SANTAREM. Deze voormalige hoofdstad van de provincie Ribatejo. ligt voor een deel op een heuvel, 103 m boven de voor de rest vlakke rechteroever van de Rio Tejo.  naar overzicht Lisboa e Vale do Tejo. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.

Booking.com
De beide oevers van de rivier worden met elkaar verbonden door de eind 19e-eeuwse brug Dom Lufs.
Voordat de brug gebouwd werd, was dit de plek waar de rivier het gemakkelijkst kon worden overgestoken, ook als in de wintermaanden de Rio Tejo buiten zijn oevers trad. Dit verklaart duidelijk de strategische betekenis van Santarém door de eeuwen heen.

Naamgeving
De Romeinen hadden hier een kleine nederzetting onder de naam Julianum Scalabitanum. De huidige naam is hier niet van afgeleid, maar is een verbastering van Santa Irmé of Irene. De jonge non Irene, die leefde in een klooster bij Tomar, wilde niet ingaan op de avances van de monnik Remigo. Daarom vermoordde hij haar in 653 en wierp haar lichaam in de Rio Tejo. Het lichaam, inmiddels door engelen voorzien van een marmeren sarcofaag, spoelde aan in de stad. De Visigotische koning, die de stad ingenomen had en juist daarvoor het christelijke geloof had aangenomen, liet haar in gewijde grond begraven en gaf de stad zijn nieuwe naam.

Reconquista
Vanaf de 8e eeuw waren de Moren heer en meester. In 1147 kon Afonso Henriques met een klein leger door een verrassingsaanval de vesting, symbolisch opgenomen in het wapen van Portugal, innemen. Uit zijn dankbaarheid ontstond het klooster van Alcobaça. Nadien hielden koningen hof in Santarém en vergaderde de Cortes, nationale vergadering, er regelmatig. Door het hoge aanzien bij de koningen werden tal van kerken en kloosters gesticht. Ze zijn een bezoek waard.

Stierengevecht
Santarém heeft een speciale plaats ingenomen in de geschiedenis van het stierengevecht. In de 19e eeuw werden hier de regels van de Portugese variant vastgesteld. De voorstellingen in de arena, het seizoen loopt van Pasen tot Allerheiligen, zijn van goed gehalte. Begin juni wordt op de Campo da Feira do Ribatejo een belangrijke landbouwbeurs, Feira do Ribatejo, gehouden, waarbij zang en dans, stierengevechten en een optocht van de campinos, stierenhoeders, is inbegrepen.

Bezienswaardigheden
In Santarém overheersen de nauwe kronkelstraatjes met karakteristieke 16e-17e -eeuwse huizen, maar evenzeer zijn er ruim aangelegde pleinen en parken.

Centrum van het oude stadshart is het Praça Sá da Bandeira.
Op deze plek liet Pedro I in 1357 de moordenaars van zijn minnares Inês de Castro op gruwelijk wijze.

Igreja do Seminario, SamtaremIgreja do Seminário
Deze jezuïetenkerk, die door de aangrenzende gebouwen meer op een paleis dan op een godshuis lijkt, werd in 1676 door Baltasar Álvares gebouwd. De barok gevel bestaat uit meerdere verdiepingen die door kroonlijsten worden geaccentueerd. In nissen van de door pilasters onderbroken monumentale gevel zijn enige heiligen van de Societas Jesu afgebeeld.
Het symbool van deze orde,
het Christusmonogram prijkt boven de hoofdingang.
Het hoogaltaar is van albast en marmer. Op de 17e-eeuwse azulejo's zijn jachttaferelen en fantastische voorstellingen te bewonderen en op het houten beschilderde plafond taferelen van de Onbevlekte Ontvangenis en die van het missiewerk overzee.

Aan de andere kant van het plein
staat de Capela de Nossa Senbura da Piedade. Deze achthoekige kapel liet Afonso VI in 1664 oprichten als dank voor een overwinning op Castilië. Aan het eind van de Rua Serpa Pinto bevindt zich de

Igreja de Marvila
Deze kerk met een manuelino-portaal, met afbeeldingen van slangen en zweepcactusstengels met bloesems, is van binnen geheel bedekt met 17e-eeuwse azuleos. Het vlakke cassentenplafond wordt gedragen door ionische zuilen met engelen en maskers als kapitelen. In de buurt vindt u de

Cenotaaf, Dom Duarte de Menezes, SantaremIgreja de São João do Alporão
In deze Romaans/gotische 13e-eeuwse kerk is het Museu Arqueológico ondergebracht. Bij het Romaanse hoofdportaal houden twee olifanten de wacht. Zij dragen de buitenste zuilen van de portaalomlijsting. Het roosvenster erboven is gotisch.

Het museum bevat:
Romeinse stèles, prehistorische vuistbijlen, azulejo’s, religieuze beelden en middeleeuwse sarcofagen. De belangrijkste flamboyant-gotisch cenotaaf -  grafmonument ( zie afb.) ter ere van een dode die men niet heeft - is die van Duarte de Menezes, die in 1458 verongelukte in de Slag bij Alcazar-Quibir in Marokko. Zijn lichaam werd door de Moren verscheurd tot niets restte.
Zijn weduwe, nog in het bezit van een tand
van haar echtgenoot, liet rond dit kleine attribuut een graftombe bouwen. Deze tand, die vroeger in de sarcofaag lag, is nu in een vitrine tussen andere voorwerpen neergelegd. In het midden van de accoladeboog onder het daarboven aangebrachte baldakijn symboliseert het in een vierpas opgestelde lijden van Christus het offer van zijn leven voor de kroon van Portugal. Tegenover het museum staat de

Torre das Cabagas
Dit is een 22 m hoge manuelino-klokkentoren uit de 16e eeuw, die oorspronkelijk waarschijnlijk een minaret was. Aan het eind van de Av. 5 de Outubro ligt het park

Portas do Sol.
Dit zijn restanten van het Moorse slot Alcáçova, waar zo heftig om is gevochten. Vanaf hier is het panorama op het dal van de Rio Tejo fantastisch.
 
Igreja da Graça, Largo Pedro Álvares Cabral
Deze laatgotische kerk, onderdeel van het in 1380 voltooide augustijnse klooster, is buiten Batalha één van de weinige voorbeelden van de flamboyant-gotische bouwstijl. Vooral het portaal en het roosvenster hebben allure. De architect van het bouwwerk is niet bij naam bekend. In het sobere interieur staan enkele renaissancegrafmonumenten. De dubbele sarcofaag in Ança-steen van Pedro de Menezes, de eerste gouverneur van Ceuta, en zijn vrouw, hand in hand afgebeeld, rust op acht leeuwen.
Rechts van het koor ligt Pedro Álvares Cabral,
die in 1500 Brazilië ontdekte en in Santarém gestorven is, onder een grafplaat. De gedenksteen in de muur voor de kerk werd in 1968 ter ere van hem geplaatst.

Biblioteca Municipal
Behalve boeken zijn hier ook schilderijen, van o.a. Josefa de Obidos en Alberto de Sousa,  te zien. Aan de Jardim da República grenst het

Convento de São Francisco
Dit klooster dateert van de 13e eeuw. Een deel is in gebruik als kazerne. De zeer grondige restauratie van de kerk is voltooid.

Convento de Sante Clare, Av. Gago Coutinbo e Sacadura Cabral
Van het clarissenklooster rest alleen de sobere voeggotische kerk uit ca. 1260. De stichtster Dona Leonor, natuurlijke dochter van Afonso III, ligt begraven in een 17e-eeuwse sarcofaag. Halverwege de heuvel ligt de

Fonte das Figueiras
Dit is een 13e-eeuwse gotische fontein met spitsbogen. De portiek heeft piramide vormige kantelen. Beneden ziet u de

Igreja de Santa Cruz
Een gotische kerk uit de 13e eeuw met een renaissancekansel. In het noordelijke stadsdeel staat de

Capela de Nossa Senbora do Monte, Rua do Monte
Een 16e-eeuwse renaissance-kapel.

Regional Tourist Office of Ribatejo
Campo Infante da Câmara - Casa do Campino - 2000-014 Santarém  -  Tel. 243 330 330 Fax. 243 330340  -  E-mail:  regiao.ribatejo@netc.pt

Tourist Office of Santarém
Rua Capelo Ivens, 63 - 2000 Santarém  -  Tel. 243 304 437 Fax. 243 304 401

Região de Turismo do Ribatejo
Rua Pedro de Santarem, 102 - 2000 Santarem  -  Tel.: +351.243.263.18 of 263.70 - Fax: +351.243.241.13  -  E-mail: regiao.ribatejo@netc.pt   

Câmara Municipal de Santarém
2000-027 Santarém  -  E-mail: turismo@cm-santarem.pt

Informatie
* Een mooie brochure in het Nederlands is  RIBATEJO, Regiao de turismo do Ribatejo.
* In Acontecimentos / 2002 vindt u adressen van Musea en verblijfsmogelijkheden.
* Manuel for Tourist Operators  geeft mogelijkheden voor groepen toeristen
* Internet - Cm-santarem.pt Gemeente Santarem

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Portugal. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.