PORTO de MÓS, ligt 10 km ten zuiden van Batalha, is een belangrijke plaats in het natuurpark Parque natural das Serras de Aire e de Candeeiros. Ligt tussen Batalha, Rio Maior en Fatima. Bestaat vooral uit kalksteenheuvels en grotten. Naar overzicht Regio Beiras. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.

 
    
Kasteel van Sancho I

In Porto de Mós staat hoog boven het dorp een kasteel dat in de 13e eeuw onder Sancho 1 werd gebouwd, verwoest werd door de aardbeving van 1755, maar in de 20e eeuw werd gerestaureerd. De twee torens hebben piramidevormige spitsen en een groene majolica betegeling.

Sáo Jorge
Iets ten zuiden van Batalha ziet u in het dorp Sáo Jorge de Capela de Sáo Jorge uit 1388. Vanaf deze plek heeft Nuno Álvares, de veldheer van de Slag van Aljubarrota, zijn troepen aangevoerd. Op de bijzonder hete dag gaven boeren hem koud water te drinken. Sindsdien staat naast de kapel een emmer en een kruik met vers water. In het interieur ontdekt u een gotisch beeld van Joris, die tegen de draak vecht.

Aljubarrota
Nog meer richting Alcobaça ligt het dorp Aljubarrota dat zijn naam heeft gegeven aan de beroemde slag uit 1385. De Romaanse Igreja de Senhora dos Prazeres heeft een primitief Romaans portaal en een Romaansgotische kapel. Op de gevelsteen van het raadhuis is een ovenschop te zien. Volgens de overlevering zou de lokale bakkersvrouw Brites de Almeida hiermee zes Castilianen hebben gedood en ze vervolgens in de oven hebben geschoven. Ook een modern standbeeld aan de weg naar Alcobaça herinnert aan deze heldin.

Serra de Aire
Ten oosten van Batalha en Alcobaça, op de grens met de streek Ribatejo, ligt een klein gebergte, de Serra de Aire, waarvan de hoogste top niet verder reikt dan tot 677 m. In de kalksteenrotsen zijn door erosie druipsteengrotten en ondergrondse meren gevormd.

Alvados
Even buiten Alvados liggen de Grutas de Alvados en de Grutas de Santo António. Deze stalactieten- en stalagmietengrotten in de Pedro do Altar kunnen het gehele jaar door bezocht worden en worden door gekleurde lampen verlicht.

Mira de Aire
Bij Mira de Aire, bekend om zijn kunstnijverheid, vindt u de belangrijkste van deze reeks, de Grutas de Mira de Aire, die ook wel de Grutas de Moinhos velhos, = grotten van oude windmolens, worden genoemd. De grot werd in 1947 ontdekt. Van de 4 km lange gangen die tot nu toe door speleologen zijn ontdekt is 600 m voor het publiek opengesteld. De stalactieten en stalagmieten worden verlicht met lampen van verschillende kleuren, en hetzelfde geldt voor de ondergrondse meertjes en watervallen. De afdaling naar het diepste punt op 110 m gaat per trap, de terugtocht per lift.
 
São Mamede
Over de grens van Ribatejo, dichtbij Fátima, liggen buiten het dorp São Mamede de Grutas da Moeda. Aan de Serra de Aire grenst de lagere bergrug Serra dos Candeeiros, 487 m, beide zijn opgenomen in een natuurreservaat.

Alcobertas
Bij Alcobertas in Ribatejo zijn de Grutas de Alcobertas te bezichtigen. Transparante stalagmieten en stalactieten sieren onderaardse zaten en galerijen. Er zijn vier zalen die naar hun druipsteenformaties, de namen hebben gekregen van orgelzaal, zaal der standbeelden, kathedraalzaal en grote zaal.  

Posto de Turismo
Jardim Público 2480 Porto de Mós. - Tel.: +351.244.491.323.

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Portugal. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.