SAGRES. Dit dorp, waarvan de naam afgeleid is van 'sagrado', heilig, op het gelijknamige schiereiland wedijvert met Lagos, om de eer wie voor de zeevaarthistorie van het allergrootste belang is geweest. Naar overzicht Algarve. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.

    
Zeker is dat deze haven persoonlijk door Hendrik de Zeevaarder gesticht is.
Rondom het  vissersdorp liggen een vijftal stranden, zoals Praia da Baleeira, Praia do Martinhal, minder sterke branding, en Praia Belixe.

Het schiereiland is een eldorado voor hengelaars.
De behendigsten  klimmen langs de steile rotsen naar beneden om hun hengels uit te werpen. Het schiereiland loopt uit in twee kapen: de Cabo de São Vicente en de Ponta de Sagres, beide rotsig woest en kaal door de voortdurend beukende zeewind en met hier en daar een schaarse vegetatie van heide en dwergvijgenbomen. Alleen in de zomer is er wat kleur door de bloeiende geraniums.

De wandeling van Sagres naar de kade, ruim 5 km, is een belevenis.
Aan de westzijde van het schiereiland ligt bij Vila do Bispo de 159 m hoge Torre de Aspa, de hoogste klip van de Algarve.

Op de zuidelijke punt, de Ponta de Sagres,
die als een scheepsboeg in zee uitsteekt, ligt het gerestaureerde Fortaleza do Promontório waar Hendrik de Zeevaarder 40 jaar van zijn leven vertoefde. Via de 18e- eeuwse ingangspoort komt u op de een reusachtig binnenplein van dit 17e-eeuwse in Vaubanstijl uitgevoerde fort, waar met stenen een grote windroos met een doorsnede ten van 43 m in de grond is uitgezet.

Achter in het hof staat een oude door zware steunberen
geschraagde vroegere stal waar voor bezoekers films over de zeevaart vertoond worden. Het huis waarin Hendrik heeft gewoond, is nu een jeugdherberg.

De kapel Nossa Senhora de Graça
heeft een fraai met 'azulejos' bekleed altaar en met wapenschilden bedekte graftomben. Op de rand van de kaap vindt u een vuurtoren. De Pousada do Infante ligt fraai op een andere kaap.
Zes kilometer ten westen van Sagres ligt circa 62 m boven de zeespiegel van de Atlantische Oceaan

Cabo de São Vicente.
In de Oudheid heette het Promontorium Sacrum, heilige kaap, en de Portugezen noemden het Fimdo Mundo, het einde van de wereld, of zoals de Portugese dichter Camöes zei: onde a terra se acaba eo mar começa, daar waar het land eindigt en de zee begint. Dit was het laatste wat de zeevaarders zagen van Portugal en zelfs van Europa voordat ze vanuit de Algarve het ruime sop kozen,

De kaap is genoemd naar Vincentius van Valencia,
een Spaanse priester uit de 3e eeuw, die werd terechtgesteld tijdens de christenvervolgingen onder keizer Diocletianus. Voordat de Moren het Iberisch schiereiland binnenvielen, werd zijn lichaam overgebracht naar de heilige kaap, daar waar de goden slapen. Volgens de legende zweefden twee raven boven het graf van de martelaar en toen in 1160 zijn stoffelijke resten per schip naar Lissabon werden vervoerd vlogen zij met het schip mee.

De hoge rots in de zee voor de kaap, bijgenaamd 'de Gigant',
zou de vinger van Vincentius zijn geweest. Vanaf het balkon van de vuurtoren heeft u een adembenemend panorama.

De kuststrook aan de westkust van de Algarve
is veel minder ontsloten voor toeristen dan de zuidkust. De beukende westenwind, gevaarlijke branding en de gemiddelde temperatuur, die hier het hele jaar door zo'n 4 à 6 graden lager dan aan de Rots-Algarve blijft, zal hier zeker debet aan zijn.

Vila do Bispo,
ter hoogte ervan liggen Praia do Castelejo en Praia da Cordama; iets noordelijker liggen Praia dil Barriga en Praia do Amado.

Carrapateira
is zeer geliefd bij de sportvissers.
 
Aljezur ligt niet direct aan zee,
maar terrasgewijs tegen een heuvel aan een riviertje. Door de eeuwen heen bracht de malariamug hier dood en verderf. Zo luidt een Portugees gezegde: Quem ir ao ceu, va primeiro a Aljezur,  als je naar de hemel wil gaan, ga dan eerst naar Aljezur. De dichtstbijzijnde stranden zijn Praia de Mante Clérigo en Praia da Arrifana, beide op 10 km afstand.

Odeceixe
en Praia Odeceixe, 4 km verder, liggen op de grens van de Algarve en Baixo Alentejo. De zee is hier werkelijk zo groots en mee­slepend als een oceaan betaamt.

Tourist Office of Sagres
Rua Comandante Matoso - 8650-413 Vila do Bispo - Tel. +351.282 624 873

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Portugal. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.