkomstig. Ten tijde van de wijnoogst, eind aug. - begin sept., zijn de smalle steegjes overvol met door muildieren of ossen getrokken wagentjes, volgeladen met druiven.

Porches
is bekend door zijn keramiek, zoals te zien is aan de vele 'olaria' .
Ten noorden van Portimão, over de N124 en de N266, en ten noordwesten van Silves, over de N266, klimt de weg naar de beboste

Serra de Monchique.
Deze bergketen van vulkanische oorsprong, die parallel loopt aan de Algarvekust, vormt samen met de iets lagere Serra do Caldeiräo een klimatologische scheidslijn tussen het verzengend hete Baixo Alentejo en de  subtropische Algarve. De keten bestaat uit twee bergruggen die van west naar oost lopen met daartussen een lager deel. In de westelijke helft ligt Fóia, 902 m, ook per auto bereikbaar en in het oosten Picota, 774 m. Het uitzicht van Fóia is schitterend, maar de entourage is verpest door zendmasten.

De hoge vochtigheid en de vulkanische granietbodem
zijn dermate gunstige factoren dat er behalve een Noord-Europese vegetatie ook een subtropische flora groeit: eucalyptus, oleanders, suikerriet, olijven sinaasappelbomen, bananen- en katoenplanten. Wilde bloemen staan naast de weg, rododendrons langs de riviertjes. Ook ziet u in de zomermaanden hier kurkeiken met een kale, roodbruine stam die van  hun zachte, dikke schors zijn ontdaan. Bosbranden hebben de afgelopen jaren helaas veel schade berokkend.
Vanuit Portimão komt u eerst in

Caldas de Monchique, 250 m,
een kuuroord met warmwaterbronnen, tegen reuma en luchtweginfecties, omgeven door bossen, en daarna in

Monchique, 455 m,
een schilderachtig marktplaatsje, gelegen tegen de berghellingen. Dit laatste plaatsje is een goed uitgangspunt voor bergtochten, o.a. naar de Picota, 1½ uur, maar ook naar een woest ravijn, de Barranco dos Pisóes, 4 km ten noorden, en dorpjes in de omgeving. In de parochiekerk van Monchique eindigen de gedraaide zuilen van het manuelino­ portaal in pinakels. Het 17e-eeuwse klooster Do Desterro is zeer vervallen. Het dorp is bekend door de productie van rieten korven en meubelen.

Een mooie route met de auto leidt naar Marmelete, 14 km,
dat sinds kort ook door een goede weg ver­bonden is met Aljezur. Ook de weg naar Alferce, oosten, is een aanrader.

Câmara Municipal de Portimão
Largo 1° de Maio  -  Tel.+351.282.470.700 - Fax: +351.282.470.792
E-mail: geral@cm-portimao.pt  -  Algarve info  -  Cm-portimao.pt
* Mapa Portimão, Mexilhoeira, Grande e Alvor is een uitstekende stadsplattegrond.
* Mapa Portimão with History of the Municipality is niet alleen een stadsplattegrond maar ook een informatie brochure.
* Guia do Alojamento Portimão completeert uw gegevens.

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Portugal. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal. 
** Hoe maak ik een printversie van de pagina"?